Verkkouutiset

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Riikka Purra: Elina Valtosen linja kuulostaa aika hurjalta

Perussuomalaisten ja kokoomuksen puheenjohtajat ottivat yhteen EU-politiikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä suurin ongelma kokoomuksen politiikassa hallitusyhteistyötä ajatellen on EU-federalismi.

Purra viittasi kokoomuksen varapuheenjohtajan Elina Valtosen lausuntoon. Valtonen sanoi Helsingin Sanomille, kokoomus on valmis keskustelemaan siitä, mitä toimivaltuuksia tulevaisuudessa siirretään Euroopan tasolle, eikä kokoomuksella ole ongelmaa siinä yhteydessä lisätä yhteisiä varoja.

– Kyllä Valtosen linja kuulostaa aika hurjalta, etten sanoisi. Kokoomus on näissä asioissa ymmärtääkseni jakautunut, kuten kesän elpymiskeskustelustakin nähtiin, Purra sanoi Politiikan toimittajat ry:n debatissa viitaten EU:n elpymispaketista eduskunnassa käytyyn keskusteluun.

Hänen mukaansa kokoomuksessa on paljon toimijoita, jotka vastustavat integraation syventämistä suoraan liittovaltiotasolle ja sitten toisaalta on heitä, jotka ovat toista mieltä.

– Perussuomalaiset eivät halua syventää liittovaltiokehitystä, eivät halua tulonsiirtounioinia, eivät halua lisätä yhteisvastuita, Purra sanoi.

Kokoomuksen kritiikki ei ollut EU-vastaisuutta

Purra totesi, että eduskunta hyväksyi yksimielisesti valtiovarainvaliokunnan mietinnön kriittiset lausumat.

– Mikäli me pystymme niistä pitämään kiinni, niin tämähän on aivan erinomaista. Siellä todetaan, että Suomi ei halua ylikansallisia veroja. Suomi ei halua tulonsiirtounionia, moraalikatoa. Suomi vastustaa elpymispaketin kaltaisia mekanismeja, että ne olisivat pysyviä, Purra luetteli.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että lausumat ovat mietinnössä sen vuoksi, että kokoomus ehdotti niitä ja sai niille eduskunnan laajan tuen.

Orpo sanoi, että kokoomus kannattaa selkeästi Suomen EU-jäsenyyttä ja että jäsenyys on oleellinen Suomen turvallisuuden, vakauden ja taloudenkasvun kannalta.

– Kokoomuksessa jaetaan tämä näkemys täysin. Se, miten me olimme keväällä mieltä elpymisratkaisusta, meistä osa oli sitä mieltä, että se ratkaisuna oli vääränlainen. Se ei tarkoita sitä, että me olisimme jotenkin Euroopan unionia vastaan, Orpo sanoi.

Purra yllättyi Orpon kannasta ilmastopolitiikkaan

Orpon mukaan Elina Valtonen viittasi haastattelussa siihen, että on paljon asioita, joita Suomen kannattaa tehdä Euroopassa yhdessä. Näitä ovat Orpon mukaan ilmastonmuutoksen hallinta, rajaturvallisuus ja maahanmuuttopolitiikka.

Orpo huomautti Purralle, että perussuomalaisilla on esimerkiksi Euroopan parlamentissa jäsen, ellei useampiakin, jotka haluavat hajottaa Euroopan unionin ja Suomen eroon eurosta.

– Tässä me olemme kieltämättä kyllä eri mieltä, Orpo totesi.

Purra yllättyi siitä, että Orpo sanoi haluavansa ilmastopolitiikan unionin tasolle.

– Nythän Brysselistä on esitetty meille ilmastorahastoa, eli sosiaalirahastoa, joka on nimenomaan ylikansallinen mekanismi, joka tulee antamaan meidän sosiaalipoliittista ohjausvaltaa ja budjettimääräämistämme Brysseliin, Purra sanoi.

Purra lisäsi, että ilmastopolitiikan varjolla Brysselistä on esitetty myös ylikansallista otetta Suomen metsiin.

– Perussuomalaiset ei kannata tällaisiakaan mekanismeja.

Keskustelu ajautui Orposta väärään sävyyn

Orpo sanoi, että keskustelu menee nyt ”väärään sävyyn”.

– Kokoomus on tehnyt hartiavoimin töitä sen eteen, että Suomella säilyy täysi itsenäisyys metsäpolitiikassa. Me olemme pystyneet omien meppiemme ja EPP:n kautta vaikuttamaan tähän ratkaisuun, joka oli Suomen kannalta loppujen lopuksi suhteellisen myönteinen, Orpo sanoi.

Orpon mielestä EU on riittävän vahva, jotta sen kautta voidaan tehdä ilmastoratkaisuja, jotka eivät heikennä Suomen kilpailukykyä ja jotka eivät ole epäoikeudenmukaisia Suomelle.

– Nyt täytyy käyttää eurooppalaista vaikuttamiskanavaa, jotta ne ratkaisut, joita EU tekee ovat järkeviä, ettei tehdä Suomea vahingoittavia ratkaisuja.

Purra sanoi olevansa osittain samaa mieltä. Hänen mielestään maahanmuuttopolitiikassa ja erityisesti rajapolitiikassa olisi mahdollista, että Euroopan unioni voisi olla hyödyksi.

– Valitettavasti Euroopan unioni ei käytännössä toimi tällä tavalla. Se ei kykene suojaamaan ulkorajojaan, se ei kykene tekemään sellaista politiikkaa monessa muussakaan asiassa, että se loppujen lopuksi olisi hyödyllistä, Purra totesi.

Hän totesi, että se, ettei unioni noudattamaan edes omia sääntöjään, lisää perussuomalaisten skeptisyyttä unionia kohtaan.

EU ja kansainvälisyys erottavat

Purran mielestä EU-federalismin lisäksi maahanmuuttopolitiikka on ongelma kokoomuksen politiikassa.

– Toivoisin, että kokoomus myös työperäisessä maahanmuutossa siirtyisi ruotsalaisen sisarpuolueensa linjalle. Siellähän moderaatit jo ymmärtävät, että ei suinkaan kaikki työperäinen maahanmuutto ole Ruotsille positiivista, vaan jotain hyödyllistä pitäisi jäädä viivan alle.

Orpon mielestä kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä suurin ero on suhtautumisessa kansainvälisyyteen ja Euroopan unioiniin.

– Mitä maahanmuuttopolitiikkaan tulee, olemme itse asiassa hyvin samoilla linjoilla moderaattien kanssa. On sitten kyse työperäisestä tai humanitaarisesta maahanmuutosta, niin me haluamme, että asiat ovat hallinnassa, Orpo sanoi.

LUE MYÖS:

Petteri Orpo: Hallitusyhteistyö PS:n kanssa riippuu asiakysymyksistä
Petteri Orpo: SDP on niin vasemmalla, etten sellaista muista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)