Verkkouutiset

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 31. toukokuuta 2023., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sari Essayah löi luvut pöytään – ”jokaisen poliitikon kannattaa olla erittäin kiinnostunut”

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan mukaan sote-menot saattavat nousta lähemmäs kuuteen miljardiin, jos mitään ei tehdä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan jokaisen poliitikon kannattaa nyt olla kiinnostunut sote-menoista ja siitä, miten tähän liittyen kustannusten kasvua pyritään hillitsemään Säätytalolla. Essayah löi luvut pöytään ja käytti asiasta pitkän puheenvuoron toimittajille keskiviikkona Säätytalolla.

– (Sanna) Marinin halituksen (sote)-malli, sehän taittaisi sote-kustannusten kasvua vasta 2030-luvulla. Ja se nousu, mitä tässä ennakoidaan jos mitään ei tehdä, on todellakin miljardiluokassa kuutta miljardia.

Essayahin mukaan on selvää, että hallitus joutuu 4,5 miljardia laittamaaan ”joka tapauksessa” lisää rahoitusta soteen. Kyse on Säätytalolla siitä, nouseeko summa kuuteen miljardiin vai voidaanko tätä kasvunäkymää taittaa.

Essayah muistutti, että kyseessä olisi lähestulkoon 25 prosentin kasvu nykyisiin sote-menoihin, ”jotka nekin itsessään muodostavat 25 prosenttia meidän valtion budjetin kokonaisuudesta”.

– Siinä mielessä, kun me puhutaan sote-menoista, sanoisin, että jokaisen poliitikon kannattaa olla niistä erittäin kiinnostunut. Ne ovat todellakin tällä hetkellä meidän budjetin kaikkein suurin menoerä. Ja kun katsotaan kansalaisten kannalta, ne ovat tärkeimpiä palveluita, mitä ihmiset myös eniten arvostavat. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat niitä palveluita, joiden sujumista ihmiset nimenomaan toivovat meidän verorahoitteiselta järjestelmältä – koulutuspalveluiden lisäksi.

– Ja siksi ajattelen, että täällä pöydissä tehtävät ratkaisut – ne ovat hyvin merkityksellisiä. Ja me tiedämme, että meillä on käsissämme valuvikainen sote. Se on tunnustettu avoimesti eduskunnan käsittelyssä ja siksi nyt on tehtävä se, mitä pystytään ja samalla pystyttävä myös hillitsemään tätä kustannusten kasvua.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)