Verkkouutiset

Kerrostaloja Helsingissä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Taloyhtiöissä asuvien kukkaroa koetellaan ja se yllättää monet

Osakkaan taloutta haastetaan nyt toden teolla, kun taloyhtiöiden yhtiövastikkeissa on nousupainetta kahdesta suunnasta.

Erityisesti taloyhtiölainan korkojen nousu tulee monelle yllätyksenä, selviää Nordean teettämästä tutkimuksesta. Iso osa suomalaista ei edes tiedä, onko heidän taloyhtiöllään lainaa, saati onko yhtiö varautunut korkojen nousuun.

Nordean viime joulukuussa teettämän tutkimuksen mukaan reilu neljännes vastaajista (27 %) ei osaa kertoa, onko heidän pääasiallisen asuntonsa taloyhtiöllä lainaa. Niistä, jotka tietävät taloyhtiöllä olevan lainaa, lähes puolet (46 %) ei tiedä, onko taloyhtiö varautunut millään tavalla korkojen nousuun.

Nordean taloyhtiöistä vastaavan johtajan Maiju Hinnon mukaan tutkimuksen tulos on hieman huolestuttava etenkin nyt, kun korot ovat nousseet.

– Taloyhtiölaina on verrattavissa yrityslainaan, joten ehdot ja joustavuus ovat paljon tiukempia yksittäisen osakkaan näkökulmasta kuin henkilökohtaisessa asuntolainassa. Siltikin henkilökohtaisia asuntolainoja suojataan korkojen nousua vastaan huomattavasti enemmän kuin taloyhtiölainoja. Tuntuu, ettei mahdollista korkojen nousun vaikutusta omaan lompakkoon oteta niin hyvin huomioon, kun kyse on taloyhtiölainasta, Hinno sanoo.

Taloyhtiölainan mahdollinen koron nousu näkyy osakkaalle konkreettisesti hänen maksamassaan rahoitusvastikkeessa, joka on osa yhtiövastiketta. Korkosuoja tuo paitsi turvaa korkojen nousua vastaan, myös lisää taloyhtiön budjetin ennustettavuutta.

Myös energian kallistuminen nostaa vastikkeita

Korkojen nousun lisäksi osakkaan kukkaroa kurittaa erityisesti sodan takia alkanut energian kallistuminen. Se näkyy taloyhtiössä asuvien hoitovastikkeissa.

Hinnon mukaan jo loppuvuoden tutkimuksesta paljastui, että enemmistö suomalaisista on huolissaan energian kallistumisen vaikutuksista asumiskustannuksiinsa.

Huoli toimii osaltaan kannustimena taloyhtiön energiaremonteissa, joiden avulla energiatehokkuus kasvaa ja energian käytöstä aiheutuvat kulut pienenevät.

– Taloyhtiön päästöjen vähentämisen pitäisi olla jokaisen taloyhtiön agendalla, sillä asumisen aiheuttamat kasvihuonepäästöt muodostavat arviolta jopa 30 prosenttia kaikista päästöistä. Taloyhtiöt ovatkin kiinnostuneita rahoittamaan energiatehokkuushankkeita vihreällä lainarahoituksella. Remontoiminen ja taloyhtiöstä huolen pitäminen riittävän ajoissa on mitä parhainta riskienhallintaa, Hinno sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS