Verkkouutiset

Sähkölasku omakotitalon käyttämästä sähköstä viime joulukuulta., LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Sähkön hinta aiheuttanut talousvaikeuksia joka neljännelle kotitaloudelle

Yhä yli puolet suomalaisista on joutunut muuttamaan kulutustottumuksiaan.

Kohonnut sähkön hinta on aiheuttanut taloudellisia vaikeuksia joka neljännelle suomalaisista kotitalouksista, selviää valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn tammikuun kierroksella.

Hinnan nousu on aiheuttanut eniten taloudellisia vaikeuksia pienituloisissa ja sähkölämmitteisissä kotitalouksissa.

Ihmisten huolet sähkön ja muiden energiahintojen noususta ovat hieman vähentyneet, mutta ovat yhä korkealla tasolla. Melko tai erittäin paljon huolta kokee lähes joka toinen kyselyyn vastaaja.

Myös huolet toimeentulosta ovat hieman helpottaneet loppuvuoteen 2022 nähden, mutta ovat edelleen korkealla tasolla. Yhä yli puolet suomalaisista on joutunut muuttamaan kulutustottumuksiaan.

– Kun talvikelit ovat olleet melko leutoja ja tuulisia, pahimmat pelot korkeista energiahinnoista eivät ole toteutuneet, mikä on varmasti helpottanut monen kotitalouden taloudellista tilannetta. Kulutuskäyttäytyminen on kuitenkin pysynyt varovaisena, ja yli kolmannes vastaajista kertoo nyt tinkivänsä ruokaan ja päivittäistavaroihin liittyvistä menoista, sanoo erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.

Usko omien energiansäästötoimien merkittävyyteen on kasvanut selvästi, ja yli 90 prosenttia ilmoittaa tehneensä joitain säästötoimia. Energiaa säästävien osuus on kasvanut tasaisesti koko mittaushistorian ajan.

Suosituimpia keinoja energian säästämiseksi ovat sähkölaitteiden käytön vähentäminen (54 % vastanneista), lämpötilojen laskeminen kodin oleskelutiloissa (51 %), suihkuajan lyhentäminen (48 %) ja sähkösaunan käytön vähentäminen (44 %).

Luottamus terveydenhuoltoon ja koulutusjärjestelmään laskenut

Luottamus terveydenhuoltoon ja koulutusjärjestelmään on laskenut edelleen ja on alhaisimmalla tasolla keväästä 2020 lähtien tehdyissä Kansalaispulssi-kyselyissä. Koulutusjärjestelmään luottaa 77 prosenttia ja terveydenhuoltojärjestelmään 69 prosenttia suomalaisista.

Luottamus Puolustusvoimiin, Poliisiin, tiedotusvälineisiin, hallitukseen ja poliittisiin puolueisiin on taas vahvistunut edelliseen kyselyyn verrattuna.

Suomalaisten tuki Venäjää vastaan asetetuille pakotteille ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainasta pakeneville on pysynyt korkealla tasolla. EU:n Venäjälle asettamat pakotteet hyväksyy 86 prosenttia suomalaisista, ja 79 prosenttia kannattaa ukrainalaisten pakolaisten ottamista Suomeen.

Kansalaispulssi-kyselyn 42. kierros on tehty 18.-23.1.2023. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS