Verkkouutiset

Saksa

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolme epäiltyä Kiinan vakoojaa pidätettiin Saksassa

Saksassa on pidätetty kolme Saksan kansalaista, joita epäillään vakoilusta Kiinan salaisen palvelun hyväksi. Deutche Wellen mukaan kolmikko on toimittanut Kiinalle tietoa, jotta maa pystyisi parantamaan laivastonsa kyvykkyyttä.

Syyttäjänviraston mukaan kolme epäiltyä, Herwig F., Ina F. sekä Thomas R, otettiin kiinni Düsseldorfissa sekä Bad Homburgissa ja heidän koteihinsa ja työpaikoilleen suoritettiin etsinnät. Epäilty vakoilu on tapahtunut tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana ennen kesäkuuta 2022.

Thomas R. on DW:n tietojen mukaan ollut Kiinan turvallisuuspalvelu MSS:n palkkalistoilla. Hänen väitetään keränneen tietoa uusista teknologioista, joita voisi hyödyntää sotilaallisesti.

Herwig ja Ina F puolestaan pyörittivät yritystä, jonka nimissä otettiin yhteyttä saksalaisiin tutkijoihin. Pariskunta teki saksalaisen yliopiston kanssa sopimuksen, jonka puitteissa he saivat tietoa laivojen suuritehoisten moottoreiden osista, joita voisi hyödyntää sota-aluksissa. Kiinan viranomaiset rahoittivat tutkimushanketta.

Saksan sisäministerin Nancy Faeserin mukaan Kiinan bisnes-, teollisuus-, ja tutkimusvakoilu muodostavat merkittävän uhan ja suojautumista tullaan tehostamaan laajasti.

Ukraina paljasti Olaf Scholzin erikoisen Taurus-selityksen: Tätä ei ole sanottu julkisesti

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi paljastaa mediajätti Axel Springerin haastattelussa, miten Saksan liittokansleri Olaf Scholz on perustellut kielteistä suhtautumistaan Taurus-ohjusten toimittamiseen Ukrainalle.

Zelenskyi kertoo Politicon julkaisemassa jutussa Scholzin antaneen ymmärtää, että aseita tarvitaan Saksan omaan puolustukseen.

– Ymmärtääkseni liittokansleri ajattelee ei-ydinasevaltion johtajana, että tämä on Saksan ainoa ase, se voimakkain, Zelenskyi sanoo.

– Hän jakoi minulle viestejä, joissa hän sanoi, ettei voi jättää maataan ilman näin vahvaa asetta, hän jatkaa.

Tällaista perustelua ei ole kuultu aiemmin julkisuudessa.

Olaf Scholz on kertonut, ettei Tauruksia toimiteta, koska tämä voisi johtaa jonkinlaiseen eskalaatioon sodassa ja vetää Saksan mukaan konfliktiin. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Saksan johdossa on huolittu esimerkiksi siitä, että Taurusten toimittaminen vaatisi saksalaisten sotilaiden osallistumista muun muassa maalinosoitukseen.

– Saksalaisten sotilaiden ei pidä tulla millään tavalla tai missään paikassa yhdistetyksi kohteisiin, joihin Taurusta kohdistetaan – ei myöskään Saksassa, Olaf Scholz muotoili mediatilaisuudessa helmikuun lopulla.

Asiantuntijat ovat kummastelleet liittokanslerin puheita. Verkkouutiset kertoi tästä löytyvässä jutussa, etteivät Scholzin puheet näytä pitävän paikkaansa.

Taurus-asejärjestelmä on myyty esimerkiksi Etelä-Koreaan. Siellä ohjukset on integroitu F-15-hävittäjiin. Tauruksen valmistaja MBDA kertoi puolestaan viime vuoden marraskuussa, että Taurukset saataisiin Ukrainan ilmavoimien käyttöön muutamien kuukausien työllä.

Tuotanto keskeytetty

Volodymyr Zelenskyin paljastamat saksalaisselitykset ovat niin ikään varsin erikoisia. Ohjusten tuotanto on tällä hetkellä keskeytetty eikä Saksan valtio ole tilannut lisää aseita. Perustelua on ihmetelty Saksassakin.

– Eikö meidän pitäisi tuottaa lisää, jos ne kerran ovat niin elintärkeitä puolustuksellemme, saksalaislehti Weltin johtava kirjeenvaihtaja Clemens Wergin esimerkiksi toteaa X-palvelussa.

Zelenskyi kertoo Politicossa, että Olaf Scholz näkee Taurukset jonkinlaisena pelotteena Venäjän ydinaseita vastaan. Tätä logiikkaa Ukrainan presidentti ei käsitä.

– Luoja varjelkoon, jos ydinsota alkaa, eivät mitkään ohjukset  tule suojelemaan ketään ydiniskuilta, Zelenskyi sanoo.

Saksan liittokanslerin ajattelu on erikoista myös Tauruksen ominaisuudet huomioon ottaen. Kyse ei ole mistään ihmeaseesta, jolla olisi suurta vaikutusta Naton ja Venäjän mahdollisessa konfliktissa.

Taurus on ilmasta laukaistava risteilyohjus. 460 kilon taistelukärjellä varustettu ohjus lentää aliääninopeudella tutkaa vältellen lähellä maan pintaa ennalta määriteltyä reittiä pitkin. Sen kantama on virallisten lähteiden mukaan 500 kilometriä.

Ukraina on käyttänyt jo pitkään ominaisuuksiltaan pitkälti vastaavia brittiläisiä Storm Shadow -ohjuksia ja ranskalaisia SCALP-ohjuksia. Niiden ja Tauruksen kenties tärkein ero liittyy ohjuksen taistelukärkeen. Tauruksen ”älykäs” taistelukärki pystyy laskemaan kerrokset, joita se läpäisee. Tämä tekee saksalaisohjuksesta verrokkeja tehokkaamman suojattujen kohteiden, kuten monikerroksisten bunkkerien tai esimerkiksi siltojen tuhoamisessa.

