Verkkouutiset

BND:n rakennuksen portti Berliinissä. Carlo von Reyher/wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0

Saksan vakoiluskandaali: Epäillyllä Venäjän agentilla oli pääsy huippusalaiseen Ukraina-tietoon

Viranomaiset selvittävät, mitä Moskovaan on vuodettu.

Saksassa pidätetyllä epäillyllä Venäjän agentilla oli pääsy suureen määrään huippusalaista Ukrainan sotaa koskevaa tiedustelutietoa sekä metodeihin, joilla Yhdysvallat ja muut liittolaismaat ovat tietoa keränneet, viranomaislähteisiin viittaava Wall Street Journal kertoo.

WSJ:n mukaan Saksan viranomaiset selvittävät paraikaa päätyikö arkaluontoista Ukraina-materiaalia Moskovaan. Jos näin on tapahtunut, on Venäjän tiedustelu saattanut saada tietoja omista heikkouksistaan ja länsitiedustelun toimintatavoista ja kyvyistä.

Amerikkalaiset ja brittiläiset viranomaiset pyrkivät niin ikään kartoittamaan, kuinka laajoista vuodoista on kyse. Eräs nimettömänä pysyttelevä amerikkalaisviranomainen kuvailee tapauksen herättävän ”vakavaa huolta”.

Saksan ulkomaantiedustelu BND:n ”korkeaksi tiedusteluviranomaiseksi” kuvattu työntekijä pidätettiin viikko sitten Berliinissä. Mediatietojen mukaan vakoojia voi olla enemmänkin. Pidätettyä tiedustelun työntekijää epäillään maanpetoksesta. Hänen kerrotaan luovuttaneen työssään hankkimaansa tietoa Venäjän tiedustelupalvelulle tämän vuoden aikana. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.

Carsten L. nimellä tunnistettu epäilty työskenteli BND:n signaalitiedustelussa. Hän käsitteli esimerkiksi saksalaisten sotilassatelliittien dataa. Epäillyn osastolla oli myös pääsy muiden länsimaisten tiedustelupalvelujen Venäjältä ja Ukrainasta keräämään tietoon.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS