Verkkouutiset

Maaliskuun alussa lentokoneilla oli Suomessa GPS-signaalihäiriöitä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Yle: Näin lentojen gps-signaaleja häirittiin Suomessa

Asiantuntijan mukaan tekijä on melko varmasti Venäjä.

Suomessa maaliskuun alussa havaitut gps-satelliittipaikannusjärjestelmien häirintä tuli melko varmasti Venäjältä, kertoo Ylen MOT.

Tuolloin esimerkiksi kaksi Savonlinnaan matkalla ollut matkustajalentokone joutui palaamaan takaisin Tallinnaan gps-signaalin katkeamisen takia. Häiriöitä havaitiin myös Kaliningradissa, Norjassa ja Ranskassa.

Ranskan ja Norjan viranomaiset ovat nimenneet Venäjän tekijäksi. Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficom on kuitenkin salannut tapahtumasta tehdyt raportit. Ylen näkemien asiakirjojen mukaan suomalaisviranomaiset neuvoivat myös virolaista lentoyhtiötä olemaan kommentoimatta signaalihäiriöitä toimittajille. Traficom perusteli asiaa sillä, että asia on Suomen valtion sisäinen ja herkkä maailman nykytilan takia.

Suomen apulaispuolustusasiamiehenä Moskovassa vuosina 2018–2021 toiminut Marko Eklund arvioi Ylelle, että häirinnän on täytynyt tulla Venäjän puolelta. Ylen tutkima lentokonedata häiriöistä täsmää myös Venäjän eletronisen sodankäynnin joukkojen tukikohtien toiminta-alueeseen. Tukikohtia on ainakin Muurmanskissa, Pietarissa, Kurskissa, Kaliningradissa sekä Pihkovan alueella.

Asiantuntijoiden häirinnän taustalla saattaa olla poliittisia syitä tai vastatoimia lännen tiedustelulle. Venäjä saattoi myös testata uusia laitteita.

– Kiusa se on pienikin kiusa, on vanha venäläinen periaate, pohtii kenraalimajuri evp. Pekka Toveri Ylelle häirinnän motiivia.

Venäjän toiminta on Toverin mielestä vaarallista, lento- meri- ja maaliikenteelle. Hän ihmettelee, miksi Traficom ei vie asiaa kansainvälisille foorumeille keskusteltavaksi.

– Ei tämä vaikenemalla lopu, hän sanoo.

Uusimmat
MAINOS