Verkkouutiset

Tämä voi olla seuraavaksi edessä itärajalla – Pekka Toveri: Tyypillinen venäläinen taktiikka

Venäjä käyttää kenraalimajurin mukaan informaatiopelissään ihmisiä miten haluaa.
Kaisa Paastela
Kaisa Paastela
Kaisa Paastela on Verkkouutisten tuottaja.
Extra

Venäjän viranomaisten väitetään pidättäneen yhteensä 150 Suomen rajalle pyrkijää Karjalassa.

– Tämä on tyypillistä venäläistä pelaamista, missä he ovat taitavia, sanoo kenraalimajuri evp ja kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri, joka toteaa, että venäläisviranomaisten kertomaan kannattaa toki aina suhtautua varauksella.

Ihmisten kiinniottaminen ei kuitenkaan ole mahdoton skenaariokaan, Toverin mukaan siksi, että ihmisillä tai heidän vapaudellaan ei ole Venäjälle arvoa.

– Voidaan tuupata vaikka väkisin rajalle tai pidättää. Nyt kun on käynnissä informaatiovaikuttaminen, jossa Venäjällä väitetään, että suomalaiset ovat russofobisia ja Suomi rikkoo sääntöjä sulkemalla rajaa, niin Venäjällä halutaan ehkä antaa vaikutelma, että heidän viranomaiset toimivat kuten pitää, Toveri arvioi.

– Tämä on informaatiopeliä, jossa annetaan monenlaista signaalia.

Toverin mukaan, kun pelinappuloina käytetyt ihmiset on saatu houkuteltua keskelle Pohjolan talvea, voidaan heitä pitää myös ”puskurina”.

– Sitten heitä voidaan tuupata saman tien rajasta yli esimerkiksi, jos Suomi purkaisi rajoituksia.

Vartiuksen rajanylityspaikka jouduttiin tänäänkin tilapäisesti sulkemaan kesken päivän. LEHTIKUVA / HANNU HUTTU

Venäjällä riittää reserviä, jota voi liikutella ja käyttää hybridivaikuttamisen välineenä. Ihmisiä on Toverin mukaan kuljetettu maahan Syyriasta, Irakista ja Somaliasta.

– Heille tarjotaan arabiankielistä tietoa ja järjestetään lennot Moskovaan ja sieltä edelleen kuljetus Suomen suuntaan.

– Venäjällä on myös jo entuudestaan miljoonia kolmansien maiden kansalaisia. Paperittomia on Pietarin ympäristössä vähintään 500000. He ovat matalapalkkatöissä ja Venäjä voi käyttää heitä miten haluaa.

Toveri viittaa aiempiin uutisiin, joiden mukaan siirtolaisia on rekrytoitu pakolla Venäjä armeijaan.

– Helposti heitä voi myös pidättää ja työntää Suomen rajan suuntaan. Muutama ihminen on tainnut valittaakin, ettei todellisuudessa halunnut tulla Suomeen, Toveri toteaa.

”Kulutetaan vastapuolta edestakaisin sahaamalla”

Paperittomien pääsy Venäjälle on herättänyt kysymyksiä. Toveri sanoo, että Keski-Aasian raja ei ole kovinkaan hyvin valvottu – lisäksi yli pääsee perivenäläiseen tapaan lahjomalla.

– Paperittomia hyödynnetään Venäjän taloudessa vähän samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa, eikä heitä etsitä ennen kuin todetaan, että on jokin muu tarve hyödyntää.

Mitä itärajalla voi näkemyksesi mukaan vielä tapahtua?

– Tätä on vaikea arvioida, kun se on täysin kiinni Venäjän tahtotilasta. Yksi mahdollisuus on, että nähdään tyypillistä venäläistä taktiikkaa, jossa eskaloidaan, rauhoitetaan tilannetta ja taas eskaloidaan. Kulutetaan vastapuolta edestakaisin sahaamalla.

Toverin mukaan sama taktiikka nähtiin Ukrainassa ennen sodan alkua, kun Venäjä vei joukkoja rajalle ja toi niitä pois vähän väliä.

– Yksi mahdollisuus on, että tilanne perkelöityy ja ryhdytään toimimaan, kuten Valko-Venäjällä on toimittu, eli että tuupataan ihmisiä porttien väliin ja autetaan maastorajalle, ja aiheutetaan sitä kautta painetta.

Ääritapaus olisi Toverin mukaan Puolassa nähty tilanne, jossa rajan yli tulijoita on aseistettu Valko-Venäjällä sekä agitoitu hyökkäämään puolalaisia rajavartijoita vastaan.

– En usko, että tämä on todennäköistä, mutta siihen se voisi pahimmillaan mennä.

– Venäjä on kuitenkin se aktiivinen osapuoli, niin riippuu siitä, että katsooko se, että on tarpeeksi mustamaalannut suomalaisia ja saanut esimerkiksi Suomessa asuvia venäläisiä taakseen, vai halutaanko ruuvia vielä kiristää. Vai tehdäänkö jokin toinen operaatio toisilla keinoilla ja toisella alueella, kun päähuomio on kiinnittynyt Suomen rajoille? Toveri pohtii.

– Paljon riippuu myös siitä, saadaanko meillä aktivoitua kumppanit ja liittolaiset tähän, esimerkiksi Euroopan Unioni toteaa, että on reagoitava vahvasti. Sellaisellakin voi olla vaikutusta ja se voi antaa signaalin, jolla touhu rauhoittuu. Vaikea sanoa tässä vaiheessa, mitä tulee tapahtumaan, hän jatkaa.

LUE MYÖS:
Venäjän viranomaisten väitetään pidättäneen 150 tulijaa Karjalassa
Suomesta voi saada turvapaikan, vaikka olisi asunut vuosia Venäjällä – näin vastaa Migri

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)