Verkkouutiset

Jalankulkijoita Lontoossa syyskuussa 2023. LEHTIKUVA / AFP / JUSTIN TALLIS

Selittääkö sosiaaliturva työkyvyttömyyden nousua Britanniassa?

Etuuksien saamista helpotettiin huomattavasti juuri ennen pandemiaa vuonna 2019.

Britannian sosiaaliturvaa on pidetty suhteellisen kannustavana verrattuna monien muiden maiden järjestelmiin. Vuosina 1999–2019 työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden osuus oli teollisuusmaiden alhaisimpia. Vertailuun laskettiin työikäiset henkilöt, jotka eivät olleet töissä eivätkä työnhakijoina.

Koronapandemia iski taloudelliseen aktiivisuuteen kaikkialla, mutta aiempi asetelma vaikuttaa Economist-lehden mukaan samalla muuttuneen. OECD-maissa työelämän ulkopuolella olevien osuus laski keskimäärin 0,4 prosenttiyksikköä, mutta nousi Britanniassa 0,5 prosenttiyksikköä.

Yhä harvempi britti on tilastojen valossa terve. Ennätykselliset 2,6 miljoonaa ihmistä luokitellaan Britanniassa taloudellisesti toimettomiksi pitkäaikaisen sairauden johdosta. Määrä on kasvanut 476 000 ihmisellä vuoden 2020 alun jälkeen.

Käänteen katsotaan osittain selittävän työvoimapulaa ja sitkeän korkeaa inflaatiota. Lasku kansantaloudelle on yli 18 miljardia euroa eli 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ilmiötä on vaikea selittää vain koronaviruksen aiheuttamalla tautitaakalla tai Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n ongelmilla. Economist-lehden mukaan ensisijainen syy löytyy sosiaaliturvajärjestelmästä.

Edellinen työväenpuolueen hallitus ja konservatiivien johtamat hallitukset vuodesta 2010 lähtien tekivät työkyvyttömyysetuuksien saamisesta asteittain vaikeampaa. Tämä vähensi perättömiä hakemuksia ja piti taloudellisen toimeliaisuuden monia muita maita korkeammalla tasolla.

Tiukkojen kriteerien vuoksi myös virheitä tapahtui, ja aidosti apua tarvitsevien henkilöiden kertomuksia käsiteltiin laajasti brittimediassa. Vuonna 2019 työkyvyttömyysetuuksien saamista helpotettiin huomattavasti.

Vuosina 2019-2020 tehdyistä hakemuksista yli 80 prosenttia hyväksyttiin. Edeltäneenä vuosikymmenenä osuus oli vain 35 prosenttia.

Ongelmana on, että uudessa mallissa pysyvästi työkyvyttömät saavat kaksinkertaisen korvauksen verrattuna tilapäisesti työkyvyttömiin. Aiemmassa järjestelmässä työikäisiä kannustettiin takaisin työelämään heti kun terveydentila sen salli.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)