Verkkouutiset

Mielenosoittajia Ruotsin Irakin-suurlähetystön edustalla Bagdadissa. AFP / LEHTIKUVA / AHMAD AL-RUBAYE

Ruotsista suorat sanat Nato-prosessiin: Tätä moni ei ymmärrä Suomesta

Tutkijan mukaan Ruotsin moralisoiva ulkopolitiikka kostautuu.

Ruotsalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija Robert Dalsjö arvioi Ruotsin kärsivän Nato-prosessissa ulkopolitiikan pitkäaikaisesta linjastaan.

– Sieltä se tuli. Moni Ruotsissa ei tunnu ymmärtävän, että Naton jäsenyys on Suomelle eksistentiaalinen kysymys, Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n asiantuntija Dalsjö kirjoittaa Twitterissä.

Hän kommentoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) lausuntoa siitä, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan Natoon hakeutumista ilman Ruotsia.

Aiemmin linjana on ollut, että puolustusliittoon mennään yhdessä. Turkin venkoilu jäsenyyksien suhteen on kuitenkin keskittynyt erityisesti Ruotsiin ja tilanne näyttää vain hankaloituneen viime aikoina Ruotsin laajojen Turkkia vastustavien mielenosoitusten myötä.

– Monet ruotsalaiset varmaankin uskovat, että ulkopolitiikassa on kyse lausunnoista ja kannoista eikä kansallisten intressien suojelemisesta ja edistämisestä, Robert Dalsjö jatkaa.

Asiantuntija toteaa Ruotsin viimeisen 50 vuoden ”aktiivisen ulkopolitiikan” kostautuvan nyt. Hän luonnehtii Ruotsin ulkopolitiikkaa ”suurisuiseksi ja moralisoivaksi”.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)