Verkkouutiset

Nord Stream 2:n logo, LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Saksa antoi Nato-suunnitelmia Gazpromille – ”Tämäpä ihastuttavaa”

Nord Stream 2-kaasuputkihankkeen venäläisyhteyksiä selvitetään Mecklenburg-Etu-Pommerissa.

Pohjoissaksalaisen Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion kansanedustajille on selvinnyt, että Nord Stream 2-kaasuputken suunnitteluvaiheessa Venäjän kaasuyhtiö Gazprom-yritti saada haltuunsa salaisia Nato-suunnitelmia, kertoo saksalaislehti Die Zeit.

Osavaltiossa tutkitaan vuoden 2021 alussa perustetun Mecklenburg-Etu-Pommerin ilmastosäätiön toimintaa. Osavaltion sosiaalidemokraattisen pääministerin Manuela Schwesigin suojeluksessa toimineen säätiön  tarkoitus oli kiertää kaasuputkihankkeelle asetettuja amerikkalaispakotteita. Säätiön toiminnan rahoittivat käytännössä kokonaan Gazprom ja Nord Stream 2.

Paikallinen Stralsundin kaivosviranomainen oli välittänyt Saksan puolustusvoimille Bundeswehrille Nord Stream 2:n pyynnön saada haltuunsa Naton aluetta koskevia puolustussuunnitelmia. Viraston mukaan myös sotilaalliset suunnitelmat tuli ottaa huomioon alueen suunnittelussa.

Lopulta Gazprom sai Nordstreamin kautta tietoja Naton ammusvarastoista, tulivoimasta ja sukellusveneiden koordinaateista. Nämä salaiset asiakirjat myös julkaistiin internetissä Nordstream 2-kaasuputkisuunnitelman hyväksymispäätöksen yhteydessä. Ne poistettiin vasta Bundeswehrin puututtua asiaan.

Tutkintakomitean vihreitä edustava puheenjohtaja Hannes Damm on todennut, että Mecklenburg-Etu-Pommeri halusi saada nopean hyväksynnän kaasuputkelle turvallisuusnäkökulmista piittaamatta. Dammin mukaan Stralsundin kaivosviranomainen vaaransi ”liittotasavallan ja Naton turvallisuuden”.

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves ihmettelee yhteisöpalvelu X:ssä, miksi vielä tuolloin Saksan valtiojohdossa puhuttiin kaasuputkesta vain kaupallisena projektina.

– Tämäpä on ihastuttavaa: Saksa antoi Naton arkaluontoisia Itämeri-tietoja Venäjälle ”täysin kaupallisen” (kuten [Angela] Merkel, [Frank-Walter] Steinmeier  ja koko Saksan ulkoministeriö jatkuvasti toistivat) Nordstream-kaasuputken puitteissa.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)