Verkkouutiset

Kuvan näkinpartaislevä ei liity tapaukseen. LEHTIKUVA / HANDOUT / JOONAS HOIKKALA / METSÄHALLITUS

Robotti löysi meren alta sata uutta eläinlajia

Tyynenmeren syvyyksistä löytyi muun muassa uusi piikkijalkainen hummerilaji.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Merenpohjaa tutkiva robotti on löytänyt Chilen rannikolta satakunta uutta aiemmin tuntematonta eläinlajia, kertoo Washington Post.

Chilen ja Pääsiäissaaren välillä 4200 metrin syvyyteen laskeutunut robotti tarkasteli tutkimuksen aikana kymmentä eri merisyvännettä. Robotti havainnoi muun muassa ikivanhoja korallimetsiä, kaktukselta näyttäviä merisiilikimppuja ja satojen metrien jyrkänteisiin kiinnittyneitä lasimaisia merisieniä.

Nyt havainnoituihin aiemmin tuntemattomiin lajeihin lukeutuvat muun muassa uusi vitivalkoinen merisienilaji sekä kiilusilmäinen ja piikikkäillä jaloilla varustettu hummerilaji. Uusien eläinten geeniperimä ja ruumiinrakenne on vielä tutkittava, ennen kuin voidaan varmistua siitä, että ne todellakin ovat aiemmin tuntemattomia lajeja.

Robotin havainnoima alue on seismisesti aktiivinen. Tästä syystä alueen merenpohjassa on vulkaanisia halkeamia, joista purkautuva jopa 350-asteinen vesi lämmittää merenpohjaa ja mahdollistaa monipuolisen ekosysteemin syntymisen muuten karuihin maisemiin.

Tutkimusmatkan viestintäasiantuntijan Hannah Nolanin mukaan jokaisesta syvänteestä löytyikin uusi, erilainen ekosysteemi.

Jotain alueen lajien monipuolisuudesta kertoo se, että aiemmin syvänteissä oli havaittu vain kaksi erilaista merisiililajia.

– Nyt olemme löytäneet 40 eri lajia, iloitsee tutkimusmatkalle osallistunut Javier Sellanes.

Osa tutkijoiden tutkimasta alueesta kuuluu Chilen aluevesiin. Maa on julistanut nämä alueet kansallispuistoksi ja rajoittanut kalastusta alueella. Osa tutkimuksesta tapahtui kuitenkin kansainvälisillä vesillä, jossa ainutlaatuisia ekosysteemejä voi uhata liikakalastus ja kaivostoiminta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)