Verkkouutiset

Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla 26. heinäkuuta 2022. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

Saako hallitus venäläisten turistimatkoja loppumaan?

Kansanedustajan mielestä Suomesta leviävä kuva on todella valitettavaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että jo keväällä oli nähtävissä Suomesta tulevan ”EU:n heikoin lenkki ja Venäjä-pakotteiden porsaanreikä heti, kun koronan takia asetetut matkustusrajoitteet poistuvat.

– Näin kävikin heinäkuussa ja pakotteiden takia lukuisat venäläiset ryntäsivät hakemaan arkeensa apuja Suomesta. EU:n Venäjälle asettamia pakotteita kierretään matkustamalla Suomeen huollattamaan autot ja hakemaan länsituotteita ja -palveluita.

Heinonen huomauttaa, että ”venäläisen keskiluokan huvittelu- ja lomamatkailu Suomeen” pöyristyttää monia.

– Venäläiset matkustavat Suomeen ja Suomen myöntämien Schengen-viisumeiden avulla muuallekin Eurooppaan viettämään kesää ja nauttimaan lomista samaan aikaan, kun toiset venäläiset käyvät sotaa Ukrainan kansaa vastaan.

Tämä on absurdia, kun miettii, mitä samaan aikaan Ukrainassa venäläiset tekevät.

– Ukrainassa ei ole osattu edes unelmoida kesälomasta venäläisten moukaroidessa ohjuksin säälittä siviilikohteita ja tehdessä toinen toistaan julmempia sotarikoksia ukrainalaisia vastaan. On epäilty, että osa Eurooppaan matkustavista venäläisistä on itsekin osallistunut tavalla tai toisella Ukrainaa vastaan käytyyn sotaan.

Heinonen muistuttaa, että mediakeskustelun kaikki suurimmat eduskuntapuolueet olisivat sitä mieltä, että turistiviisumeiden saantiin tulee puuttua ja ”jopa pääministeriä tuurannut ministeri Aki Lindén (sd.) oli viisumitiukennusten kannalla.”

– Ratkaisuja odotettiinkin nopeasti, jotta ne ehtisivät vaikuttaa jo tänä kesänä, mutta kuinkas kävikään. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus keskustan tuella hautasi päätökset selvitysmappeihin. Osa demareista näytti näkevän jopa ihan hyväksikin venäläisten turistimatkat Suomeen, ja toiset laittoivat päänsä taasen EU:n selän taakse.

Suomi EU:n Troijan hevonen?

Baltian maat ovat jo aiemmin lopettaneet turistiviisumien myöntämisen hyökkääjän kansalaisille. Viro päätti lopettaa myös venäläisille opiskeluviisumien myöntämisen.

– Virosta onkin arvosteltu Suomen hallituksen saamattomuutta ja myös italialainen La Repubblica kirjoitti Suomen olevan EU:n Troijan hevonen, jonka kautta venäläiset pääsevät vapaasti matkustelemaan ympäri Eurooppaa, myös maihin, joihin venäläisten on muuten mahdoton päästä ilmatilasulkujen vuoksi lentämään, kirjoittaa Heinonen ja jatkaa:

– On todella valitettavaa, että maastamme leviää nyt tällainen kuva EU:ssa, ja vielä valitettavampaa, että se kuva on totta. Vetoankin Marinin hallitukseen, että venäläisten turistiviisumien myöntäminen Suomeen lopetetaan välittömästi Viron ja monien muiden EU-maiden tapaan.

Turistiviisumien myöntämisen lopettamista puoltaa kolme seikkaa.

–  Venäläismatkustelu voi luoda turvallisuusuhkia, se murentaa EU:n yhteistä pakotepolitiikkaa ja venäläisten lomailu ja juhlinta loukkaa ukrainalaisia, joiden tukena meidän tulee olla lopulliseen voittoon asti.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS