Verkkouutiset

Saksa

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksasta tuli tiedustelujohtajan mukaan Vladimir Putinin hybridisodan taistelukenttä

Saksasta on tullut Venäjän presidentti Vladimir Putinin länttä vastaan käymän hybridisodan taistelukenttä, arvioi Saksan kotimaantiedustelun Thüringenin osaston johtaja Stephan Kramer Telegraphille.

Kramer näkee kaksi syytä sille, miksi Saksa on niin altis hybridivaikuttamiselle: Etenkin Itä-Saksassa kansalaisilla on runsaasti Venäjä-sympatioita, ja turvallisuuspuolta on laiminlyöty vuosikymmenten ajan.

Käytännössä Venäjän hybridisodankäynti näkyy kriittiseen infrastruktuuriin kohdistettuna sabotaasina, vaalivaikuttamisena ja kybersodankäyntinä.

Hän muistuttaa, että Saksan kriittistä infrastruktuuria ei ole suojattu läheskään riittävästi. Siinä missä muut Nato-maat ovat tajunneet infrastruktuurin alttiuden sabotaasille ja aloittaneet varautumisen jo kauan sitten, Saksassa tilanne on ymmärretty vasta viime kuukausina.

Konkreettinen varoitus infrastruktuurin heikkoudesta nähtiin toukokuussa, kun Berliinissä sijaitseva asetehdas syttyi mysteerisesti tuleen. Tulipalon syyksi epäillään venäläistä sabotaasia. Kyseinen tehdas valmisti aseistusta myös Ukrainaan.

Huhtikuussa kaksi epäiltyä venäläisvakoojaa taas pidätettiin Baijerissa epäiltynä iskun suunnittelusta yhdysvaltalaiseen sotilastukikohtaan.

Etenkin Itä-Saksassa Venäjän narratiivit myös purevat kansaan. Monet itäsaksalaiset eivät luota julkiseen valtaan, jonka vuoksi he ovat erittäin alttiita epäluottamusta lietsovalle Kremlin propagandalle.

Kramer kertoo, että Venäjä pyrkii hajottamaan luottamusta valtioon sekä lietsomaan kaaosta. Tässä hänen työkalunaan toimivat poliittiset ääripäät.

– Putin ruokkii äärivasemmistoa ja -oikeistoa, joten kävi miten kävi, lopussa demokratiamme on raunioina, Kramer varoittaa.

Kramer uskoo joidenkin saksalaisten olevan alttiita Kremlin propagandalle myös siksi, että koronapandemian aikana moni katkeroitui koronatoimista. Tämä taas heikensi heidän luottamustaan valtioon.

Lisäksi monet saksalaiset kokivat pitkään elävänsä rauhallisessa lintukodossa, jonka vuoksi varautuminen mahdollisiin konfliktitilanteisiin unohtui täysin.

Lopputuloksena Kreml näkeekin Saksan houkuttelevana kohteena sabotaasille.

– Saksa sijaitsee keskellä Eurooppaa, ja on loistava kohde kaikenlaiselle logistiikkaan kohdistuvalle sabotaasille. Lähes kaikki Ukrainaan lähetettävä varustus kulkee Saksan kautta, Kramer varoittaa.

Saksan vihreä ulkoministeri rikkoi itse päättämäänsä lentokieltoa – piti päästä pois EM-ottelusta

Saksan vihreä ulkoministeri Annalena Baerbock ei piitannut puolueensa Frankfurtin lentokentälle taistelemasta yöllisestä lentokiellosta, vaan hänen käyttämänsä kone nousi lentoasemalta kello 23.54.

Annalena Baerbock oli katsomassa Frankfurtissa pelattua jalkapallon EM-kisojen ottelua, josta hän lähti Luxemburgiin.

Reilun 180 kilometrin lentomatka taittui asiasta kertoneen Bild-lehden mukaan erityisluvalla.

Saksan suurimmalla kentällä Frankfurtissa on kaikki lennot kielletty kello 23:n ja 05:n välillä.

Ennen viime kuussa alkaneita jalkapallon EM-kisoja kieltoon yritettiin saada lievennyksiä, mutta Saksan vihreät vastustivat tiukasti kaikkia myönnytyksiä ja ilmoittivat, että rautateitse on kattavat liikenneyhteydet.

Valko-Venäjältä virtaa välineellistettyä maahanmuuttoa Saksaan: Tahti kiihtyy taas

Yhä useampi Valko-Venäjälle järjestellyistä kolmansien maiden kansalaisista yrittää nyt päästä Saksaan. Uutistoimisto DPA kertoi kesäkuun puolivälissä, että Saksaan tätä kautta pyrkivien osuus kasvoi selvästi huhtikuussa. Maanantaina saksalaislehti Focus kertoi Saksan sisäministeriön ilmoittamia lukuja.

Tammikuun 2022 ja toukokuun 2024 välillä Saksaan saapui yhteensä 22 021 ihmistä, joilla ei ollut maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja ja jotka olivat saapuneet ”Valko-Venäjän siirtolaisreitin” kautta. Nämä ihmiset saapuvat Saksaan Puolan ja Tsekin kautta. Näihin maihin he ovat päässeet Valko-Venäjältä.

Vuoden 2024 alusta katsottuna luvut ovat nousseet, mitä lähemmäs kesää on tultu. Tammikuussa näitä saapujia tavattiin 26 ja helmikuussa 25, mutta maaliskuussa jo 412, huhtikuussa 861 ja toukokuussa 891.

Focus-lehden mukaan erityisesti Afganistanista Valko-Venäjän reittiä saapuvien ihmisten osuus on kasvanut. Tammikuusta maaliskuun loppuun heitä rekisteröitiin Saksassa yhteensä 68, mutta pelkästään huhtikuun aikana jo 289. Myös Somaliasta samaa reittiä saapuvien osuus kasvoi: ensimmäisellä vuosineljänneksellä heitä oli 34. Huhtikuun aikana määrä oli jo kolminkertainen – 104 ihmistä.

Yleisiä ovat myös Syyrian, Irakin, Jemenin, Eritrean ja Etiopian sekä Egyptin kansalaiset. Saksan sisäministeriö ei pystynyt antamaan tietoja siitä, kuinka monella Valko-Venäjän reittiä saapuneella oli viisumi Valko-Venäjälle tai Venäjälle.

Kovimman taakan kantaa kuitenkin Puola: DPA:n mukaan Puolan rajavartiosto oli rekisteröinyt vuoden 2024 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 16 500 Valko-Venäjältä saapunutta maahan pyrkijää. Samalla ajanjaksolla vuonna 2023 heitä oli noin viisi tuhatta vähemmän, eli 11 200.

Yleisradion mukaan Puolaan on pyrkinyt laittomasti muutaman vuoden aikana noin 100 000 siirtolaista. Virta alkoi loppuvuodesta 2021, kun Valko-Venäjä ryhtyi järjestelemään siirtolaisia kolmansista maista lentoteitse pääkaupunki Minskiin ja sen jälkeen ajamaan heitä Puolan-vastaiselle rajalle estäen heitä palaamasta.

Suomessa vastaavaa kokemusta saatiin vuodenvaihteessa 2015–2016 kun Venäjän rajavartiosto ryhtyi päästämään siirtolaisia Suomen rajalle. Vastaava jatkui uudelleen syksyllä 2023, ja Suomi sulki itärajan. Raja on yhä suljettuna, ja parhaillaan säädetään poikkeuslakia, jolla turvapaikan hakeminen voitaisiin väliaikaisesti estää.

Suomen presidentti Alexander Stubb sanoi kesäkuun lopussa, että tiedustelutietojen mukaan Venäjälle kolmansista maista kuljetettuja siirtolaisia odottaa muun muassa Pietarin seudulla. Tiedustelutietojen mukaan Venäjällä on valmius siirtää heitä Suomen rajalle hyvinkin nopeasti.

– Venäjä pystyy siirtämään siirtolaisryhmän, jotka eivät siis ole perinteisiä turvapaikanhakijoita, vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään, meidän rajalle yli tuhat muutamassa tunnissa, Stubb sanoi MTV:n haastattelussa.

– Ja sen lisäksi Venäjä on lennättänyt siirtolaisia, joita he turvapaikanhakijoiksi kutsuvat, Irakista, Jemenistä, Syyriasta ja Etiopiasta. Se tapahtuu noin 48 tunnin sisällä.

 

Euroopassa toimii jälleen puolustusta lujittava ”Weimarin kolmio”

Euroopan unionia ravistelee brittiläisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Judy Dempseyn mukaan poikkeuksellinen epävarmuus. Presidentti Emmanuel Macron on ilmoittanut ennenaikaisista vaaleista Ranskassa. Äärioikeisto nousee Saksassa ja Itävallassa, Venäjän Ukrainaa vastaan käymä sota koettelee yhä vakavammin maanosan vakautta ja turvallisuutta.

Europarlamenttivaalien jälkeen kaikki EU:n huipputehtävät ovat toistaiseksi jakamatta. Donald Trumpin mahdollisella voitolla Yhdysvaltojen syksyisissä presidentinvaaleissa saattaisi olla vaikeasti ennakoitavia heijastusvaikutuksia myös Atlantin tälle puolelle.

– Riskit EU:n sisäisestä halvaantumisesta ja synkistymisestä ovat suuret. Ranskan, Saksan ja Puolan ulkoministerien mukaan unionin nostaminen todelliseksi geopoliittiseksi toimijaksi ja turvallisuuden tuottajaksi, joka pystyy vastaamaan nykypäivän turvallisuushaasteisiin ja vahvistamaan kansainvälistä järjestystä on kuitenkin mahdollista – ja sillä on kiire, ajatushautomo Carnegiessa työskentelevä Dempsey kirjoittaa.

Ranska, Saksa ja rautaesiripun takaa vastikään vapautunut Puola muodostivat elokuussa 1991 niin sanotun Weimarin kolmion, jonka kunnianhimoisena tavoitteena oli toimia Euroopan ulko- ja turvallisuuspoliittisena moottorina. Kolmikantayhteistyön alku oli lupaava, mutta viime vuosina kolmiosta ei juuri ole kuultu.

– Entisen liittokanslerin Angela Merkelin ja hänen seuraajansa Olaf Scholzin aikana Saksa on haudannut päänsä hiekkaan, kun on ollut kyse strategisesta ajattelusta ja toiminnasta EU:n tulevaisuuden turvaamiseksi. Weimarin kolmio horjui erityisesti Puolan edellisen kansalliskonservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen valtakaudella, Dempsey toteaa.

Pitkän hiljaiselon jälkeen Ranskan, Saksan ja Puolan ulkoministeriöt julkaisivat toukokuussa Weimarin kolmion yhteisen asiakirjan EU:n toiminnan tehostamisesta.

– Kyllä, tätä on yritetty kovin monta kertaa aiemminkin, mutta tämä asiakirja on sävyltään erilainen. Siinä keskitytään ensinnäkin tarpeeseen vahvistaa Euroopan turvallisuutta ja puolustusta luomalla vahva eurooppalainen pilari Naton sisälle, Dempsey sanoo.

– Eurooppalaisten on oltava aiempaa aktiivisempia Yhdysvaltojen hallitsemassa liittoumassa. Se edellyttää lisää voimavaroja. Tämä kumoaa myös ajatuksen, että Ranskan ehdotuksessa Euroopan strategisen autonomian lisäämisestä olisi kyse kilpailusta Naton kanssa tai sen syrjäyttämisestä, hän toteaa.

Ranska, Saksa ja Puola kehottavat myös kohdistamaan puolustusmäärärahoja aiempaa strategisemmin sekä kuromaan umpeen kaikki Euroopan sotilaallisten suorituskykyjen puutteet. Tavoitteena on paitsi Euroopan yhteisen puolustuksen vahvistaminen, myös uskottava pitkän aikavälin sitoutuminen Ukrainaan.

Upotettuja natsi-Saksan ammuksia metsästetään roboteilla merenpohjasta

Osana Saksan hallituksen käynnistämää 100 miljoonan euron ohjelmaa Itä- ja Pohjameren pohjassa makaavien toisen maailmansodan aikaisten ammusten aiheuttamien uhkien torjumiseksi on käynnistetty pilottiprojekti, jossa testataan muun muassa pohjaa pitkin ryömivien robottien kykyjä etsiä ammuksia. Saksan rannikolla on arvioitu olevan räjähtämättömiä ammuksia yli 1,6 miljoonaa tonnia.

Ammusten upotukset ovat Saksan aseistariisumisen perua. Toisen maailmansodan jälkeen liittoutuneet ottivat haltuunsa kaikki Saksan kemialliset ja tavanomaiset aseet ja upottivat kokonaisia laivalastillisia miinoja, pommeja, kranaatteja ja muita ammuksia mereen. Osan niistä pelätään vapauttavan syöpää aiheuttavia ja muita myrkyllisiä aineita, joista on jo löydetty merkkejä kaloista ja nilviäisistä.

Toistaiseksi ammuksia on kartoitettu, vältetty ja raivattu tuulivoima-, kaapelinlasku- ja ruoppausprojektien yhteydessä. Ammusten raivaaminen ympäristösyistä on täysin uusi asia. Sukeltajien vaarantamisen välttämiseksi on päätetty alkaa testata meren pohjaa pitkin ryömivien miehittämättömien, kauko-ohjattavien robottien ja robottikourien käyttöä. Yksittäisten pommien poistamisen sijasta niillä olisi määrä raivata nopeasti massoittain ammuksia.

