Verkkouutiset

Unkarin parlamentti Budapestissa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Ruotsin Nato-ratifiointi merkitty Unkarin parlamentin aikatauluun

Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi on ollut Unkarin parlamentissa pöydättynä yli vuoden.

Unkarin parlamentin kotisivuilla on merkitty syys- ja lokakuun istuntosuunnitelmaan toisena käsiteltävänä lakiesityksenä ”Ruotsin kuningaskunnan Pohjois-Atlantin liittoon liittymispöytäkirjan hyväksyminen”. Tarkempaa päivää ei ole merkitty.

Lakiesityksen tiedoissa kerrotaan, että se on tullut käsiteltäväksi 14. heinäkuuta 2022 ja sen ottamisesta käsittelyyn on äänestetty hylkäävästi 27. maaliskuuta 2023. Seuraava käsittelyesitys heinäkuun 31. päivänä taas ei onnistunut, koska parlamentti ei ollut päätösvaltainen.

Hallituskoalitio Fidesz-KDNP:lla on yli 2/3 enemmistö parlamentissa, joten ilman sen ja pääministeri Viktor Orbánin hyväksyntää asia ei etene.

Viime maaliskuun hylkäyspäätöksen yhteydessä Unkarin hallituksen viestinnästä ja kansainvälisistä asioista vastaava valtiosihteeri Zoltán Kovács kirjoitti maan  pääministerin kanslian sivuilla maan hallituksella olevan kolme syytä kielteiselle suhtautumiselle Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Ensimmäisenä syynä Kovács mainitsi ruotsalaispoliitikkojen vuosia jatkuneet halventavat näkemykset Unkarin hallituksesta ja niiden levittäminen erityisesti Euroopan Unionissa.

Toisena syynä valtiosihteeri mainitsi ”Ruotsin luulevan olevansa moraalisesti muita ylempänä” ja kolmantena kunnioituksen puutteen sekä ylimielisen asenteen Unkaria kohtaan.

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta , ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)