Verkkouutiset

Venäjän BUK-ilmatorjuntajärjestelmä Ukrainan lennokin tähtäimessä. Kuvakaappaus videolta/SBU

Salamyhkäinen lennokki kylvää tuhoa rintamalla – ”Ukraina kopioi Vladimir Putinin parhaan aseen”

Uusi vaaniva ammus on ristitty mediassa Ukro-Lancetiksi venäläisen esikuvansa mukaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uuden visusti salassa pidetyn ukrainalaislennokin kerrotaan kylvävän tuhoa Venäjän riveissä. Saksalaislehti Bildin mukaan Ukraina onkin ”onnistunut kopioimaan Vladimir Putinin parhaan aseen”. Kyseessä on Bildin mukaan ukrainalaisten versio venäläisestä ZALA Lancet -lennokista.

Venäjä on käyttänyt Lanceteja pitkään tuskallisen tehokkaasti Ukrainan kalustoa vastaan. Se on niin kutsuttu ”vaaniva ammus”. Niitä luonnehditaan joskus myös kamikaze-lennokeiksi. Verkkouutiset kertoi venäläisaseesta muun muassa tässä jutussa.

Ukrainan turvallisuuspalvelu julkaisi hiljattain alta löytyvän videokoosteen, jolla näytetään virallisesti RAM X -nimityksellä tunnettujen Ukro-Lancetien osumia Venäjän ilmatorjuntakalustoon.

Videoilla näkyvät yksityiskohdat paljastavat Bildin mukaan kyseessä olevan uusi ase. Ilmatorjuntakalustoon kohdistuvat iskut kielivät siitä, että hyökkäykset tehtiin Venäjän linjojen takana. Videoilta paljastuu, kuinka lennokki korjaa lentorataansa kohteen liikkeiden mukaan. Tämän sanotaan kielivän uudesta teknologiasta. Kuvia tai tarkkoja tietoja lennokin ominaisuuksista ei ole julkaistu. Ukrainalaiset ovat myös peittäneet osia videoista.

Videomateriaaliin on kiinnittänyt huomiota myös Forbes. Jutussa huomautetaan, että aseen ilmeisesti aiempia järjestelmiä pidempi kantama näyttää mahdollistaneen iskut arvokasta selustan ilmatorjuntakalustoa vastaan.

RAM X on mitä todennäköisimmin jonkinlainen päivitetty versio ukrainalaisen CDET-yhtiön valmistamasta RAM II -lennokista. Se julkistettiin jo vuonna 2018. Videoilla näkyvä maalinhakujärjestelmä muistuttaa RAM II -lennokkien vastaavaa. Forbesin mukaan RAM X ei tosin ole kopio Lancetista vaan pikemminkin ukrainalaisten oman kehitystyön tulos.

Ukrainalaisten on kerrottu valmistaneen myös Perunina tunnetun suoran kopion Lancetista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)