Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen mukaan pitkittynyt talouden taantuma vaivaa Suomea. Samaan aikaan Suomi on jäänyt talouden ja yhteiskunnan rakenteiden kilpailukyvyssä verrokkimaiden taakse.
– Tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna kolmea asiaa: tuottavuuden ajureita, työnteon ja -teettämisen kannustimia sekä kannustimia investointeihin, hän kirjoittaa Savon Sanomissa julkaistussa kolumnissaan.
Romakkaniemi muistuttaa, että Suomi oli vuosituhannen alussa maailman kilpailukykyisimpiä maita.
– Juuri ennen finanssikriisiä olimme nousseet maailman vauraimpien maiden joukkoon. Taloutemme oli hetken jopa samalla tasolla Ruotsin kanssa. Sen jälkeisissä noususuhdanteissa taloutemme on jäänyt telineisiin, kun esimerkiksi Ruotsi, Tanska, Saksa ja Hollanti ovat kasvaneet ripeästi. Tämä johtuu siitä, että muut ovat uudistaneet taloutensa rakenteita tällä vuosituhannella maailman muuttuessa, Romakkaniemi kirjoittaa.
– Suomi on jäänyt vuosituhannen vaiheen menestyksen ulkomuseoksi. Samalla Suomi on velkaantunut nopeasti, koska olemme käyttäneet julkisia menoja kuin verrokkimaamme vaikka olemme tienanneet niitä vähemmän, hän jatkaa.
Romakkaniemi on tyytyväinen, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on ryhtynyt uudistamaan rakenteita esimerkiksi työmarkkinoilla ja kannustinloukuissa.
– Lisäksi julkinen velkaantuminen on otettu vakavasti ja viime vuosien tolkuttoman menojen kasvattamisen jälkeen tehdään toimenpiteitä, jotta tulevina vuosina elettäisiin enemmän suu säkkiä myöden, hän kirjoittaa.
– Menojen ja tulojen tasapainottavien toimien ja kilpailukykyä parantavien uudistusten vaikutukset eivät näy kuitenkaan heti, varsinkaan kun niistä isoa osaa ei ole vielä edes toimeenpantu. Vaikutukset näkyvät täysmääräisinä 2–5 vuoden aikajänteellä toteutetuista toimenpiteistä. Samalla tavalla tämänhetkinen tilanne on perua 2–5 vuotta sitten tehdyistä politiikkavalinnoista.