Verkkouutiset

SDP:n Rinne Ykkösaamussa: Kokoomus ei pidä sopimuksista kiinni

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan on vaikea nähdä vaalien jälkeen yhteistyötä kokoomuksen kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne kommentoi SDP:n ja kokoomuksen välejä Ylen Ykkösaamussa ja korosti vientivetoisen talouskasvun merkityksellisyyttä Suomen taloudelle.

Antti Rinne uskoo, että taloustilanne on vaikuttanut kannatusgalluppien tuloksiin. Hän arvelee, että ihmiset ovat nykyisestä taloustilanteesta ymmällään ja että ihmisten luottamus poliittisten päätösten tekijöihin ei välttämättä ole viime aikoina lisääntynyt.

– Yksittäiset gallupit heittelevät, en yksittäisten gallupien perusteella lähde spekuloimaan. Jos vaalit menevät tuolla lailla kuin gallupit näyttävät, niin sittenhän pääministeripuolue on selvä.

Rinne kuitenkin huomauttaa, että kaikki on vielä auki, koska vain noin 57 prosenttia ihmisistä ilmoittaa kantansa gallupeihin.

”Koheltamiseksihan se meni”

Rinne kommentoi myös eduskunnan viimeisen viikon tapahtumia ja niiden mahdollista vaikutusta hallituspuolueiden kannatukseen.

– Koheltamiseksihan se meni, eikä se ole demokratialle missään nimessä mikään ylpeyden aihe. Mutta ei siellä pelkästään hallituspuolueet koheltaneet, oppositiokin oli mukana koheltamisessa, hän huomauttaa.

Antti Rinne otti kantaa pääministeri Alexander Stubbin perjantaina Brysselissä esittämään kommenttiin, jonka mukaan Rinne olisi torpannut edeltäjänsä Jutta Urpilaisen hyvät uudistukset.

– En ole torpannut yhtään mitään, perhepaketin päätimme yhdessä vetää pois, Rinne toteaa.

Hän lisää, että toisen asteen koulutusuudistus oli liian keskeneräinen läpi vietäväksi.

Valtiosihteerinsä Esa Suomisen perjantaina kirjoittamaa Alexander Stubbia kritisoivaa Facebook-päivitystä Rinne ei hyväksynyt.

– Mielestäni Esa Suominen ei käyttäytynyt oikealla tavalla Facebookissa. Tuollaiset kirjoitukset eivät ole sopivia. Olen keskustellut asiasta hänen kanssaan, pyytänyt häntä pyytämään anteeksi ja pyytänyt, ettei hän osallistu Facebook-keskusteluihin tästä eteenpäin, kommentoi Rinne.

Vaikea nähdä hallituskumppanina

– Minulle kokoomus on näyttäytynyt tähän asti puolueena, joka pitää kiinni siitä mistä on sovittu. Nyt viimeisen puolen vuoden aikana on näyttänyt, että esiin on tullut toisenlainen kokoomus, Rinne kommentoi.

Hänen mukaansa asioista, joista on selkeästi sovittu, ei pidetäkään kiinni.

– Suomalainen yhteiskunta on vuosikymmeniä rakentunut sen päälle, että tehdään asioita yhteistyönä. Kokoomus on nyt selkeästi linnoittautunut siihen, että konsensus on paha asia, hän toteaa.

– On vaikea nähdä, että kokoomuksen ja keskustan yhteenliittymä voisi tulla vaalien jälkeen.

Antti Rinteen mielestä erityisesti erilaiset arvolähtökohdat ovat aiheuttaneet yhteentörmäyksiä hallituspuolueiden välillä.

– SDP:n näkökulmasta jakamaton ihmisarvo on tärkein arvolähtökohta. Näitä arvoja me olemme pyrkineet pitämään yllä viimeisen hallituskauden ajan. Olemme yrittäneet viedä asioita läpi yhteisymmärryksessä, mutta jostakin syystä Kokoomus on hallituksen loppukauden ajan halunnut vannoa sen nimiin, että yhteisymmärrys on pahasta, Rinne toteaa.

Vaikka Pisara-radan ja eläkesäästöjen suhteen ei olekaan saavutettu yksimielisyyttä hallituksessa Antti Rinne kuitenkin korostaa, että hallitus on kaikesta huolimatta kyennyt antamaan yli 250 lakiesitystä eduskunnalle hallituskauden aikana ja taloutta on onnistuttu tasapainottamaan noin 2 miljardia euroa.

Kasvun avaimet viennissä

Antti Rinteen mukaan vientivetoinen kasvu on se, jolla talous saadaan tasapainoon ja on mahdollista taata julkisen sektorin palvelut.

Juhana Vartiaisen ja Anders Borgin raportti kertoo, että meidän painopaperin kysyntä on vähentynyt digitalisaation myötä. Meillä on tuottavuudessa ongelma, joka on samalla kilpailukykyongelma.

Rinteen mukaan esimerkiksi ympäristöongelmien ratkaiseminen ympäristöratkaisuja kaipaavissa tarjoavat Suomelle viennin kehittämisen ja lisäämisen mahdollisuuksia.

– Meillä on paljon ilmansaasteiden ehkäisemiseen, energiatehokkuuteen ja puhtaan veden ja maaperän tekemiseen liittyvää osaamista. Esimerkiksi Kiinassa on selkeä lähtökohta, että halutaan ratkaista ympäristöongelmia ja siellä kaivataan meidän kaltaista osaamista, Rinne kommentoi.

Venäjän tilanne huolestuttava

Antti Rinteen mielestä Venäjän tilanne on huolestuttava kahdesta näkökulmasta. Ensinnäkin taloudelliselta kannalta, koska Venäjän talous vaikuttaa paljon Suomen talouteen. Toiseksi ulko- ja turvallisuuspoliittiselta kannalta, sillä yhteiskuntana Venäjä on tällä hetkellä epävakaa ja Rinteen mukaan on vaikea arvioida mitä tulee tapahtumaan tai minkälaisia päätöksiä Venäjällä tehdään.

Turvallisuuspoliittinen ympäristö on Rinteen mukaan muuttunut paitsi Venäjän, myös islamilaisen jihadismin nousun myötä.

– Meidän täytyy huolehtia, että oma puolustus on kunnossa. Tämä on lähtökohta ulko- ja turvallisuuspolitiikalle. Hyvät yhteistyösuhteet Pohjoismaiden, erityisesti ruotsin kanssa, ovat myös tärkeät.

Antti Rinteen kanta Nato-jäsenyyteen on se, että Suomen ei pitäisi jäsenyyttä tällä hetkellä hakea, sillä hänen mukaansa se lisäisi Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisia riskejä. Hän ei kuitenkaan halua sulkea pois vaihtoehtoa, että Nato-jäsenyyttä haettaisiin joskus tulevaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)