Eräs julkisuudessa pyöritelty saksalaisten huoli onkin mitä ilmeisimmin liittynyt siihen, että Ukraina voisi käyttää Tauruksia iskussa Krimiä ja manner-Venäjää yhdistävälle Kertsinsalmen sillalle.

Viron ex-presidentti ihmettelee Saksan ammustuotannon hitautta: Yrittäkää vähän kovemmin

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves ihmettelee viestipalvelu X:ssä Saksan Ukrainalle toimittamia ammusmääriä.

– Viro (1,3 miljoonaa asukasta) ja Tšekki (10,6 miljoonaa asukasta) löytävät kumpikin miljoona ammusta, mutta Saksa (82 miljoonaa asukasta) ei löydä yhtään, hän kirjoittaa.

Ilves viittaa Ukrainan digitalisaatioministerin neuvonantajana toimiva ukrainalais-virolainen Jaanika Merilon kirjoitukseen X:ssä, jossa hän kertoo Viron löytäneen lisää ammuksia Ukrainalle.

– Viron puolustusministeri Hanno Pevkur kertoi hallituksensa löytäneen yhteensä miljoona kappaletta 155mm kranaattia ja 152mm rakettia Ukrainalle, Merilon kirjoittaa.

Hän lainaa Postimees-lehden uutista, jonka mukaan Viron löytämät ammukset yhdistettynä Tsekin löytämiin ammuksiin voivat nostaa Ukrainalle toimitettavien tykistöammuksien määrän 2,5 miljoonaan tämän vuoden aikana.

Ilves myös ihmettelee sitä, että Saksa ei ole saanut ammustuotantoaan käynnistettyä. Hän myös huomauttaa, että Saksa ei ole tuottanut moderneja Taurus-risteilyohjuksia lainkaan viimeisen kahden vuoden aikana.

– Yrittäkää vähän kovemmin, vaikkapa, hän sanoo viitaten Saksan tuotantoon.

IS: Elina Valtosen viesti vaikuttaa Saksassa: ”Saksa katsoo Suomea roolimallina”

Sujuvasti saksaa puhuva ulkoministeri Elina Valtonen on noussut Saksassa suosituksi haastateltavaksi toimittajakunnan parissa, kertoo Ilta-Sanomat.

Suomen Berliinin-suurlähetystön lehdistövirkamiehen Dan Eklundin mukaan lähetystö on järjestänyt haastatteluja Valtosen ja muun muassa Bildin, Frankfurter Allgemeine Zeitungin, Süddeutsche Zeitungin ja Die Weltin kanssa.

Suosio ei ole tullut tyhjästä. Eklundin mielestä Saksan media on havainnut, että Valtonen osaa tuoda Suomen näkökulmia esiin sujuvasti saksaksi, mutta myös paikallisesta näkökulmasta.

– Saksalaistoimittajat ovat heränneet siihen, että Valtonen on hirveän hyvä haastateltava – tietysti saksan kielen taidon kannalta, mutta hän tuntee saksalaista kulttuuria ja keskustelua, joten hän pystyy suhteuttamaan viestiään, Eklund tiivistää.

Yleensä ulkomaiset haastattelut dubataan saksaksi, joten televisioon saadaan vain lyhyitä otteita. Kun haastateltava puhuu itse saksaa, voidaan järjestää pidempiä, 7-8 minuutin pituisia haastatteluja.

Eklundin mukaan Valtonen on kommentoinut haastatteluissa diplomattisesti Saksan politiikkaa. Hän on muun muassa linjannut Suomen olevan ydinvoimassa eri linjoilla kuin Saksa ja  painottanut, ettei energian ostaminen maista, jotka eivät jaa Euroopan arvoja, ole kestävä strategia.

Valtonen on myös kehunut sitä, että Saksassa on herätty Euroopassa vallitsevaan tilanteeseen ja toivonut saksalaisten ymmärtävän, että nykyajan fasistit tulevat idästä.

– Tämä siteerattiin ainakin kolmessa pääuutislehdessä, Eklund kertoo.

Frankfurter Allgemeine Zeitungin Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Julian Staibin mukaan aiemmin suomalaispoliitikot eivät saksalaisia ole juuri kiinnostaneet, mutta Ukrainan sodan myötä tilanne on muuttunut.

– Saksa katsoo Suomea tällä hetkellä roolimallina valmistautumisessa, sotilaallisesti ja siviili­puolustuksen osalta. Olimme hieman naiiveja, Staib sanoo.

Hän kertookin olevansa kollegojensa kanssa vakuuttuntut Valtosen kielitaidosta. Myös hänen puhetaitonsa saavat kehuja.

– Valtonen sanoi, että Saksa on ottanut opikseen ja Saksan tulisi ottaa johtorooli demokratioiden taistelussa fasismia vastaan. Se oli jotakin, joka oli tavallaan vaikuttavaa, Staib tiivistää.

Ulkopoliittisen instituutin Saksaan erikoistunut tutkijan Minna Ålander mukaan Valtonen on onnistunut tasapainottelemaan viestinnässään hyvin. Hän ei ole esimerkiksi maininnut ketään nimeltä tai ottanut esille liian arkoja aiheita.

Vaikka Valtosen viestinnällä ei suoraa vaikutusta Saksan politiikkaan olisikaan, uskoo Ålander, että hänen roolinsa Saksan julkisessa keskustelussa on tärkeä.

– Jos suomalaiset sanovat tällaisia asioita, niillä on tiettyä painoarvoa, Ålander tiivistää.

Saksan armeija vakavasti alibudjetoitu – kärsii nyt seurauksista

Saksan armeija käyttää sotilasasiakirjojen lähettämiseen edelleen faxia eikä pysty ottamaan radioyhteyttä liittolaisiinsa, uutisoi The Financial Times.

Saksan armeijan digi- ja viestintäyhteydet ovat hälyttävässä kunnossa, varoittaa Eva Högl, Saksan parlamentin nimittämä armeijan asiamies raportissaan.

– Asia vaatii kriittisiä toimia, jotka tulee tehdä nopeasti, Högl sanoo. Hänen mukaansa tilanteeseen on ajauduttu, kun armeijaa koskevat investointitarpeet on sivuutettu. Högl listaa ongelmakohdiksi esimerkiksi varuskuntien rakennuskannan sekä henkilöstövajeen, jota luonnehditaan jopa katastrofaaliseksi.

Erityisesti armeijaa vaivaavat tieto- ja viestintäteknologiaan liittyvät epäkohdat. Varuskunta- ja harjoittelualueilta puuttuu muun muassa WiFi-verkkoja ja joissain tapauksissa sotilaat ovat jopa itse joutuneet maksakaan verkon käyttämisestä. Viime vuonna Nato-liittolaisten kanssa pidetyssä sotaharjoituksessa saksalaiset sotilaat olivat käyttäneet salaamattomia, 80-luvulta peräisin olleita radioita, joilla ei pystytty kommunikoimaan liittolaisten kanssa. Myös potilastietoja säilytetään paperisina versioina, jolloin niiden viestittäminen hoitohenkilökunnan kesken kriisitilanteessa aiheuttaa merkittäviä viivästyksiä.

Saksa onnistui kuitenkin täyttämään Naton 2 prosentin puolustusbudjettivaatimuksen tänä vuonna ensimmäistä kertaa sitten kylmän sodan päättymisen. Vaikka kehitystä on jo nähtävissä, on valtaosa uudesta budjetista kanavoitu pidemmän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi. Tulevaisuus kuitenkin huolettaa asiantuntijoita.

– Saksan armeijan saaminen täysin toimintakykyiseksi tulee maksamaan paljon rahaa. Armeijalla on liian vähän kaikkea: ammuksia, varaosia, radioita, panssarivaunuja, aluksia ja lentokoneita, Högl sanoo.

Viime vuonna Högl vieraili 90 varuskunnassa Saksassa sekä ulkomailla ja otti vastaan lausuntoja jopa 4000 sotilaalta. Hän nostaa digi- ja viestintäteknologian ongelmien rinnalle myös rekrytointiin sekä infrastruktuuriin liittyvät haasteet.

– Mitä tulee henkilöstöön, minulla ei ole hyviä uutisia, Högl raportoi ja korosti, että viime vuonna Saksan armeijan henkilöstömäärä pieneni kasvupaineista huolimatta. Vuoden 2023 lopussa armeija työllisti 181 000 sotilasta, jolloin 20 000 virkaa oli täyttämättä. Höglin mukaan vajavainen rahoitus oli vain osatekijä ongelmien synnyssä, sillä myös Saksan armeijan byrokraattisuus sekä jähmeys nähtiin haasteena.

Högl kiitteli investointien kasvavaa määrää mutta muistutti, ettei Saksalla ole tällä hetkellä täysin toimintakykyistä armeijaa.

Jens Stoltenberg puolusti Saksaa – ”Johtava Ukrainan tukija”

Saksa on edelleen johtava sotilaallisen avun antaja Ukrainalle ja ponnisteluja Ukrainan puolustuksen mahdollistamiseksi tukee moni liittolainen, kommentoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg maanantaina, kun häneltä kysyttiin Taurus-ohjusten toimittamisesta Ukrainalle.

Stoltenberg kommentoi Ukrinformin mukaan asiaa Brysselissä, jossa juhlistettiin Ruotsin liittymistä Naton 32. jäseneksi.

Hän korosti Ukrainan oikeutta puolustaa itseään Venäjän hyökkäystä vastaan ja Naton oikeutta vahvistaa Ukrainan puolustautumista.

– Mutta en halua ottaa kantaa tiettyihin asejärjestelmiin yksittäisiltä liittolaisilta. Haluan vain sanoa, että liittouma tulee tekemään enemmän ja Saksa on yksi maista, joka tekee paljon tukeakseen Ukrainaa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on ollut haluton antamaan pitkän kantaman Tauruksia Ukrainalle, koska se voisi hänen mukaansa tehdä Saksasta sodan osapuolen.

Stoltenberg muistutti, että Saksa on yksi eniten apua Ukrainaan toimittaneista maista ja tuki on ollut laaja-alaista. Pääsihteeri mainitsi esimerkkeinä kehittyneet ilmatorjuntajärjestelmät, kuten muun muassa Iris-T:n ja Patriotin, Leopard-taistelupanssarivaunut, merkittävän määrän ammuksia sekä osallistumisen kaluston huolto- ja korjausjärjestelmän kehittämiseen Ukrainassa.

Hänen mukaansa on tervetullutta, että useat Nato-maat antavat parhaillaan pitkän kantaman aseita Ukrainalle, kuten esimerkiksi Britannia ja Ranska risteilyohjuksia, ja ukrainalaisten koulutus F-16-piloteiksi on käynnissä.

– Eli jo tällä hetkellä liittolaiset Ukrainalle pitkän kantaman järjestelmiä, Stoltenberg sanoi.

