Verkkouutiset

Finnairin lentokoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä 18. lokakuuta 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomi tietää, että lähde on Venäjä – ”sitä ei uskalleta sanoa”

Tutkijan mukaan Venäjän GPS-häirinnästä pitäisi puhua avoimesti.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Suomen viranomaisten pitäisi kertoa avoimesti venäläisten harjoittamasta GPS-häirinnästä.

– Suomi tietää, että lähde on Venäjä. Sitä ei jostain syystä uskalleta sanoa, mikä antaa kansalaisille väärän kuvan Venäjästä, ja liittolaiset miettivät ”WTF, eikö nämä osaa tai uskalla”, Salonius-Pasternak toteaa Twitterissä.

Tutkijan mukaan kumpikin johtopäätös olisi huono Natoon liittyvän Suomen näkökulmasta. Ensimmäinen antaisi kuvan, että puolustusvoimat ei pystyisi tunnistamaan häiriön lähdettä. Toinen viittaa Salonius-Pasternakin mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan varovaisuuteen.

– Suomi ei uskalla osoittaa sormella (attribuoida) edes kun se vaikuttaa negatiivisesti ’rauhanajan’ siviili toimintaan, miten se uskaltaisi harmaassa/kriisiaikana, hän kysyy.

Ylen selvityksen mukaan viime vuonna Suomessa GPS-häiriöitä oli 64 päivänä. Iso osa häiriöistä havaittiin Pohjois-Suomessa. Muissa Euroopan maissa puhutaan yleensä suoraan häirinnästä ja syyttävä sormi kohdistuu Venäjään.

– Eli Suomessa viranomaiset (ehkä poliitikot, ei tiedä miltä tasolta ’attribuointikielto’ on tullut) ovat hyväksyneet riskejä, jotka ulottuvat sekä kansalaisiin että kansalliseen turvallisuuteen ilman, että ollaan valmiita puhumaan, kuka on vastuussa toiminnasta.

Tutkijan mukaan Suomessa on hyvin vaikea toteuttaa kokonaisturvallisuuden suunnittelua ja varautumista, jos viranomaiset eivät ole valmiita puhumaan avoimesti uhista ja ongelmista.

– Palataan turpo-kulmaan: Muut maat (mukaan lukien Venäjä) tietävät, että Suomi kykenee havaitsemaan ja paikantamaan muun muassa GPS häirinnän (muutakin), mutta kyky on kai teoriassa ’peitossa’.

– Kun F-35 (hävittäjät) + Nato-jäsenyys, ellemme osallistu attribuointi-viestintään, näytämme ’vätyksiltä’, Salonius-Pasternak huomauttaa.

LUE MYÖS:
Yle: Näin lentojen gps-signaaleja häirittiin Suomessa

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS