Verkkouutiset

Naton liikenteen suunnitteuryhmien kokouksia on tuotu harvoin pääesikunnan ulkopuolelle. Kuva lipuista vuodelta 2023. , LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tampere isännöi paraikaa isoa Nato-kokousta – tästä on kyse

Naton liikenteen suunnitteluryhmien kokouksia on harvoin pidetty pääesikunnan ulkopuolella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tampereella Nato-lippujen odotetaan liehuvan, kun kaupunki isännöi tänään maanantaina alkavaa nelipäiväistä Nato-kokousta. Kyseessä on Naton liikenteen suunnitteluryhmien kokous, ja ensimmäinen Suomessa järjestetty iso virallinen Nato-kokous sitten Natoon liittymisen.

Paikan päälle odotetaan noin sataa ihmistä lähes kaikista Nato-maista, mutta kokouspaikat pidetään salassa. Näin liikenneneuvos Tero Jokilehto avaa Verkkouutisille kokouksen agendaa:

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kyse on siitä, miten siviilipuolen liikennejärjestelmää ja toimijoita voidaan hyödyntää sotilaidenkin käyttöön mutta myös muun yhteiskunnan käyttöön erilaisissa kriisitilanteissa.

Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö vastaa kokouksen järjestämisestä. Naton liikenteen suunnitteluryhmien kokous on edellisen kerran järjestetty Naton pääesikunnan ulkopuolella vuonna 2005. Tampereella järjestettävä kokous onkin lajissaan harvinainen:

– Tämä ei ole millään tavalla tyypillistä, että virallisia kokouksia tuodaan näin ulkopuolelle, toteaa Jokilehto.

Tampere valikoitui kokouspaikaksi liikenneneuvoksen mukaan pääasiassa neljästä syystä. Ensinnäkin kaupungissa sijaitsee Puolustusvoimien Logistiikkalaitos, joka vastaa joukkojen liikuttamisesta ja tekee yhteistyötä siviilitoimijoiden kanssa. Toiseksi paikalla sijaitsee Satakunnan lennosto, joka koordinoi ilmakuljetuksia.

–  Kolmanneksi täällä on vahva puolustusteollisuuden keskittymä ja paljon toimijoita, joihin on mahdollista luoda samalla yhteyksiä. Ja neljänneksi täältä löytyivät hyvät tilat.

Naton liikenteen suunnitteluryhmien kokouksen saamista Suomeen oli ryhdytty pohjustamaan jo ennen Suomen Nato-jäsenyyttä.

Olisiko kokous ollut järjestettävissä, jos Suomi ei olisi ollut Naton jäsen?

– Tämä olisi ollut ehkä mahdollista, mutta silloin kokous ei olisi ollut statukseltaan virallinen. Status muuttui matkan varrella.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)