Pitkän kantaman ohjusten toimitusten varmistamiseksi esillä on ollut asevaihto Saksan ja Britannian välillä. Britannia toimittaisi lisää Storm Shadow -ohjuksia Ukrainaan ja korvaisi ne Saksalta saatavilla Tauruksilla. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on sanonut Newsweekin mukaan pitävänsä tällaista vaihtoa mahdollisena. Tosin hänen mukaansa ei olisi myöskään esteitä toimittaa Tauruksia suoraan Ukrainalle.

Saksan armeija varustautuu – ”pitää olla kyky voittaa sota”

Saksan puolustusministeri Boris Pistoriuksen mukaan Venäjän uhka pitää ottaa vakavasti.

– Sotilaalliset neuvonantajamme kertovat minulle: Venäjä voi viiden-kahdeksan vuoden sisällä hyökätä Naton alueelle. Jos Venäjä on valmis ottamaan tämän riskin – emme voi sulkea sitä pois toistaiseksi. Tämä tarkoittaa meille: meidän on tehtävä kaikkemme, jotta Venäjä ei voita hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Siksi tuemme Ukrainaa niin kauan kuin se kestää, Pistorius sanoo ruotsalaiselle Dagens Nyheter -lehdelle.

– Toiseksi, meillä on oltava sellainen sotilaallinen lähtöasema, ettei (Vladimir) Putin aloita sotaa Natoa vastaan. Teemme liittolaistemme kanssa yksiselitteisen selväksi: olemme päättäneet puolustaa alueemme jokaista millimetriä. Kun Ruotsi on riveissämme, tämä viesti vahvistuu selvästi, hän jatkaa.

Ruotsin liittyminen Natoon on hänen mukaansa puolustusliitolle ”suuri voitto”, joka lisää liittouman puolustuskykyä ja ennaltaehkäisevää pelotevaikutusta. Hänen mukaansa varsinkin Baltian maiden puolustus on helpottunut Ruotsin ja Suomen jäsenyyksien myötä.

Saksa on 84 miljoonalla asukkaan EU:n suurin valtio. Toisen maailmansodan jälkeen Saksan Venäjä-politiikka on pyrkinyt edistämään rauhaa läheisillä poliittisilla ja kaupallisilla suhteilla Moskovan kanssa. Tämä kaikki Pistoriuksen mukaan muuttui, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa.

– Venäjää ei koskaan kiinnostanut diplomaattinen ratkaisu. Tästä alkoi ”Zeitenwende”, käännekohta, Pistorius toteaa.

Se aloitti Saksan puolustusvoimien eli Bundeswehrin uuden varustautumisen. Alkuun siihen käytetään 100 miljardia euroa. Tänä vuonna Saksa saavuttaa ensimmäisen kerran Naton tavoitteen käyttää kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustukseen.

– Se on signaali kansalaisille ja kumppaneillemme, että otamme uhan vakavasti ja varustamme Bundeswehrin. Turvallisuus ei ole ilmaista, Pistorius kertoo.

– Kaksi prosenttia on siis tärkeä alku. Mutta lähivuosina panssarikulut todennäköisesti pikemminkin nousevat kuin laskevat, hän lisää.

Hän väläyttää, että Saksa saattaa palauttaa jopa asevelvollisuuden, josta luovuttiin vuonna 2011.

– Asia ei ole vielä selvä, hän kuitenkin toteaa.

Miksi Saksan salainen Taurus-keskustelu vuodettiin? Asiantuntijalta havainto

Keskustelu Saksan asevoimien tietovuodosta käy kuumana. Aikaisemmin viikonloppuna maan puolustusministeriö  vahvisti Venäjällä julkaistun korkea-arvoisten saksalaisupseerien luottamuksellisen keskustelun sisältävän nauhoituksen aidoksi. Nauhalla Saksan ilmavoimien upseerit keskustelevat muun muassa pitkän kantaman Taurus-ohjusten toimittamisesta Ukrainaan. Liittokansleri Olaf Scholz on kuvaillut tapausta ”hyvin vakavaksi”.

Nyt ruotsalainen sotahistorioitsija ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Niclas Sennerteg pohtii viestipalvelu X:ssä, minkä takia Venäjä päätti julkistaa salakuunnellun keskustelun juuri nyt. Saksan vastavakoilulla tulee vastauksesta riippumatta olemaan kädet täynnä töitä, Sennerteg toteaa.

– Jos venäläiset paljastavat tietonsa tällä tavalla, selityksiä on kaksi. Joko kyse on onnenkantamoisesta, jonka he voivat paljastaa koska he eivät saa lähteestään enempää irti, Sennerteg kirjoittaa.

– Toinen, huolestuttavampi selitys on se, että heillä on muita lähteitä Saksan puolustushallinnossa, joilta he voivat jatkossakin saada tätä informaatiota. Jos olisin Saksan vastavakoilun päällikkö, tämä olisi ensimmäinen ajatukseni.

Jotkut saksalaispäättäjät ovat jo arvioineet, ettei vuodettu keskustelu jää ainoaksi laatuaan.

– Muitakin keskusteluja on varmasti tallennettu ja tullaan mahdollisesti vuotamaan Venäjän hyväksi, liittopäiväedustaja Roderich Kiesewetter kommentoi vuotoa.

Kiesewetter uskoo Venäjän yrittävän vuodolla estää saksalaisten Taurus-ohjusten toimittamisen Ukrainaan. Liittokansleri Scholz on toistaiseksi suhtautunut torjuvasti Ukrainan toiveisiin saada pitkän kantaman Tauruksia.

Saksan vuotoskandaali: Venäjän hallussa voi olla lisää salaisia keskusteluja

Saksan puolustusministeriö vahvisti lauantaina Venäjällä julkaistun korkea-arvoisten saksalaisupseerin luottamuksellisen keskustelun sisältävän nauhoituksen aidoksi, uutisoi Deutsche Welle. Liittokansleri Olaf Scholz luonnehti lauantaina tapausta”hyvin vakavaksi” ja vuoto tullaan hänen mukaansa perinpohjaisesti selvittämään.

Tallenne on mediatietojen mukaan alunperin peräisin Saksan ilmavoimien upseerien Ukrainan sotaa käsittelevästä videokokouksesta. Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan keskustelua ei käyty turvallisen yhteyden välityksellä, vaan Webex-videoalustalla. Sosiaalisessa mediassa leviävällä tallenteella upseerit keskustelevat Ukrainan tukemisesta sen puolustustaistelussa Venäjää vastaan, mutta Saksan puolustusministeriö ei vielä pysty varmuudella arvioimaan, onko tallennetta mahdollisesti muokattu.

Saksalaispäättäjät suhtautuvat tapaukseen vakavasti.

– Muitakin keskusteluja on varmasti tallennettu ja tullaan mahdollisesti vuotamaan Venäjän hyväksi, sanoo liittopäiväedustaja Roderich Kiesewetter keskustaoikeistolaisesta CDU-oppositiopuolueesta.

ZDF-kanavalle asiaa kommentoinut Kiesewetter uskoo Venäjän yrittävän vuodolla estää saksalaisten Taurus-ohjusten toimittamisen Ukrainaan. Liittokansleri Scholz on toistaiseksi suhtautunut torjuvasti Ukrainan toiveisiin saada pitkän kantaman Tauruksia

Saksa teki riskianalyysin Venäjän hyökkäyksestä maahan – näin kävisi

Saksan hallitus julkaisi 19. helmikuuta 2024 valmistelemansa riskianalyysin Venäjän hyökkäyksestä. 14-sivuisen asiakirjan otsikko on ”Bericht zur Risikoanalyse für den Zivilschutz 2023” eli ” Väestönsuojelun riskianalyysiraportti 2023”.

Konfliktin ensimmäisessä vaiheessa Venäjän odotetaan käynnistävän disinformaatiokampanjan mediassa ja sosiaalisen median alustoilla pyrkien ”jakamaan kansaa, horjuttamaan yhteiskuntaa ja heikentämään luottamusta vapaaseen demokratiaan”. Tähän prosessiin yhdistetään kyberhyökkäykset voimalaitoksia, patojärjestelmiä ja muita tärkeitä laitoksia vastaan. Operaatioiden salaisen luonteen takia yksittäisiä toimia on vaikea yksiselitteisesti liittää Venäjään, raportti kuvailee.

Toisessa vaiheessa Venäjä keskittää joukkoja Naton rajoille, jolloin liittokunnan maat vahvistavat rajajoukkojaan. Kyberhyökkäysten ja sabotaasin määrää lisäämällä Venäjä pyrkii viivyttämään Nato-maiden joukkojen siirtymisiä. Se yrittää myös lamauttaa satelliitteja. Hyökkäyksiä ydinvoimalaitoksia, kemiantehtaita ja hydraulisia rakenteita vastaan ei raportin mukaan voida sulkea pois.

Kolmannessa vaiheessa Venäjä aloittaa täsmäiskut tavanomaisilla ja myös ei-tavanomaisilla aseilla. Iskut kohdistetaan ”maaleihin Saksan liittotasavallan alueella”. Samaan aikaan tuhoutuu suuri määrä satelliitteja Maan kiertoradalla.

Konfliktin neljännessä vaiheessa Venäjän joukot murtautuvat Saksan rajan yli. Taisteluja käydään Saksan maaperällä, ilmassa ja merellä. Sota levittäytyy myös avaruuteen, jossa syntyy ensimmäinen ”maailmanlaajuinen konflikti”.

Jos Venäjä hyökkää Saksaan, ”muuttuu koko Euroopan turvallisuustilanne perusteellisesti”, korostavat raportin kirjoittajat. Heidän mukaansa kuvailtu hyökkäyssuunnitelma on ”uskottava skenaario”.

Ennen tämän raportin julkaisemista yksi Saksan puolustusministeriöstä vuodetuista salaisista raporteista myönsi, että Venäjä voisi hyökätä Naton itäsivustaan jo kesällä 2025.

Saksan asevoimien oletuksen mukaan ennen hyökkäystä Moskova ilmoittaisi uudesta 200 000 miehen mobilisaatiosta. Sen jälkeen Venäjä organisoisi ensin peitellyn ja sitten avoimen hyökkäyksen, joka olisi ensimmäinen suora yhteenotto Nato-maiden ja Venäjän asevoimien välillä.

Nato on jo aiemmin varoittanut, että ”rauhaa ei anneta” ja että liittolaismaiden pitäisi valmistautua sotaan Venäjää vastaan seuraavan 20 vuoden kuluessa. Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauerin mukaan joka maassa tarvitaan järjestelmä, joka mahdollistaa suuren ihmismäärän mobilisoinnin sotaa varten siitä riippumatta, tuleeko sitä.

Olaf Scholzin Taurus-väite ei näytä pitävän paikkaansa

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin puheet Taurus-ohjuksista eivät näytä pitävän paikkaansa.

Scholzin mukaan Saksa ei voi toimittaa ohjuksia Ukrainalle, koska niiden käyttö rintamalla vaatisi saksalaisten osallistumista muun muassa maalinosoitukseen. Scholz antoi ymmärtää, että Taurusten myötä Ukrainaan olisi mahdollisesti jopa lähettävä saksalaisia sotilaita eikä tällainen käy.

Liittokansleri totesi maanantaina dpa:n järjestämässä päätoimittajatilaisuudessa, ettei Saksa voi toimia maalinosoituksen suhteen samalla tavalla kuin SCALP-ohjuksia Ukrainalle antaneet ranskalaiset ja Storm Shadow -ohjuksia toimittaneet britit.

Scholzilta kysyttiin tilaisuudessa huoliiko hän siitä, että saksalaisten sotilaiden olisi mentävä Ukrainaan määrittämään maaleja aseille.

– Saksalaisten sotilaiden ei pidä tulla millään tavalla tai missään paikassa yhdistetyksi kohteisiin, joihin Taurusta kohdistetaan – ei myöskään Saksassa, hän muotoili.

Olaf Scholz korosti, ettei Saksasta voi tulla sodan osapuoli. Hän nosti kuitenkin myös esiin Saksan suuren aseavun Ukrainalle ja totesi, että puolustaja tarvitsee ennen kaikkea ammuksia eikä juuri Taurus-järjestelmää.

Scholzin väitteet siitä, että Taurusten käyttö vaatisi saksalaisten aktiivista osallistumista sotatoimiin on julkisuudessa aiemmin olleiden tietojen valossa vähintäänkin erikoinen.

Asejärjestelmä on myyty esimerkiksi Etelä-Koreaan, missä ohjukset on integroitu F-15-hävittäjiin. Vuonna 2016 solmittua kauppaa oli Weltin mukaan hyväksymässä myös Yhdysvallat, koska ohjuksen navigointi tukeutuu amerikkalaiseen satelliittipaikannusjärjestelmään.

Tauruksen valmistaja MBDA kertoi puolestaan viime vuoden marraskuussa, että Taurukset saataisiin Ukrainan ilmavoimien käyttöön muutamien kuukausien työllä.

Puolustusalaan keskittyvän Jane’sin mukaan MBDA:n Saksan toimitusjohtaja Joachim Knopff kertoi, että asejärjestelmän integrointi Ukrainan Su-24-rynnäkkökoneisiin veisi pari kuukautta. Miehistöjen koulutus aseen käyttöön veisi taas kolmesta neljään kuukautta. Ukrainalle tulevaisuudessa luovutettaviin F-16-hävittäjiin ohjus saataisiin vasta puolessatoista vuodessa.

Saksalaisten asiantuntijoiden läsnäolosta Ukrainassa tai osallistumisesta aseiden käyttöön ei siis mainittu sanallakaan.

Asevalmistaja kertoi odottavansa Olaf Scholzin hyväksyntää ohjustoimituksille, jotta Taurusten tuotanto voitaisiin käynnistää. Nopeasti ohjuksia olisi turha odottaa. Knopf arvioi, että tuotannon aloittaminen veisi ainakin vuoden tai mahdollisesti jopa pidempään räjähteiden ja elektronisen komponenttien toimituksista riippuen.

Saksan johdosta ilmaistut huolet Taurusten käytöstä kohteisiin Venäjän alueella ovat niin ikään vähintäänkin erikoisia. Ukraina on julkisuudessa olevien tietojen perusteella sopinut Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltojen kanssa, että niiden antamia pitkän kantaman aseita käytetään vain Ukrainan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä. Sopimus on pitänyt ja Ukraina ei ole iskenyt kertaakaan Venäjälle länsiaseilla. On siis hämärän peitossa, miksei vastaava sopimus kävisi Saksalle ja mihin Scholzin kuvaamaa saksalaisten osallistumista tarvittaisiin.

Saksan poliisi pidätti vuosikymmeniä pakoilleen Punaisen armeijakunnan terroristin

Saksan poliisi on pidättänyt vuosikymmeniä viranomaisia piileskelleen naisen, jonka epäillään kuuluneen äärivasemmistolaiseen terroristijärjestö Punaiseen Armeijakuntaan (RAF), kertovat muun muassa Saksan yleisradioyhtiö ARD:n uutisohjelma Tagesschau sekä Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutsche Welle.

Ala-Saksin osavaltion syyttäjälaitos kertoi Deutsche Wellelle, että 65-vuotias Daniela Klette pidätettiin maanantaina Berliinissä. Hän oli piileskellyt poliisia 1990-luvulta lähtien.

Saksan syyttäjäviraston mukaan Klette on yksi kolmesta RAF:n kuuluneista elossa olevista terroristeista, jota on pidempään etsitty. Kaksi muuta kateissa olevaa RAF-terroristia ovat Ernst-Volker Staub ja Burkhard Garweg.

Viranomaiset syyttävät Kletteä, Staubia ja Garwegia murhan yrityksestä ja useista aseellisista ryöstöistä vuosina 1999-2016.

Kolmikon epäillään kuuluneen niin sanottuun RAF:n kolmanteen sukupolveen. RAF tunnetaan myös nimellä Baader-Meinhof -ryhmä.

1970- ja 1980-luvuilla RAF oli silloisen Länsi-Saksan johtava terroristijärjestö, jonka syyksi on luettu 34 murhaa sekä useita kidnappauksia. Viranomaisten mukaan RAF:n iskuissa on lisäksi haavoittunut 200 ihmistä.

Vuonna 1998 RAF ilmoitti julkisesti lopettavansa toimintansa. Saksan tiedotusvälineiden mukaan ei ole todisteita, että ryhmä olisi tällä hetkellä toiminnassa.

Valiokuntajohtaja: Venäjän hyökkäys Saksaan on realistinen skenaario

Vapaita demokraatteja edustava Marie-Agnes Strack-Zimmermann kehotti Berliiniä aseistautumaan.

– Olisi kohtalokasta sanoa, että Vladimir Putin ei tee sitä. Täytyy vain uskoa, että hän voisi sen tekemisessä, Strack-Zimmermann sanoi perjantaina The Kyiv Independentin mukaan.

