Verkkouutiset

Sofi Oksanen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sofi Oksanen listaa: Tätä kaikkea länsi ei ymmärtänyt ennen sotaa

Kirjailija kertoo olevansa kiitollinen Ukrainalle.

Menestyskirjailija Sofi Oksasen mukaan lännessä ei ole ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan ymmärretty venäläistä kolonialismia. Hän kertoo Twitter-ketjussaan olevansa kiitollinen Ukrainalle.

– Olen kirjoittanut venäläisestä kolonialismista ja sen seurauksista kahdenkymmenen vuoden ajan. Määrittelen itseni postkolonialistiseksi kirjailijaksi, mutta kun sanoin tämän ääneen, ymmärsivät länsimaiset toimittajat harvoin, mitä tarkoitin, Oksanen kirjoittaa.

Hänen mukaansa Viron neuvostomiehitystä tai Neuvostoliittoa ei ole osattu yhdistää kolonialismiin. Oksanen toteaa, ettei hänen ole tarvinnut selittää asiaa enää helmikuun jälkeen.

– Te teitte energia-aseen näkyväksi, vaikka Venäjä olikin käyttänyt sitä jo ties kuinka pitkään – länsimaat eivät vain nähneet sitä, kirjailija kiittää Ukrainaa.

– Teitte venäläisen kulttuurisen omimisen näkyväksi. Jopa Google määritteli Repinin ja Gogolin kaltaiset ukrainalaistaiteilijat venäläisiksi. Länsi ei ymmärtänyt, että tämä on ongelma, vaikka kulttuurinen omiminen on vain tapa saada kolonialismi näyttämään ”oikeutetulta” tai ”luonnolliselta”, hän jatkaa.

Sofi Oksanen toteaa ukrainalaisten tehneen venäläisen kolonialismin näkyväksi. Baltiassa ”kolonialististen tuulten nousu” nähtiin hänen mukaansa jo silloin kun Vladimir Putin nousi valtaan.

– Sanamme tästä menivät kuitenkin lännessä kuuroille korville, Oksanen toteaa.

Hän sanoo Ukrainan tehneen näkyväksi myös venäläisen natsiretoriikan.

– Vaikuttaa siltä, että länsimaissa ymmärretään viimeinkin, että Venäjälle natsi on synonyymi ei-venäläiselle. Venäläiset ovat kutsuneet meitä Baltian maissa natseiksi jo vuodesta 1940 lähtien aivan kuin teitäkin, Oksanen kirjoittaa.

Länsi on kuitenkin ollut hänen mukaansa tällekin ”täysin kuuro”.

– Kun venäläiset kutsuivat meitä natseiksi, ryhtyi länsi sen sijaan etsimään natseja omista maistamme vaikka olisi pitänyt etsiä natseja Kremlistä, Sofi Oksanen sanoo.

Hän päättää kirjoituksensa sarkastisesti ”hauskaksi” kutsumaansa anekdoottiin.

– Baltian maista kotoisin olevat näyttelijät saivat aina kunnian esittää natsien rooleja neuvostoelokuvissa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS