Verkkouutiset

Havainnekuva suunnitellusta vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksista. Lähde: GREEN NORTH ENERGY

Suomeen miljardi-investointi – suunnitelmissa kaksi vihreän vedyn tuotantolaitosta

Green North Energyn laitokset tuottaisivat vihreää ammoniakkia Kemissä ja Porissa 2030-luvulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalainen vihreän energian hankekehitysyhtiö Green North Energy on tehnyt aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Porin ja Kemin kaupunkien kanssa.

Business Finland myönsi Green North Energylle viime vuoden alussa 2,3 miljoonan euron tuotekehityslainan, jonka turvin yhtiö suunnitteli monistettavan tuotantokonseptin Naantalin vety- ja ammoniakkilaitosta varten.

Naantalin pilottilaitoksen on määrä valmistua vuonna 2027. Laitos tuottaa 200000 tonnia vihreää ammoniakkia vuodessa.

Nyt yhtiö aloittaa EU:n tuella tarkastelun konseptin toteutettavuudesta uusiin sijainteihin Porissa ja Kemissä, osana BalticSeaH2 -projektia, joka luo rajat ylittävän vetylaakson Itämeren ympärille.

Molemmat laitokset tulevat olemaan Naantalin tehtaan suuruisia, eli yli 600 miljoonan euron investointeja.

Yhteensä yli miljardin euron suunnitelluilla investoinneilla tähdätään vihreän siirtymän vauhdittamiseen, huoltovarmuuden paranemiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen.

Investointihankkeissa on tarkoitus seuraavaksi tehdä esiselvitykset ja toteutettavuusselvitykset, minkä jälkeen edessä ovat luvitusprosessit. Lopulliset investointipäätökset hankkeista on tarkoitus tehdä 2030-luvun vaihteessa. Laitosten olisi tarkoitus olla toiminnassa 2030-luvun alkupuolella.

Porin tuotantolaitos on määrä rakentaa Tahkoluodon satamaan ja Kemin tuotantolaitos Ajoksen satamaan.

Molempien laitosten vihreän vedyn tuotantokapasiteetti olisi 300-500 megawattia. Kumpikin laitos tuottaisi vihreää ammoniakkia vuosittain 200000-400000 tonnia.

Uusiutuvalla energialla valmistettujen vetytuotteiden avulla pystytään korvaamaan fossiilisia polttoaineita ja kemikaaleja, mikä vauhdittaa vihreää siirtymää niin alueellisesti kuin globaalissa mittakaavassa.

Green North Energyn perustamat laitokset parantavat merkittävällä tavalla Suomen huoltovarmuutta, sillä lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan ammoniakkia, jonka suhteen Suomi on edelleen riippuvainen esimerkiksi Venäjästä. Green North Energyn suunnitellut tuotantovolyymit riittäisivät tekemään Suomesta omavaraisen ammoniakin tuotannossa.

Ammoniakin valmistukseen tarvitaan maakaasua, joten investointien myötä maakaasu voitaisiin korvata päästöttömällä vihreällä sähköllä, pääasiassa tuulivoimalla.

Investoinneilla odotetaan olevan huomattavia vaikutuksia Porin ja Kemin elinkeinoelämälle, sillä laitosten ympärille on mahdollista rakentaa vihreän siirtymän ekosysteemiä.

Green North Energyn mukaan sijaintikaupunkien valintaan vaikutti etenkin se, että sekä Poriin että Kemiin on suunnitteilla merkittäviä merituulihankkeita. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hyvä saatavuus on kriittistä vetyhankkeille. Myös sataman läheisyys oli iso tekijä, sillä vihreän ammoniakin päämarkkinat löytyvät kauempaa Euroopasta.

Molempien hankkeiden työllisyysvaikutus olisi rakennusvaiheessa noin tuhat työntekijää ja vakituisesti noin 50 työntekijää.

Green North Energyn mukaan jokaisen hankkeen rahoitus on oma kokonaisuutensa ja aktiiviset keskustelut ovat käynnissä. Tuotantolaitosten rakentamiseen aiotaan hakea rahoitusta myös muun muassa EU:n tuki-instrumenttien kautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)