Verkkouutiset

SDP:n kansanedustaja, SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly osallistui SAK:n ja STTK:n järjestämään hallituksen suunnittelemia työelämän heikennyksiä vastustavaan Stop Nyt! -mielenosoitukseen 1. helmikuuta 2024. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

SDP: Kaikki hallituksen esitykset ovat työnantajien kynästä

Lauri Lyly toteaa, ettei ole nähnyt sellaista riitaa, joka sovun voittaisi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olen elämäni aikana tehnyt lukuisia sopimuksia, joilla suomalaista työelämää on uudistettu luottamusta vaalien. Sen kokemuksen pohjalta voin sanoa, en ole nähnyt sellaista riitaa, joka sovun voittaisi, sanoi SDP:n kansanedustaja Lauri Lyly puolueensa ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

– Puheenjohtajamme Antti Lindtman tässä vakavasti vetosi neuvotteluiden puolesta ja hahmotteli listan keinoista, joilla tästä hallituksen aiheuttamasta kriisistä päästäisiin ulos. Kun kuuntelin tässä hallituspuolueiden puheenvuoroja, jään kysymään estävätkö vastakkainasettelu ja riitely sovun syntymisen. Toivottavasti eivät, Lyly lisäsi.

Samalla hän toivoi, että pääministeri Petteri Orpo (kok.) ”tarttuisi tähän ehdotukseen ja aloittaisi aidot neuvottelut”.

Lylyn mielestä viime aikoina nähdyt mielenilmaisut kertovat, että hallituksen valitsema linja on väärä.

– Palkansaajien vastustuksen ymmärtää, kun katsoo mitä hallitus esittää. Kaikki esitykset ovat työnantajien kynästä. Yhtään työntekijöiden esittämää asiaa ei ole päässyt hallituksen esityksiin. Ei yhtään.

Lyly sanoi, että vuosikymmenten kokemuksella eri neuvottelupöydissä istuneena voin sanoa, että valmiiksi kirjattu lopputulos ei anna tilaa sisältömuutoksiin ja aitoihin neuvotteluihin.

– Mahdollisuus vaikuttaa on olematon tällaisessa neuvotteluasetelmassa. Nyt on tärkeintä saada aidot neuvottelut liikkeelle.

– Viimeisin eläkeratkaisu ja kiky-sopimuksen sorvaaminen ovat esimerkkejä, jolloin sopimisen tie oli vaikea. Yhteisesti neuvotellen ja asiat perusteellisesti avaten saatiin kuitenkin lopputulos, joka on kestävä vuosiksi eteenpäin. Kysymys on viime kädessä osapuolten keskinäisestä luottamuksesta ja halusta tehdä sopimuksia. Nyt ne puuttuvat, Lyly arvioi.

Hänen mielestään kestävimmät ratkaisut näihin ajankohtaisiin kysymyksiin saadaan, kun työnantajat ja palkansaajat yhdessä päättävät mitkä työelämäasiat pidetään keskenään sovittavina asioina ja mihin politiikka osallistuu.

Lylyn mukaan hallituksen ja myös työnantajien tämänhetkinen suurin harhaluulo on, että yksipuolisilla, palkansaajat unohtavilla ratkaisuilla olisi pidempää kestävyyttä.

– Suomi nousee entistä tasavertaisimmilla, oikeudenmukaisilla ja osallistavilla työmarkkinoilla. Niihin kuuluu vahva ansioturva, alipalkkauksen kitkeminen, tasapuolisempi neuvotteluasetelma työpaikoille, ja pohjoismaisen mallin mukainen työriitatilanteiden tasapuolisempi tulkinta. Niiden puolesta SDP tulee jatkossakin tekemään työtä joka päivä, Lyly luetteli

Hän totesi, että koska hallitus ei äsken kuultujen puheenvuorojen perusteella näytä tarttuvan ehdotuksiimme ja olevan valmis aloittamaan aitoja neuvotteluja joudun jättämään seuraavan epäluottamuslauseen:

”Hallitus on omalla toiminnallaan aiheuttanut kaaoksen työmarkkinoille, epäonnistunut luomaan vakautta ja ennustettavuutta. Se on ollut kykenemätön ja haluton ratkaisemaan aiheuttamansa umpisolmun ja siksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)