Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaamisessa 22. kesäkuuta 2012. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Sauli Niinistö ilmoitti Vladimir Putinille Suomen päättävän hakea Nato-jäsenyyttä

Tasavallan presidentin mukaan keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät puhelinkeskustelun lauantaina.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Sauli Niinistö totesi presidentti Vladimir Putinille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön.

Presidentti Niinistö ilmoitti, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Presidentti totesi sanoneensa Putinille jo heidän ensitapaamisessaan vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa.

– Siitä on kyse nytkin. Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Se ei ole keneltäkään pois. Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti.

– Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, Niinistö kertoo.

Presidentti toisti syvän huolensa Venäjän Ukrainassa käymän sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä. Niinistö korosti rauhan välttämättömyyttä. Hän välitti myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aiemmin samalla viikolla esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Uusimmat

”Suomi sotki jo asiansa”

Teknologiateollisuudessa pidetään lähes selvänä, että takamatkamme kilpailijoihin pitenee yhä.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS