Verkkouutiset

Presidentti Sauli Niinistö puhumassa Itsehallintotalolla Maarianhaminassa Ahvenanmaalla 3. marraskuuta 2023. LEHTIKUVA / NICLAS NORDLUND

Sauli Niinistö: Ahvenanmaan kysymyksessä otettava huomioon läntiset kumppanit

Presidentin mukaan Suomi turvaa alueen turvallisuuden tarpeen vaatiessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ahvenanmaan maakuntapäivillä pitämässään puheessa, että alueen asema ei rakennu mielikuvien varaan.

– Ahvenanmaan alueen demilitarisoinnilla ja neutralisoinnilla on selkeä kansainvälisoikeudellinen asema, joka perustuu paitsi kansainvälisiin sopimuksiin myös eurooppalaiseen tapaoikeuteen, Niinistö sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ahvenanmaan erityisasemasta ja Ahvenanmaahan liittyvistä lukuisista oikeudellisista kysymyksistä on ulkoministeriössä viimeistelyssä kansainvälisoikeudellinen selvitys. Niinistö huomauttaa, että selvityksen tiimoilta ulkoministeriö on vastikään ollut yhteydessä Ahvenanmaan edustajiin.

– Kysymys ei kuitenkaan rajoitu vain kansainvälisen oikeuden periaatteiden tasolle tai Suomen maa-alueen sisälle. Meidän on otettava näissä kysymyksissä huomioon myös läntisten kumppaniemme näkökohdat.

Ahvenanmaan demilitarisointi tarkoittaa käytännössä sitä, että alueella ei saa olla Suomen puolustusvoimien sotilaallista läsnäoloa eikä saaria saa linnoittaa. Ahvenanmaalaiset ovat myös vapautettuja asevelvollisuudesta.

Niinistön mukaan muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa turvallisuuspoliittinen tilanne puhuttaa ymmärrettävästi myös Ahvenanmaalla.

Puheessaan presidentti korosti, että Suomi kyllä turvaa yhdessä liittolaistensa kanssa Ahvenanmaan aseman ”tiukan paikan” tullen.

– Mutta turvallisuus vahvistetaan ja varmistetaan arjessa. Sen vuoksi rohkaisen teitä jokaista täällä maakunnassa keskusteluun siitä, mitä Ahvenanmaalla voidaan itse tehdä lisää turvallisuuden lisäämiseksi.

Ilta-Sanomien mukaan tasavallan presidentti sanoi tiedotustilaisuudessa korostavansa rauhan asemaa keskustelussa.

– Kysyn retorisen kysymyksen. Onko todella aika yrittää purkaa rauhansopimus? Olen säilyttäjä, enkä muuta mielipiteitäni [tästä], hän kommentoi.

– Ei kai tässä ole haluista kysymys, vaan mittavasta kansainvälisen oikeuden rakennelmasta, silloin joudumme kysymään, onko nyt todella aika rauhansopimuksen purkamiseen joltain osin, Niinistö totesi Iltalehden mukaan.

Ilta-Sanomien mukaan Niinistö uskoo, että Suomen ja Yhdysvaltain välinen DCA-sopimus lisää Suomen ja Ahvenanmaan turvallisuutta.

– Sehän on sen tarkoitus, Niinistö sanoi.

Virkamiesten neuvottelema sopimusluonnos valmistui tämän viikon tiistaina.

Yhdysvallat käy vastaavia neuvotteluja Tanskan ja Ruotsin kanssa. Niinistö huomautti, että Suomi etenee sopimusneuvotteluissa samaa tahtia muiden kanssa.

Lopullisesti sopimuksen sisällöstä on sovittu vasta, kun osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)