Lausunto liittyy kasvavaan varoitusten listaan, jonka mukaan Naton on oltava paremmin valmistautunut mahdolliseen sotaan Venäjän kanssa. Muun muassa saksalainen kenraali Carsten Breuer sanoi 10. helmikuuta, että konflikti voi tapahtua seuraavan viiden vuoden sisällä.

Strack-Zimmermann on yksi niistä, joka on aiemminkin varoittanut Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä.

Hänen mukaansa Saksan tehtävänä on varmistaa, että Putin ei uskalla hyökätä.

– Berliinin on vahvistettava Natoa ja valmistauduttava sotaan, jotta sitä ei koskaan tule, Strack-Zimmermann sanoi.

Saksaa on vuosia syytetty puolustusmenojen laiminlyömisestä ja yhteiseen turvallisuuteen osallistumisesta. Venäjän sota Ukrainaa vastaan merkitsi muutosta tähän politiikkaan, sillä maan tavoitteena on viimein saavuttaa kahden prosentin puolustusmenojen raja tänä vuonna.

Saksa on myös toiseksi suurin sotilaallinen avunantaja Ukrainalle, vaikka se on epäröinyt toimittaa joitakin keskeisiä valmiuksia, esimerkiksi Taurus-risteilyohjuksia Ukrainalle. Liittopäivät äänesti torstaina ehdotusta vastaan, jossa vaadittiin Taurusten toimittamista Kiovalle, Se kuitenkin kannatti toista ehdotusta lähettää Ukrainalle lisää ”pitkän kantaman aseita” mainitsematta tyyppiä.

Strack-Zimmermann oli ainoa liittopäiväedustaja hallitsevasta koalitiosta, joka tuki Taurus-esitystä. Hän kertoi, ettei halua, että häntä syytetään jonakin päivänä siitä, että ”ei tehnyt oikeita asioita oikealla hetkellä”.

Saksan väitetään toimittaneen Ukrainaan ylihintaisia panssariautoja ilman panssaria

Saksan puolustusministeriö ja sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Robert Pistorius on ollut ankaran kritiikin kohteena sen jälkeen, kun Bild väitti maan toimittaneen Ukrainalle panssariautoja, joita ei ole panssaroitu kestämään toimintaa etulinjassa ja joiden hinta kolminkertaistui valmistusprosessin aikana.

Kesäkuussa 2023 Saksa ja Ukraina sopivat, että Saksa toimittaisi 66 kappaletta panssaroituja miehistönkuljetusautoja. Tuolloin puolustusministeriö totesi, että FFG-ajoneuvo olisi edullisin vaihtoehto, jonka toimitukset saataisiin myös käyntiin nopeiten.

Toimitukset alkoivat lokakuussa, ja tähän mennessä Ukrainaan on toimitettu 48 FFG-ajoneuvoa.

Bildin mukaan panssariautojen panssarointi on kuitenkin osoittautunut täysin riittämättömäksi. FFG:n panssari ei tarjoa suojaa tykistöä, raketteja tai kranaatteja vastaan. Autoa ei siis käytännössä voi käyttää etulinjassa.

Puolustusministeriö onkin myöntänyt, että autojen panssari suojaa ainoastaan käsiaseilta.

Bundeswehrin yliopiston sota-asiantuntijaa Carlo Masalaa paljastus järkyttää. Hänen mukaansa ajoneuvoihin kohdistuu rintamalla juurikin räjähdeiskuja, joilta ajoneuvon panssari ei tässä tapauksessa suojaa.

– Jos paljastuu, että kevyesti panssaroituja ajoneuvoja vietiin Ukrainaan, se on selvä hankintaskandaali. Säästöjä hankittiin tässä henkien kustannuksella, Masala toteaa.

Puolustusministeriön mukaan Ukraina ei hankintahetkellä pyytänyt panssariajoneuvoilta erityistä suojaa räjähteiltä. Toiset hallituslähteet taas kommentoivat, että koska FFG:tä tarjottiin vaihtoehtona vahvemmin panssaroidulle Fuchs-panssariajoneuvolle, oli odotuksena, että FFG tarjoaisi vastaavaa suojaa.

Ukrainalaislähteen mukaan ukrainalaiset olisivat toivoneet saavansa räjähdyksiä kestäviä panssariautoja. Koska saksalaisilla ei ollut mitä antaa, tyytyivät he FFG-ajoneuvoihin. Autoja käytetään nyt takalinjassa.

Heikon panssaroinnin lisäksi esiin on noussut FFG:n hinta. Ennen hankintoja yhden ajoneuvon hinnaksi arvioitiin 185 000 – 215 000 euroa.

Ulkoministeriön asiakirjat kuitenkin paljastavat, että ajoneuvoista maksettiin kolminkertainen hinta – 600 000 euroa kappaleelta.

Myös ajoneuvojen valmistuspaikka muuttui loppusuoralla. Aluksi ajoneuvot oli tarkoitus valmistaa Saksassa, mutta myöhemmin runkojen valmistus siirrettiin Yhdysvaltoihin. Lopulta valmistussopimus päätyi arabiemiraattilaiselle TAG Middle East -yhtiölle, eikä yhtäkään ajoneuvoa valmistettu Saksassa.

Puolustusministeriön mukaan sillä ei ole tietoa siitä, että hankintasopimusta ei olisi noudatettu. Ajoneuvojen hankintahintaa puolustusministeriö ei halua paljastaa, mutta toteaa, että lopullista hintaa pidettiin ministeriössä perusteltuna.

Puolustuspolitiikan asiantuntija ja CDU:n kansanedustaja Roderich Kiesenwetterin mukaan Saksan valtiontarkastusviraston tulisi tutkia kauppaa tarkemmin. Hän onkin pöyristynyt siitä, miten tilanne on hoidettu.

