Verkkouutiset

Tuhoutuneen ostoskeskuksen raunioita raivataan Krementshukissa. AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Suomalaisupseerin synkkä arvio: Jos hyökkääjältä loppuvat uudet täsmäaseet, tätä voi tulla lisää

Asiantuntijan mukaan osuma ostoskeskukseen voi olla yhdistelmä Venäjän täydellistä piittaamattomuutta ja ohjuksen ”ominaisuuksia”.

Ukrainan mukaan Venäjä käytti Kh-22-meritorjuntaohjusta maanantaina Krementshukin kauppakeskukseen osuneessa iskussa.

Kh-22 on varsinaisessa tehtävässään vanhentunut, toteaa suomalaisupseeri, Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) väitöskirjatutkija Mikael Tammisalo Twitterissä.

– Kuitenkin kylmän sodan aikaiset asevarastot ja nykyaikaisten täsmäaseiden kulutus yhdistettynä ohjuksen ominaisuuksiin tekevät siitä Venäjän sodankäyntitapaan valitettavan houkuttelevan työkalun, hän sanoo.

Keskustelua Venäjän täsmäaseiden riittävyydestä on käyty koko Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ajan.

– Itse seuraan erityisen tarkasti sitä, kuinka paljon Venäjän merivoimat käyttää uudehkoja Kalibr-risteilyohjuksia – niistä ei ole olemassa mitään kylmän sodan aikaista arsenaalia, Tammisalo kertoo.

Hänen mukaansa kauppakeskukseen osuminen ei välttämättä ollut tahallista, vaan se voi olla yhdistelmä Venäjän täydellistä piittaamattomuutta ja ohjuksen ”ominaisuuksia”.

– Kombon tulokset ovat kauhistuttavia. Jos uudemmat täsmäaseet loppuvat, vastaavaa saatetaan nähdä yhä enemmän.

Ohjuksen kehitystyö käynnistyi jo 50-luvun lopulla, jolloin Neuvostoliiton laivaston ilmavoimat tarvitsivat kauaskantoisen ohjuksen Naton alusosastoja vastaan. Seuraaja, ulkoisesti identtinen Kh-32 tuli käyttöön vuonna 2016.

– Verrattuna nykyaikaisiin risteilyohjuksiin ja länsimaisiin meritorjuntaohjuksiin, Kh-22 on huomattavan iso & nopea ja siinä on isompi taistelulataus. Kymmenien metrien sijaan ohjus lentää jopa kymmenien kilometrien korkeudessa, syöksyen sieltä maaliin, Tammisalo toteaa.

Ohjus on nopeutensa ja lentokorkeutensa takia vaikea torjuttava.

– 600km kantama tarkoittaa, että ohjukset yltävät mihin tahansa Ukrainaan laukaistuna Venäjän/ Valko-Venäjän alueelta tai Mustanmeren kansainvälisestä ilmatilasta, Tammisalo sanoo.

Merimaaliin ammuttuna ohjus lentäisi inertiapaikannuksella korkealla maalialueelle ja hakeutuisi kohteeseen tutkahakupään avulla. Tammisalon mukaan inertiapaikannuksen tarkkuudella ei siis varsinaisessa käyttötapauksessa ole niin suurta merkitystä.

– Maamaaliin ammuttaessa Kh-22 terminaalivaiheen hakeutumiseen tarkoitettu tutkahakupää on hyödytön, joten ohjuksen ”autopilotti” ohjaa sen maalipisteeseen pelkästään 60-luvun tekniikkaa olevan inertianavigoinnin ja radiokorkeusmittarin ohjaamana.

– Tästä seuraa se, että maamaaliin ammuttaessa osumatarkkuus ei todellakaan ole nykyaikaisten täsmäaseiden metriluokkaa, vaan todennäköisesti puhutaan sadoista metreistä, mahdollisesti jopa kilometreistä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS