Verkkouutiset

Ulkoilija Helsingin Lauttasaaressa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sää kylmenee – tänne iskee kovin pakkanen

Ennusteen mukaan helmikuu alkaa talvisissa merkeissä.

Tämän viikon sää on Forecan ennusteen mukaan vaihtelevaa.

– Alkuviikon myräkän viimeisetkin lumisateet väistyvät tiistaina itään. Lumisateita tulee sen jälkeenkin tällä viikolla päivittäin jossakin päin maata. Helmikuu alkaa kuitenkin rauhallisessa talvisäässä, kertoo meteorologi Anna Latvala.

Maanantaina Suomeen on tullut lumi-, räntä- ja vesisateita. Suomenlahdella on mitattu myrskypuuskia. Tuuli voimistuu vielä maanantaina illalla ja yöllä myös maa-alueilla.

– Ajoittaisia lumi- ja räntäsateita ja puuskaista tuulta tulee vielä illalla ja yölläkin. Hiljalleen lämpötila painuu pakkasen puolelle etelässä asti, Anna Latvala kertoo.

Pakkasta on tiistain vastaisena yönä laajalti 0–5 astetta. Lapissa on 5–15 asteen pakkaslukemat.

Tiistaina maan itäosasta Itä-Lappiin yltävällä alueella satelee vielä lunta, mutta sateet väistyvät vähitellen Suomen itäpuolelle. Pilvisyys vaihtelee monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa, ja aurinkoakin ennusteen mukaan nähdään. Myös Perämeren ympäristössä sekä Länsi-Lapissa voi näkyä välillä selkeää taivasta.

– Lämpötila kohoaa vielä tiistaina maan lounaisosassa sekä paikoin Uudellamaalla 0–2 plusasteeseen. Muualla maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötila on 0–5 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 5–10 pakkasastetta. Käsivarren Lapissa voi olla pilvipeitteen rakoillessa kylmempää, meteorologi ennustaa.

Tiistaina illalla koillisesta leviää Keski- ja Pohjois-Lappiin lumisateita.

Yölämpötila on keskiviikon vastaisena yönä suuressa osassa maata 5–15 pakkasastetta, etelä- ja lounaisrannikolla pakkanen on paikoin heikompaa.

Keskiviikkona Suomen eteläpuolitse kohti itää kulkee matalapaine.

– Hajanainen lumisadealue yltää maan eteläosaan asti. Myös Lapissa satelee siellä täällä lunta. Pilvipeite rakoilee paikoin.

Keskiviikkona päivällä lämpötila on Ahvenanmaalla vähän plussalla, etelässä ja lounaassa puolestaan 0–3 pakkasasteessa. Maan keskiosassa on 2–7 pakkasastetta ja pohjoisessa 5–15 pakkasastetta.

Torstaina päivällä pakkasta on etelässä 1–5 astetta, maan keskiosassa 3–8 astetta ja pohjoisessa edelleen 5–15 astetta. Yöllä lämpötila vaihtelee etelän 5–10 pakkasasteesta Lapin 10–20 pakkasasteeseen.

Perjantaina pilvipeite saattaa rakoilla. Sateet jäävät aluksi vähiin.

– Tuoreen ennusteen mukaan maan länsiosaan voi kuitenkin levitä illalla lumisadetta. Pakkasta on perjantaina päivällä etelän 2–8 asteesta Lapin 10–20 asteeseen, Anna Latvala kertoo.

Viikonlopun ennusteessa on vielä epävarmuutta.

– Skandinaviassa säähän vaikuttaa laaja matalapaine. Suomeenkin asti voi yltää puuskaista tuulta sekä paikoin jopa runsaita lumisateita. Matalapaineen reitti ja ajoitus tarkentuvat kuitenkin viikon edetessä, Anna Latvala toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS