Verkkouutiset

Kelan toimipiste Kampissa Helsingissä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sosiaaliturvan uudistaminen jää seuraavalle hallitukselle

EK:n johtajan mukaan parlamentaarinen komitea epäonnistui tehtävässään.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Ilkka Oksalan mukaan kansanedustajista ja eri alojen asiantuntijoista koostuva sosiaaliturvakomitea ei onnistunut tekemään konkreettisia esityksiä
sosiaaliturvan uudistamiseksi.

– Komitean pyrkimys yksimielisyyteen sosiaaliturvan uudistamisen suhteen oli kaunis, mutta elämälle vieras ajatus. Pyrkimys löytää yksimielisyys kaikkien eduskuntapuolueiden kesken on mahdollista komiteamietinnössä, kunhan vain teksti kirjoitetaan tarpeeksi yleiselle tasolle.

– Sosiaaliturvan lainsäädäntöä ei voi näin kirjoittaa. Lakien on oltava niin konkreettisia, että lainsäätäjä ja lainsoveltaja ymmärtävät, mitä uudistuksella tarkoitetaan, Oksala toteaa EK:n blogissaan.

Ilkka Oksalan mukaan epäonnistuminen johtuu osin ulkoisista syistä ja osin komitean omasta työskentelytavasta.

– Korona esti kokoustyöskentelyn lähes kokonaan keväällä 2020. Sitä ennen oli kuitenkin hukattu jo 9 kuukautta. En ymmärrä, miksi komitea asetettiin vasta maaliskuussa 2020, vaikka hallitus oli aloittanut jo kesäkuussa 2019.

– Aikoinaan sosiaaliturvaa vaalikaudella 2007–2011 uudistanut Sata-komitea asetettiin ripeästi hallituksen muodostamisen jälkeen kesäkuussa 2007, Oksala muistuttaa.

Hallitus asetti keväällä 2020 parlamentaarisen komitean valmistelemaan sosiaaliturvauudistusta. Välimietintö hyväksyttiin sosiaaliturvakomitean kokouksessa maanantaina ja se julkaistaan maaliskuussa.

Sosiaaliturvakomitea kannattaa yhden perusturvaetuuden selvittämistä uudistuksen seuraavana vaiheena. Komitean mietinnön mukaan yksi perusturvaetuus olisi ”syyperusteinen etuus, jonka myöntämisen ehdot olisivat erilaiset riippuen etuutta hakevan henkilön elämäntilanteesta”.

Ilkka Oksalan mukaan ansiokkainta komitean työssä ja sen hyväksymässä väliraportissa on “kattava maamme sosiaaliturvan ja sen haasteiden läpikäynti”.

– Seuraavalla vaalikaudella on päästävä jo itse uudistustyöhön. Tämä voi onnistua vain, jos pyrkimyksestä yksimielisyyteen luovutaan. Selvää on, että [sosiaaliturvan] uudistukset edellyttävät kompromisseja, jotta niiden taakse saadaan riittävä enemmistö.

EK:n johtaja muistuttaa, että Suomi on suurten haasteiden edessä. Julkisen talouden jatkuva velkaantuminen edellyttää välittömiä toimia ja ikärakenteen heikkeneminen haastaa julkisten tulonsiirtojen rahoituksen.

– Seuraavalla vaalikaudella toteutettavalle sosiaaliturvauudistukselle on asetettava kunnianhimoinen työllisyystavoite sekä julkisen talouden vahvistumista koskeva tavoite. Keinot on mitoitettava siten, että tavoitteet voidaan saavuttaa, hän toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS