Verkkouutiset

Unkarin parlamentin istuntosali. / AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK

Ruotsin Nato-jäsenyys voi ratketa ensi viikon alussa

Unkarin valtapuolue Fidesz kertoo äänestävänsä asian puolesta ja toivoo käsittelyä heti kevätistuntokauden alussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen uskoo Ruotsin Nato-prosessin olevan vihdoin lähellä maaliviivaa.

Unkarin valtapuolue Fideszin mukaan maan parlamentti voisi äänestää asiasta ehkä jo ensi maanantaina. Ryhmäjohtaja Máté Kocsis pyysi kirjeessään puhemiehelle, että äänestys järjestettäisiin kevätistuntokauden ensimmäisenä päivänä. Hänen mukaansa Fidesz aikoo tukea Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Turkki hyväksyi asian tammikuun lopulla. Unkari on ainoa Naton 31 jäsenmaasta, joka ei ole ratifioinut Ruotsin jäsenhakemusta. Viivyttely on kestänyt 18 kuukautta.

– Tämä aikataulu näyttää nyt käyvän toteen ja jopa nopeassa tahdissa. Hyvä niin, Ruotsi saatava pian jäseneksi Naton Pohjois-Euroopan puolustuksen kannalta. Todennäköisesti Unkarin ongelmat kasaantuneet liian suuriksi, Henri Vanhanen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Hän viittaa tammikuun lopulla esittämäänsä arvioon, jonka mukaan Unkarin hidastelu loppuisi todennäköisesti helmikuun lopulla tai viimeistään alkukeväästä.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin matkustaa perjantaina tapaamaan Unkarin pääministeri Viktor Orbánia.

– Tällöin jäsenyyden eteneminen lähes varmaa, muutoin ei vierailua tulisi. Mielestäni hyvä päätös, kyseessä ei myönnytys vaan reaalidiplomatia, joka nopeuttaa asiaa, Vanhanen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)