– Ensinnäkin, niukkoja avustusvaroja tuhlataan tarpeettomasti. Toisekseen, tämä tapahtuu ukrainalaisten sotilaiden kustannuksella, Kiesenwetter linjaa.

Saksan liittokanslerin mukaan Venäjän uhka on todellinen

Ukrainassa kärsimistään valtavista tappioista huolimatta merkittävä osa Venäjän asevoimista on Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan säilyttänyt toimintakykynsä.

– Venäjä on valmistellut joukkojaan sotaan vuosien ajan ja kehittänyt uusia tappavia asejärjestelmiä kaikilla tasoilla. Venäjän talous on jo pitkään ollut sotatilassa. Vladimir Putin on saattanut Venäjän talouden, koulutuksen, tieteen ja kulttuurin täysin hallintaansa, Münchenin turvallisuuskonferenssissa puhunut Scholz sanoi.

– Jokainen, joka toimii aktiivisesti vapauden ja demokratian puolesta, joutuu pelkäämään henkensä edestä. Siitä todistavat järkyttävät, kauhistuttavat uutiset Aleksei Navalnyin kuolemasta vankeudessa Venäjällä, hän totesi.

Kun Putin samaan aikaan lähettää yhä uusia joukkoja rintamalle, lännen on Scholzin mukaan arvioitava, pitäisikö Venäjän pysäyttämiseksi tehdä vielä nykyistä enemmän.

– Teemmekö tarpeeksi, kun tiedämme, että Venäjän voitto merkitsisi Ukrainan loppua vapaana, itsenäisenä ja demokraattisena valtiona, Euroopan rauhanomaisen järjestyksen tuhoutumista, YK:n peruskirjan vakavinta loukkausta sitten vuoden 1945 ja ennen kaikkea rohkaisua kaikille maailman itsevaltiaille käyttää voimaa erimielisyyksien ratkaisemiseen, hän kysyi.

– Poliittinen ja taloudellinen hinta, joka meidän olisi siitä maksettava, olisi moninkertaisesti suurempi kuin kaikki Ukrainalle antamamme tuki nyt ja tulevaisuudessa.

”Meidän on tehtävä enemmän”

Scholzin mukaan Nato ja Eurooppa ymmärtävät, että Venäjän uhka on todellinen ja että siihen vastaaminen edellyttää uskottavaa puolustuskykyä ja pelotetta.

– Emme kuitenkaan halua konfliktia Venäjän ja Naton välille. Siksi kaikki Ukrainaa tukevat maat ovat olleet sodan alusta lähtien yhtä mieltä siitä, että emme lähetä omia joukkoja Ukrainaan, hän sanoi.

– Putinille ja Moskovan sotilasjohdolle on kuitenkin tehtävä täysin selväksi, että olemme maailman vahvin sotilaallinen liittokunta ja pystymme puolustamaan jokaista neliömetriä liittolaistemme alueesta, hän totesi.

– Sen vuoksi on tärkeää, että vahvistamme edelleen puolustusliiton eurooppalaista pilaria ja panostamme pelotteeseen. En kerro teille mitään uutta sanoessani, että Saksa käyttää kaksi prosenttia bkt:stään puolustukseen. Teemme niin tänä vuonna ja myös jokaisena seuraavana vuotena 2020-luvulla, vuonna 2030 ja siitä eteenpäin, hän painotti.

– Meidän on tehtävä enemmän kuin koskaan varmistaaksemme, että pelotteemme on tulevaisuuden kannalta tarkoituksenmukainen. Siksi kirjasimme hallituksen ensimmäiseen kansalliseen turvallisuusstrategiaan muun muassa aikomuksemme edistää erittäin kehittyneiden suorituskykyjen, kuten pitkän kantaman täsmäaseiden, kehittämistä ja käyttöönottoa, hän vakuutti.

”Ilman turvallisuutta ei ole mitään”

Scholz sanoi EU:n ja sen jäsenvaltioiden tukeneen Ukrainaa Venäjän hyökkäyssodan alettua jo noin 90 miljardilla eurolla ja sopineen 50 miljardin euron lisärahoituspaketista tuleville vuosille. Lisäksi EU-maat ovat ottaneet vastaan yli 4 miljoonaa ukrainalaista pakolaista, joista miljoona elää Saksassa.

– Kaikki tämä on ollut ja on edelleen oikein. Eilen presidentti Volodymyr Zelenskyi ja minä allekirjoitimme sopimuksen, joka sisältää kestäviä turvallisuuslupauksia Ukrainalle. Tukemme on laaja-alaista, kattavaa ja ennen kaikkea pitkäaikaista, Scholz totesi.

– Saksan antaman ja valmisteleman sotilasavun arvo on jo 28 miljardia euroa. – – Minä ja eräät eurooppalaiset kollegani lobbaamme myös tässä konferenssissa sen puolesta, että vastaavia päätöksiä tehtäisiin kaikissa pääkaupungeissa, hän sanoi.

Ukrainan tukemiseen ja oman puolustuskyvyn tehostamiseen kohdistuu Scholzin mukaan myös kritiikkiä, jota Kreml osaltaan lietsoo kohdennetuilla disinformaatiokampanjoilla ja sosiaalisessa mediassa harjoittamallaan propagandalla.

– On totta, että sota Euroopan sydämessä vaatii myös meiltä paljon. Totta sekin, että ne rahat, jotka käytämme nyt ja tulevaisuudessa turvallisuutemme takaamiseen, ovat muualta pois. Toteaisin kuitenkin, että ilman turvallisuutta meillä ei ole mitään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)