Nykytahdilla ammusten raivaamisen sanotaan kestävän 150 vuotta. Nyt päämääränä on kehittää menetelmiä, joilla ammukset saadaan raivattua 30 vuodessa. Projektin ensivaiheessa erikoistuneiden yritysten kehittämät robotit käyvät Lyypekinlahdella useiden ammuskasojen kimppuun, jotka ovat kuitenkin murto-osa lahden 400 upotuspaikasta. Syyskuun loppuun mennessä on määrä raivata noin 50 tonnia ammuksia.

Sukellusrobotit kartoittavat meren pohjalla olevat ammukset, jotka asiantuntijat tunnistavat niiden kuvaaman materiaalin perusteella. Sen jälkeen ammukset poimitaan antureilla varustetuilla, erikokoisilla kourilla, jotka lasketaan pohjaan joko pinta-aluksen nosturilla tai niitä käyttävät pohjaa pitkin ryömivät robotit. Ammukset nostetaan pintaan metallikoreissa tunnistettaviksi ja hävitettäviksi.

Aikaisemmin ammuksia räjäytettiin paikallaan veden alla, mutta niiden myrkylliset räjähdysaineet eivät palaneet kokonaan, vaan levisivät pohjasedimenttiin. Rannoilla räjäytettyjen ammusten myrkyt puolestaan huuhtoutuivat mereen vuoroveden mukana. Laitokset ammusten hävittämiseksi kehitetään projektin toisessa vaiheessa.

Sveitsiin tarkoitetut Patriot-ohjukset menevätkin Ukrainaan

Yhdysvalloissa Sveitsille valmistetut Patriot-järjestelmän ohjukset on määrä toimittaa Ukrainalle sopimusvelvoitteista huolimatta, kertoo The Kyiv Independent sveitsiläiseen Blick-lehteen viitaten.

Sveitsillä on yhteensä 340 miljoonan dollarin tilaus ohjuksen PAC-3-variantista.

Blickin lähteiden mukaan Yhdysvallat on päättänyt lykätä toimituksia Sveitsiin ja lähettää ne sen sijaan Ukrainaan, joka tarvitsee kipeästi aseita suojautuakseen Venäjän ilmahyökkäyksiltä.

PAC-3 on edistynein Patriot-ilmapuolustusjärjestelmän ohjuksista ja se on tehokas ballistisia ohjuksia vastaan. Yksi ohjus maksaa 4,1 miljoonaa dollaria.

Niillä on suuri kysyntä, kun Euroopan maat pyrkivät vahvistamaan omaa ilmapuolustustaan Venäjän aiheuttamien jännitteiden vuoksi.

Saksan johtama aloite pyrkii saamaan lisää Patriot-ohjuksia Ukrainaan, ja Saksan puolustusministeri Boris Pistorius ilmoitti 11. kesäkuuta, että 68 ohjusta oli jo matkalla Kiovaan.

Pistorius korosti tuolloin Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamisen kiireellisyyttä. Hän julkisti tuolloin myös Saksan uuden 500 miljoonan euron apupaketin.

Berliini käynnisti ohjusaloitteen huhtikuussa, koska Venäjä iskee jatkuvasti Ukrainan asutuskeskuksiin ja energiainfrastruktuuriin.

Saksassa jättimäinen kokaiinitakavarikko – 35 tonnia

Sanomalehti Bildin mukaan Hampurin satamassa takavarikoitiin viime vuonna kerralla 35 tonnia kokaiinia. Osa kokaiinista oli piilotettu hedelmälaatikoihin ananasten väliin. Asiasta kerrottiin julkisuuteen vasta nyt tutkinnallisista syistä.

Lastin arvo on noin kolme miljardia euroa.

Stuttgartin tullitutkintatoimisto ja Düsseldorfin yleinen syyttäjä ilmoittivat perjantaina, että kyseessä oli suurin kokaiinitakavarikko Saksassa. Tapauksen yhteydessä on pidätetty seitsemän ihmistä.

Lehden tietojen mukaan takavarikoitu kokaiini vietiin salaiseen paikkaan ja on tiukasti vartioituna.

Saksalta mittava aseapupaketti Ukrainalle – myös kolme HIMARS-järjestelmää

Uutta sotilaallista apua toimitetaan kahdella eri tavalla eli rahoittamalla sotatarvikkeiden ja muun teollisuuden toimituksia ja toiseksi toimituksia Saksan asevoimien varastoista.

