Verkkouutiset

Financial Timesin mukaan eurooppalaiset pankit maksavat osakkeenomistajilleen jättiosingot viime vuoden tuloksistaan., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suurin potti yli 15 vuoteen – eurooppalaiset pankit palauttavat 120 miljardia euroa omistajilleen

Korkojen nousu siivitti pankkien tuloksia, mikä on hyödyttänyt myös sijoittajia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna tapahtunut korkotason nousu on hyödyttänyt ainakin pankkisijoittajia. Eurooppalaiset pankit ovat palauttamassa osakkeenomistajilleen viime vuoden tuloksistaan yli 120 miljardia euroa, kertoo talouslehti Financial Times (FT).

Suurimmat listatut eurooppalaiset pankit ovat luvanneet maksaa 74 miljardia euroa osinkona ja 47 miljardia euroa osakkeiden takaisinostoina. Tämä on 54 prosenttia edellisen vuoden pääomapalautuksia enemmän ja suurin potti sitten vuoden 2007, kertoo FT viitaten UBS:n kokoamiin lukuihin.

Osakkeiden takaisinostot ovat olleet suurin kasvun lähde kolmen viime vuoden aikana.

50 suurimmassa pankissa tehtiin vain muutaman miljardin euron takaisinostot vuosittain vuoteen 2020 asti.

Sittemmin eurooppalaiset pankit ovat hyödyntäneet nopeaa korkotason nousua ostaakseen osakkeita takaisin alhaisilla hinnoilla.

Vielä neljä vuotta sitten Euroopan keskuspankki määräsi lainanantajat jäädyttämään osingot ja osakkeiden takaisinostot Covid-pandemian alkaessa. Tämä tahrasi alan mainetta kansainvälisten sijoittajien keskuudessa.

FT:n mukaan eurooppalaiset lainanantajat ovat saaneet kahden viime vuoden aikana 100 miljardin euron tuoton korkokatteesta, joka tarkoittaa pankin saamien ja maksamien korkojen erotusta.

FT kertoo, että esimerkiksi italialainen UniCredit on luvannut maksaa sijoittajille 8,6 miljardia euroa eli koko viime vuoden tuottonsa. Maanantaina Barclays lupasi palauttaa osakkeenomistajilleen kymmenen miljardia puntaa seuraavan kolmen vuoden aikana, kun taas perjantaina Standard Chartered ilmoitti palauttavansa viisi miljardia dollaria samana ajanjaksona.

Analyytikot ovat kuitenkin varoittaneet, että osakkeenomistajien tuottotaso alkaa laskea ensi vuonna, kun keskuspankit leikkaavat korkoja ja lainanantajat joutuvat etsimään muita tulonlähteitä.

Suomessa pankkikonserni Nordean hallitus on ilmoittanut ehdottavansa yhtiökokoukselle 0,92 euron osakekohtaisen osingon maksamista viime vuoden tuloksesta. Tämä tarkoittaa yhteensä yli 3,2 miljardin euron osinkopottia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)