Verkkouutiset

Horneteista on keskusteltu Suomessa viime viikkoina vilkkaasti. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Puolustusvoimien komentaja IS:ssa: Horneteista ei keskusteltu USA:ssa

Kenraali Timo Kivisen mukaan hävittäjähankintojen aikataulu pitää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hornet-hävittäjien luovuttaminen Ukrainalle ei ole ollut Yhdysvalloissa esillä ”millään tavalla”, puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen kommentoi vierailuaan Ilta-Sanomissa. Keskustelu hävittäjistä on käynyt Suomessa viime viikkoina kuumana sen jälkeen kun pääministeri Sanna Marin (sd.) peräänkuulutti aikaisemmin maaliskuussa keskustelua vanhojen Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle.

Marinin avaus on herättänyt myös arvostelua, samalla kun Ukrainan on uutisoitu esittäneen pyynnön hävittäjiä koskevista Ukrainan, Suomen ja Yhdysvaltojen välisistä keskusteluista. Kenraali Kivisen mukaan asiasta ei ole kuitenkaan keskusteltu hänen Yhdysvaltojen vierailunsa aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomen uudet hävittäjät olivat kuitenkin kenraalin vierailun aikana esillä. Kivinen vieraili muun muassa Lockheed Martinin F-35 –tehtaalla Texasissa. Hankintojen aikataulu pitää, kenraali toteaa. Ensimmäinen Suomen tilaama hävittäjä valmistuu vuonna 2025.

– Ensimmäiset koneet tulevat Suomeen 2026, ja ne sijoitetaan Rovaniemelle. Alustava operointikyky on 2028 ja lopullinen operointikyky on 2030.

Myös Suomen Nato-prosessista on keskusteltu Yhdysvalloissa, Kivinen kertoo. Sekä Yhdysvallat ja Suomi voivat liittolaisina oppia toisiltaan uutta, Kivinen arvioi tulevaisuutta.

– Me olemme tottuneet operoimaan pohjoisen oloissa. Se osaaminen ja siihen liittyvä koulutusyhteistyö kiinnostaa amerikkalaisia.

Kenraali kommentoi myös Ruotsin kiviseksi osoittautunutta Nato-polkua.

– En näe todennäköisenä, että Ruotsin jäsenyys viivästyisi sillä tavalla, että se muuttaisi kokonaisasetelmaa, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)