Verkkouutiset

Kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä 11. huhtikuuta 2022. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sota, korona ja inflaatio syövät talouden kasvua

Nordean ennusteen mukaan Venäjän viennin romahtaminen painaa Suomen taloutta.

Nordea laskee kasvuennusteitaan Venäjän hyökkäyssodan ja Kiinan koronatoimien seurauksena. Suomen talouden kasvuennuste laskee tälle vuodelle kahteen ja ensi vuodelle 1,5 prosenttiin.

Molemmat kriisit kiihdyttävät myös jo ennestään korkeaa inflaatiota, mikä lisää painetta keskuspankkien rahapolitiikan kiristämiseen ja korkojen nostoon.

Nordean ennusteen mukaan talouden kasvunäkymät joutuvat testiin, kun kasvanut epävarmuus, kotitalouksien hupeneva ostovoima ja nousevat kustannukset heikentävät talouden näkymiä.

– On hyvin epävarmaa, miten kuluttajat ja yritykset reagoivat tähän poikkeukselliseen tilanteeseen. Hyvin harvoin kasvuennustetta tehdessä punnitsemme vauhdikkaan kasvun jatkumisen ja taantuman välillä, mutta nyt kaikki ääripäät ovat mahdollisia.

– Ennusteemme melko optimistinen ura on vain yksi mahdollisista kehityskuluista, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu kertoo tiedotteessa.

Helpotusta inflaatioon ei aivan heti ole luvassa, sillä energian ja ruoan hinnat pysyvät todennäköisesti korkeina aiemmin odotettua pidempään.

– Talouskehityksestä riippuu, kuinka vahvoja inflaation kerrannaisvaikutuksia ja erityisesti palkankorotuksia euroalueella loppuvuonna nähdään ja miten pitkään EKP:n kiristysvaihe jatkuu.

– Yksi maailmantalouden suurimmista riskeistä liittyy edelleen siihen, saako Yhdysvaltojen keskuspankki maassa vallitsevan voimakkaan ja laajan inflaatiokierteen hallitusti kontrolliin, Koivu toteaa.

Venäjän viennin romahtaminen, kuluttajien ostovoiman heikkeneminen ja yleinen epävarmuus painavat myös Suomen taloutta tänä vuonna.

Nordean mukaan Suomen talous on kuitenkin melko hyvässä asemassa ottamaan tämän vastaan. Talouden kasvun odotetaan jatkuvan tänä vuonna, joskin aiemmin ennustettua hitaampana.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS