Verkkouutiset

Kaakaon maailmanmarkkinahinnot ovat ennennäkemättömässä nosteessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

TE: Kaakaon hinta nousee ennätysvauhtia – näin se vaikuttaa suklaalevyn hintaan

Huono satokausi on nostanut kaakaofutuurien hintaa lähes eksponentiaalisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaakaon maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana ennätyslukemiin, kertoo Talouselämä.

Kaakaon futuurihinnat ovat nousseet ennätyslukemiin, noin 7 000 dollariin tonnilta. Tammikuussa hinta oli vielä 4 500 dollaria, vuosi sitten 2 500 dollaria. Nousu onkin lähes eksponentiaalista.

Syy kohonneisiin hintoihin löytyy kahdesta suuresta Länsi-Afrikan kaakaontuottajamaasta, Ghanasta ja Norsunluurannikolta. Alueella tuotetaan lähes 81 prosenttia maailman kaakaopavuista. Syksyn satokauden kaakaopapumäärät ovat romahtaneet kolmanneksella, eikä kaikille asiakkaille nyt riitäkään kaakaota.

Merkittävä syy heikolle sadolle löytyy epätavallisista rankkasateista sekä siitä, että pienviljelijöiden kaakaosta saatava tuotto on jo pitkään ollut matala. Tämä on taas johtanut siihen, että viljelijät eivät ole pystyneet investoimaan esimerkiksi lannotteisiin, tuholaismyrkkyihin tai uusiin puihin.

Tilannetta ei auta se, että kaakaon kysyntä on ylittänyt tarjonnan jo kolme vuotta putkeen.

Raju hinnannousu saattakin heijastua hintoihin myös suklaahyllyllä. Jos suklaalevyn hinta heijastelisi kaakaofutuurien hintoja, saisi suklaalevystä pullittaa pian noin 10 euroa.

Näin korkeaksi hinta tuskin kuitenkaan nousee. Suklaavalmistajat tuskin haluavat karkoittaa asiakkaitaan rajuilla hinnanostoilla, vaan ottavat korkeat markkinahinnat kannettavakseen. Hinnannostopainetta hillitsee myös se, että kaakaon hinta on vain yksi osa suklaayhtiöiden kustannuksista. Esimerkiksi työvoiman ja tilojen kustannukset eivät ole kasvaneet yhtä ripeästi.

Lopuksi hinnannousua hillitsee suklaayhtiöiden ja kauppojen väliset sopimukset, jotka estävät rajut yksittäiset hinnannostot. Sen sijaan hinnat nousevat todennäköisemmin ajan kanssa.

Tästä huolimatta suklaalevyn hinta todennäköisesti nousee, eivätkä korotukset tule olemaan pieniä. Pääsiäisenä suklaamunat saanee vielä nykyhinnoilla, mutta joulusuklaiden ostaminen tulee keventämään kukkaroa enemmän kuin ennen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)