Verkkouutiset

Mielenosoittajat kantoivat lakanaa jossa lukee "Naiset päättävät, abortti on perusoikeus" Pariisissa 28. helmikuuta. / LEHTIKUVA / AFP

Ranska on kirjaamassa aborttioikeuden perustuslakiinsa

Abortti on ollut laillinen Ranskassa jo 50 vuotta eli vuodesta 1974, mutta paine oikeuden vahvistamiseksi on kasvanut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranska on kirjaamassa aborttioikeuden perustuslakiin. Versaillesissa maanantaina kokoontuva parlamentin molempien kamarien istunto on vahvistamassa senaatin aiemman äänestystuloksen. Asiasta kertovat esimerkiksi Le Monde ja tv-kanava TF1.

Ehdotus sai ylähuoneessa eli senaatissa perjantaina ylivoimaisen enemmistön kannatuksen. Esitystä kannatti 267 edustajaa ja vastusti 50. Aiemmin viime viikolla alahuoneen äänestyksessä perustuslain muutosta kannatti 492 edustajaa 577:sta.

Nyt molempien kamarien täytyy vielä hyväksyä perustuslain muutos kolmen viidenneksen enemmistöllä, mutta hyväksynnän saavuttamista pidettiin maanantaina iltapäivällä käytännössä varmana.

Abortti on ollut laillinen Ranskassa jo 50 vuotta eli vuodesta 1974, mutta paine oikeuden vahvistamiseksi on kasvanut. Le Monden mukaan vuonna 2022 tehdyssä kyselyssä 81 prosenttia vastanneista ranskalaisista kannatti aborttioikeuden kirjaamista Ranskan perustuslakiin. Siinä missä abortti on yleisesti hyväksyttyä, sen saamisessa on käytännön haasteita Ranskan terveydenhuoltojärjestelmän puutteiden vuoksi.

Ranskasta on tulossa maailman ensimmäinen valtio, jossa oikeus aborttiin taataan perustuslaissa. Aloite on lähtöisin presidentti Emmanuel Macronilta. Sen äänekkäimpiin vastustajiin on kuulunut oikeistokonservatiivisen Kansallisen liittouman kärkipoliitikko Marine Le Pen, joka on nimittänyt hanketta turhaksi.

Naistenpäivää vietetään kuluvan viikon perjantaina 8. maaliskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)