Verkkouutiset

Hallitus ajaa Suomeen vientivetoista palkkamallia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Suomi on vakavassa paikassa” – työministeriltä vetoomus järjestöille

Arto Satosen mukaan työnantajat ja työntekijät ovat samalla puolella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työministeri Arto Satonen (kok.) vääntää Aamulehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan rautalangasta, miksi hallitus ajaa työmarkkinauudistuksia Suomeen.

– Viime kädessä kyse on suomalaisen työn kilpailukyvyn vahvistamisesta eli investointien houkuttelusta Suomeen ja suomalaisten työpaikkojen turvaamisesta suhteessa ulkomailta tulevaan kilpailuun, Satonen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yksi keinoista on vientivetoinen palkkamalli.

– Kaikille vientivetoisille kansantalouksille on erittäin tärkeää, että viennin kilpailukyky määrittelee palkankorotusten tason. Siitä voidaan poiketa paikallisesti tai valtakunnallisesti työvoimapula-aloilla, mutta yleisen linjan on oltava kattava, Satonen avaa mallia.

Työministerin mukaan Suomen malli etenee, vaikka työmarkkinajärjestöt eivät pääsisi sopuun asiassa.

– Ruotsissa neljännesvuosisadan hyvin toimineesta järjestelmästä voidaan Suomeen ottaa oppia ja järjestöjen kesken neuvotella toimiva malli. Jos neuvottelut eivät käynnisty tai järjestöt eivät ratkaisuun pääse, niin hallitus tuo eduskuntaan esityksen, jolla vahvistetaan valtakunnansovittelijan asemaa kansantaloudellisesti kestävän palkkalinjan puolustamisessa, Satonen kirjoittaa.

Työministerin mukaan yrityksen menestyminen on työnantajan ja työntekijän yhteinen etu.

– Suomessakin monissa menestyvissä yrityksissä yhteistyö työnantajan ja työtekijöiden edustajien kanssa toimii hyvin. Toivoa sopii, että samanlaista yhteistyötä syntyy myös järjestötasolla. Suomi ja suomalaiset ovat vakavassa paikassa. Vientimarkkinoiden kasvu on heikkoa ja globaali kilpailu aiempaa kovempaa, hän vetoaa järjestöjen kykyyn tehdä yhteistyötä.

Satonen toteaa, että hallituksen tavoitteena on luoda talouden ja työllisyyden kasvun mahdollistava toimintaympäristö.

– Menestyksen tekevät kuitenkin yritykset ja se edellyttää sen oivaltamista, että kansainvälisessä kilpailussa suomalainen työnantaja ja työntekijä eivät ole eri puolella, vaan samalla puolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)