Pelkästään tänä vuonna varat sotilaalliseen apuun Ukrainalle ovat noin 7,1 miljardia euroa. Näistä rahoitetaan myös Saksan rahoitusosuudet Euroopan unionin Euroopan rauhanrahastoon (EPF). EPF:stä Ukrainan sotilasapumenot voidaan korvata EU:n jäsenvaltioille. Tämän lisäksi valtuutuksia sitoumusten tekemiseen seuraavina vuosina on tällä hetkellä noin kuusi miljardia euroa.

Tähän mennessä Ukrainan sotilaalliseen apuun on käytetty jo noin viisi miljardia euroa viime vuonna ja noin 1,6 miljardia euroa vuonna 2022.

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen 24.2.2022 Saksa on toimittanut materiaalia asevoimiensa varastoista noin 5,2 miljardin euron arvosta. Lisäksi yli 10 000 ukrainalaista sotilasta on saanut sotilaskoulutuksen Saksassa.

Tuore asepaketti sisältää muun muassa kolme HIMARS-raketinheitinjärjestelmää, kaksi IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmää, 20 Marder-taisteluajoneuvoa, kymmenen Leopard 1 A5.taistelupanssarivaunua, neljä Wisent 1 miinanraivauspanssarivaunua, 21 000 155 mm:n tykistökranaattia sekä erilaisia valmiuksia ja miljoonia ammuksia.

Saksa lähettää kolmannen Patriot-järjestemän ja ohjuksia Ukrainalle

Se sisältää Patriot-ohjuksia ja muita aseita. Ukrinformin mukaan Boris Pistorius totesi tämän vieraillessaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa tiistaina sotilastukikohdassa Mecklenburg-Vorpommernissa, jossa ukrainalaisia sotilaita koulutetaan käyttämään Patriot-järjestelmiä.

Pistorius sanoi, että paketti sisältää sata ohjusta Patriot-järjestelmää varten. Ministeri tarkensi, että 32 ohjusta on jo Ukrainassa, kun taas 68 toimitetaan lähiviikkoina.

Ohjukset saatiin Saksan, Tanskan, Hollannin, Alankomaiden ja Norjan yhteistyön ansiosta osana Saksan aloitetta Ukrainan ilmapuolustusvalmiuksien vahvistamiseksi.

Lisäksi lähitulevaisuudessa Ukrainalle lähetetään panssarintorjunta-aseita, tykistön ammusten komponentteja, useita tuhansia hyökkäyslennokkeja ja lennokkien torjuntalaitteita sekä pienaseita, mukaan lukien kiikarikiväärit.

Kysyttäessä mahdollisuudesta laajentaa länsimaisten aseiden käyttöä laajemmalle alueelle, ei vain Harkovin lähelle, Pistorius sanoi, että siitä ei kannata puhua ääneen, mutta lisäsi, että hän ”ei sulje pois, että keskustelut tästä aiheesta jatkuvat”.

Pistorius kehui, että ukrainalaiset sotilaat oppivat erittäin nopeasti. ”He viettävät koulutuksessa 10-12 tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa. Kahdessa kuukaudessa he hallitsevat sen, mitä toiset tarvitsevat kuukausia tai jopa vuosia oppiakseen”.

Italia puolestaan ilmoitti tiistaina toimittavansa Ukrainalle toisen SAMP-T-ilmapuolustusjärjestelmän, joka pystyy torjumaan ballistisia ohjuksia.

Tällainen on Saksan uusi suunnitelma sodan varalta

Saksan hallitus hyväksyi tällä viikolla uuden suunnitelman siitä, miten maa varautuisi ja toimisi mahdollisessa sotatilanteessa. Edellinen vastaava suunnitelma on vuodelta 1989. Asiasta kertoo CNN.

67-sivuinen asiakirja, jonka virallinen nimi on Kokonaispuolustuksen puitedirektiivi, kertoo, kuinka saksalaisten elämä kääntyisi sotatilanteessa ylösalaisin.

Asiakirjan mukaan pakollinen asevelvollisuus otettaisiin sotatilanteessa uudelleen käyttöön. Lisäksi työntekijöille voitaisiin määrätä pakollinen työvelvollisuus esimerkiksi leipomoissa ja postitoimistoissa. Lääkärit, hoitajat, psykologit ja eläinlääkärit voitaisiin velvoittaa työskentelemään myös asevoimissa.

Varmuusvarastoihin kasattaisiin riisiä, palkokasveja ja maitojauhetta. Sotatilanteessa saksalaiset joutuisivat sietämään myös monien perustarvikkeiden säännöstelyä. Kortille voisivat joutua muun muassa bensiini ja öljy.

Jos elintarviketilanne äityisi pahaksi, taattaisiin jokaiselle saksalaiselle vain yksi lämmin ateria päivässä.

Metroasemat ja maanalaiset pysäköintihallit muutettaisiin väestönsuojiksi, ja sairaalat varautuisivat ylimääräisiin potilaisiin. Sairaalat joutuisivat asiakirjan mukaan hoitamaan määrittelemättömän ajan suurta määrää potilaita.

Saksan yleisradio velvoitettaisiin myös jakamaan välittömästi valtion viralliset tiedotteet. Säätiedotteiden julkaisua voitaisiin rajoittaa.

Tarvittaessa kokonaisia alueita voitaisiin evakuoida. Perheenjäsenten erottaminen olisi kuitenkin sotatilanteessakin kielletty.

Asiakirjassa on myös varoitus saksalaisille: Sotatilanteessa valtio ei todennäköisesti kykenisi auttamaan kaikkia välittömästi, sillä sodassa monet tärkeät kohteet joutuisivat todennäköisesti iskujen kohteeksi. Iskut saattaisivat myös tapahtua erittäin lyhyellä varoitusajalla.

Saksalaisia kehotetaankin siis varautumaan sekä auttamaan mahdollisesti myös naapureita ja muita läheisiä.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser kommentoi asiakirjan julkaisutilaisuudessa, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut merkittävästi päätökseen päivittää varautumissuunnitelmia.

– Venäjän aggressio on muuttanut täysin Euroopan turvallisuustilanteen, erityisesti itäisten EU- ja Nato-kumppaniemme kuten Baltian maiden suhteen, mutta myös hybridiuhkien kuten kyberhyökkäysten, vakoilun ja disinformaation suhteen, Faeser kommentoi.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kommentoi myös keskiviikkona, että Saksan on valmistauduttava mahdolliseen sotaan vuoteen 2029 mennessä.

– Me emme saa uskoa [Vladimir] Putinin pysähtyvän Ukrainan rajoille, jos hän pääsee niin pitkälle, Pistorius varoitti.

Saksa ja Ranska vastustavat loistoautojen vientikieltoa Venäjälle

Politicon EU-diplomaateilta saamien tietojen mukaan Saksa ja Ranska eivät tue EU:n aikomusta tukkia loistoautojen vientikanava Valko-Venäjän kautta Venäjälle.

Maat kyllä tukevat Venäjän vastaisia rajoitteita ja uskovat, että kovat toimet ovat tärkeitä niitä vastaan, jotka auttavat kiertämään pakotteita. Lähteiden mukaan Berliinissä ja Pariisissa halutaan, että keskitytään vain niihin pakotteiden alaisiin hyödykkeisiin, joita Venäjä käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

Venäjän vastaisten pakotteiden alkamisen jälkeen Minsk on auttanut Moskovaa organisoimaan pakotteiden alaisten tuotteiden toimituksia. Autot ja niiden varaosat ovat nousseet Valko-Venäjän suurimmaksi tuontisegmentiksi EU:sta. Kun niiden tuonnin arvo vuonna 2021 oli 370 miljoonaa euroa, niin viime vuonna se oli jo yli kuusinkertainen, 2,39 miljardia euroa. Loistoautojen osuus autotuonnista EU:sta oli 1,4 miljardia euroa (59 prosenttia). Niiden välittäminen Venäjälle on eniten kasvanut tuotesegmentti Valko-Venäjällä.

Toukokuun lopussa EU ilmaisi halunsa sulkea tämän porsaanreiän. Brysselissä keskustelun alaisina olevien uusien rajoitteiden on Financial Timesin näkemien asiakirjojen mukaan määrä minimoida pakotteiden kiertämisen riskiä.

Toimenpiteisiin kuuluvat teknologian ja sotilaalliseen tai maakaasun nesteyttämiskäyttöön soveltuvien kaksikäyttötuotteiden ja loistoautojen vientikiellot. Myös timanttien tuonti Valko-Venäjän kautta halutaan kieltää, jotta estettäisiin Venäjää myymästä niitä maksuksi tuontituotteista.

Saksan ja Ranskan takia EU harkitsee Politicon mukaan nyt 14. Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisen pakotepaketin osittaista purkamista, jotta siitä päästäisiin sopuun ennen G7-maiden huippukokousta Italiassa 13.–15. kesäkuuta 2024 ja jotta voitaisiin edetä merkittävissä kaasupakotteissa Moskovaa vastaan.

Saksan liittopäiväedustaja: Venäjä on sodassa Euroopan unionia vastaan

– On tunnustettava, että Venäjä ei ole sodassa vain Ukrainaa vastaan, vaan myös koko Euroopan unionia, eurooppalaisia arvoja, vapautta ja yhtenäisyyttä vastaan, sanoo Saksan liittopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann Ukrinformin mukaan.

Hän on Liberaalien ja demokraattien liiton (ALDE) listajohtaja europarlamenttivaaleissa.

– Meidän on selitettävä se ihmisille, että se (sota) ei ole vain lyhyt hetki ja hetken kuluttua kaikki ovat onnellisia ja Ukrainan sota kuuluu menneisyyteen, Strack-Zimmermann totesi.

Hänen mukaansa ”tämä on hetki, jolloin meidän on opittava, ettei meillä ole aikaa pitkiin keskusteluihin suojellaksemme unioniamme”.

– Meillä on vain yksi tapa suojella Euroopan unionia – yhdessä. Kysymys ei ole kahdenvälisyydestä, vaan yhdessä pysymisestä, yhdessä tekemisestä. Ja parasta olisi, että luomme Euroopan unionin puolustukselle ja turvallisuudelle. Meidän on tehtävä se.

Strack-Zimmermann sanoi olevansa optimistinen, mutta ei naiivi.

– Meidän täytyy selittää se (ihmisille), meidän on puhuttava siitä. Ja meillä ei ole paljon aikaa tehdä sitä. On mentävä erittäin nopeasti eteenpäin ja vaalien jälkeen meidän on aloitettava heti, Strack-Zimmermann totesi.

Hän lisäsi, että Venäjä pyrkii varmistamaan, että EU ei toimi yhtenäisenä. Liittopäivillä myönnetään, että jotkin maat, kuten Unkari, ovat ”ehdottomasti lähellä (Vladimir) Putinia eivätkä tarpeeksi lähellä Eurooppaa”, mikä on ongelma.

– Venäjä yrittää tuhota tämän EU:n ja kylvää epäilyksiä ja tuhoisia ideoita ihmisten mieliin, Strack-Zimmermann sanoi.

Kenraali: Ukraina voi iskeä Venäjälle Saksan toimittamilla Patriot-ohjuksilla

Saksan toimittamat Patriot-patterit voivat iskeä kohteisiin Venäjällä Harkovan alueelta puolustaessaan kyseistä aluetta, Saksan Ukrainan sotilastilannekeskuksen päällikkö, kenraalimajuri Christian Freuding televisioyhtiö ARD:n Tagesschau-ohjelmassa sunnuntai-iltana.

Tämä politiikan muutos tukee erityisesti Ukrainan puolustusta Harkovan alueella, joka kärsii Venäjän ilmaiskuista.

– On täysin mahdollista, että Patriot-järjestelmiä voitaisiin nyt käyttää myös Harkovan alueella ja Venäjän puolella. Ne soveltuvat ihanteellisesti taistelemaan venäläisiä lentokoneita vastaan, jotka voivat käyttää hirvittäviä liitopommeja, hän sanoi.

Freuding korosti, että järjestelmien taktinen käyttö olisi yksinomaan Ukrainan armeijan vastuulla.

– Meillä on suuri luottamus siihen, että ukrainalaiset eivät vain noudata kansainvälistä oikeutta, vaan myös käyttävät niitä suurella taktisella taidolla ja saavuttavat menestystä.

Päätös on seurausta Yhdysvaltojen ja muiden liittolaisten samankaltaisista toimista, joiden mukaan Ukrainan joukot voisivat iskeä Venäjän alueelle itsepuolustukseksi torjuakseen Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan lähes päivittäisiä pommituksia.

Freuding ei kertonut, oliko saksalaisia aseita jo käytetty Venäjän alueella tai sen yläpuolella. Myöskään Ukrainan Saksan-suurlähettiläs Oleksi Makejev ei halunnut antaa asiasta mitään tietoa.

Hänen mukaansa länsimaisia asejärjestelmiä käytetään taktisesti ”yhdessä kumppaneidemme kanssa”. Makejev totesi, ettei hän kuitenkaan suurlähettiläänä saa raportteja siitä, miten ja mitä asejärjestelmiä rintamalla käytetään.

Makejev kuitenkin suhtautui myönteisesti politiikan muutokseen ja totesi, että olevan tärkeää ”ettemme itse vedä punaisia linjoja ympärillemme”.

Saksalta puolen miljardin euron asepaketti Kiovalle, mukana ohjuksia

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kertoi maansa valmistelevan uutta 500 miljoonan euron sotilasapupakettia Ukrainan tukemiseksi, uutisoi Euromaidanpress.

Julkaisu mukaan avustuspaketti sisältää ”huomattavan määrän ohjuksia” Iris-T SLM:n keskipitkän kantaman ilmapuolustusjärjestelmiin ja pienempi määrä lyhyen kantaman SLS-järjestelmiin.

Pakettiin kuuluu myös tiedusteludrooneja, varaosia, jalkaväen Marder-taisteluajoneuvoja, panssaroituja taisteluajoneuvoja, ilmatorjuntajärjestelmiä, elektronisia sodankäyntilaitteita, useita satoja kiikarikivääriä ja miljoona patruunaa pienaseisiin.

Lisäksi Pistorius sanoi, että Saksa aikoo toimittaa Ukrainalle 18 haupitsia vuodesta 2025 alkaen, rahoittaa ukrainalaisten teknikkojen ja satelliittiviestinnän ammattilaisten koulutusta ja kunnostaa 19 espanjalaista Leopard-panssarivaunua, jotka Espanja siirtää myöhemmin Ukrainalle.

Turvallisuussyistä Saksan puolustusministerin vierailu Odessaan pidettiin salassa eilisiltaan asti.

Pistorius tapasi Ukrainan puolustusministeri Rustem Umerovin keskustellakseen sotilaallisesta avusta, turvallisuudesta ja yhteistyöstä Ukrainan kanssa.

Saksalaisedustaja: Nato-liittolaiset voisivat ampua alas Venäjän ohjuksia

Jos länsi haluaa antaa Ukrainalle mahdollisuuden sodassa Venäjän kanssa, sen pitäisi antaa Kiovalle enemmän tukea, muun muassa sulkemalla ilmatila osasta Länsi-Ukrainan aluetta, totesi oppositiopuolue CDU:n liittopäiväedustaja, eversti evp Roderich Kiesewetter Neue Osnabrücker Zeitungin järjestämässä asiantuntijakeskustelussa.

Kiesewetter ehdotti, että Baltian tai Skandinavian EU- ja Nato-maat voisivat suojella Länsi-Ukrainan ilmatilaa. Heidän ilmapuolustuksensa voisi ottaa hallintaansa ”70, 80, 100 kilometrin syvyyteen Ukrainan ilmatilan”.

Bundeswehrin evp-everstin mukaan tämä antaisi Ukrainan armeijalle mahdollisuuden sijoittaa joukkonsa kauemmaksi itään lähemmäksi rintamaa. Hätätilanteissa tämä tarkoittaisi, että Nato-maat ampuisivat alas venäläisiä ohjuksia Lvivin yllä Länsi-Ukrainassa.

Lisäksi Kiesewetter pitää mahdollisena myös länsimaisten maajoukkojen sijoittamista Ukrainaan YK:n peruskirjan perusteella. Kyse olisi kenttäsairaaloista, miinanraivaus- tai logistiikkatukiyksiköistä ja mekaanikoista. Heidät voitaisiin lähettää vapauttamaan asiaankuuluvia Ukrainan joukkoja.

– Meidän ei pitäisi sulkea pois mitään halukkaiden koalitiosta. Tämä on kansainvälisen oikeuden mukaan täysin sallittua ja turvallisuuspolitiikan kannalta välttämätöntä, Kiesewetter sanoi huomauttaen, että tämä on hänen ”erittäin henkilökohtainen mielipiteensä”.

Kiesewetterille on selvää: jos Kiova häviää, Ukraina ”romahtaa, tulee massiivinen pakolaisvirta ja sota leviää Länsi-Eurooppaan. Venäjä riistää Ukrainalta pääsyn Mustallemerelle, ottaa Moldovan, ja he käyttävät hybriditoimia ja provokaatioita yrittääkseen napata osia Virosta (…) tai osia Latviasta”.

Hän moittii Sakan hallitusta päättämättömyydestä ja siitä, että muut Euroopan maat – oman taloudellisen voimansa perusteella – antaisivat Ukrainalle konkreettisempaa apua.

Ilmatilan sulkemisesta Länsi-Ukrainassa on keskusteltu Saksan asiantuntijoiden keskuudessa useita kuukausia. Liittokansleri Olaf Scholz on tehnyt selväksi, ettei tällaista esitystä voida hyväksyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)