Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinisto ja puolalaiskollega Andrzej Duda Varsovassa. AFP/LEHTIKUVA/JANEK SKARZYNSKI

Tasavallan presidentti: Unionin keskeinen velvollisuus on pitää rajoistaan huolta

Sauli Niinistön mukaan Geneven sopimusta ei ole laadittu vastaamaan nykypäivän olosuhteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio tekivät virallisen vierailun Puolaan 20.–21. marraskuuta. Vierailua isännöi Puolan presidentti Andrzej Duda yhdessä puolisonsa Agata Kornhauser-Dudan kanssa.

Rajaturvallisuutta koskien presidentti Niinistö sanoi pitävänsä tärkeänä kuulla Puolan kokemuksista ja jatkaa keskustelua asiasta myös EU:ssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Unionin keskeinen velvollisuus on hänen mukaansa pitää rajoista huolta.

– Se, miten EU:n rajoja pidetään yllä, ei ole vain Puolan, Latvian, Liettuan tai Suomen kysymys. Se on koko Euroopan unionin kysymys, Niinistö totesi.

Presidentti otti jälleen esille myös tasapainon ihmisoikeuksien ja kansallisen turvallisuuden välillä. Hänen totesi, ettei kansainvälisiä sopimuksia kuten Geneven sopimusta ole laadittu vastaamaan nykypäivän olosuhteisiin.

Esimerkiksi turvapaikanhakijoita ei kyetä tehokkaasti palauttamaan, vaikka he eivät täyttäisi suojelun kriteerejä.

– Tämä merkitsee, että ihmisoikeudet ja kansallinen turvallisuus eivät enää ole tasapainossa. Ja selittää myös sen, että meidän on turvauduttava erilaisiin keinoihin suojellaksemme itseämme, presidentti sanoi.

Presidentit keskustelivat myös Lähi-idän tilanteesta ja suurvaltasuhteista. Niinistö mainitsi, että tässä yhteydessä maailmalla on nähty myös pieniä valonpilkahduksia kuten Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien tapaaminen sekä neuvottelut panttivankien vapauttamisesta ja tulitauosta Gazassa. Ukrainan tuen presidentti sanoi jatkuvan vahvana.

Presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa Niinistö totesi Suomen ja Puolan välisten suhteiden olevan erinomaisella tasolla. Puola on Suomelle tärkeä kauppakumppani ja taloudellista yhteistyötä esimerkiksi energiasektorilla edistetään edelleen.

Tällä kertaa keskusteluissa painottui presidentin mukaan kuitenkin talouden sijaan ajankohtainen tilanne ja puolustusyhteistyö, sillä ”kaupankäyntiäkin tärkeämpää on turvallisuus ja rauha.”

Niinistö kertoi aina tunteneensa yhtäläisyyksiä suomalaisen ja puolalaisen ajattelutavan välillä.

– Tarkoitan nyt tavallisia ihmisiä; miten me suhtaudumme maan puolustamiseen ja turvallisuuteen. Olemme aina ymmärtäneet, että yksilöille ja perheille on tärkeintä, että he voivat jatkaa elämäänsä rauhassa.

Presidentti mainitsikin Suomen ja Puolan molempien kehittäneen aktiivisesti puolustustaan toisen maailmansodan jälkeen.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Puolassa tammikuussa 2020, jolloin hän osallistui Auschwitzin vapautuksen 75. vuosipäivän kunniaksi järjestettyyn muistotilaisuuteen. Puolan presidentti Duda vieraili Suomessa viimeksi vuonna 2017.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)