Verkkouutiset

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov. AFP/LEHTIKUVA/ANDRE PAIN

Puolustusministeri: Ukrainan tappio vavisuttaisi koko Eurooppaa

Venäjä uskoo Oleksii Reznikovin mukaan voivansa terrorisoida naapurimaitaan mielin määrin.

Ukraina vietti itsenäisyyspäiväänsä 24. elokuuta. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa 30 vuoteen oli Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin mukaan olemassa todellinen riski, että juhlapäivää ei vietettäisi, koska Venäjä olisi murskannut maan itsenäisyyden.

Vladimir Putinin alkuvuodesta 2022 aloittama tuhoamissota on vertaansa vailla Euroopan nykyhistoriassa. Se on myös herätys niille lukuisille eurooppalaisille, jotka ovat ummistaneet silmänsä siltä uhalta, jonka vihamielinen Venäjä koko maanosalle muodostaa, Reznikov kirjoittaa Atlantic Councilin julkaisemassa artikkelissa.

– Ukrainan voima ja rohkeus ovat toistaiseksi estäneet Kremlin rikollisten suunnitelmien toteutumisen. Hyökkäys, jonka piti päättyä voitokkaasti vain kolmessa päivässä, jatkuu pian seitsemättä kuukautta, eikä loppua ole näkyvissä. Putin haaveili sotilaidensa marssivan valloitetun Kiovan läpi, mutta itsenäisyyspäivänsä aattona Ukraina esittelikin tuhottujen venäläisten panssarivaunujen ”paraatin” pääkaupungin sydämessä, puolustusministeri toteaa.

Vaikka Ukraina on kyennyt menestyksekkääseen puolustustaisteluun, ei hänen mukaansa ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjän tavoitteena olisi edelleen koko itsenäisen valtion ja sen kansan tuhoaminen hinnalla millä hyvänsä.

Ukrainalaiset ymmärtävät hyvin taistelevansa paitsi maansa itsenäisyydestä, myös selviytymisestään kansakuntana, hän painottaa.

Alistumisella olisi mittaamattoman kova hinta

Osa eurooppalaisista kieltäytyy Reznikovin mukaan vielä nytkin ymmärtämästä, että sodassa ei ole kyse vain Ukrainasta.

– Käynnissä on taistelu siitä, kuka saa asettaa säännöt, joiden mukaan koko maailman on elettävä, hän sanoo.

Venäjän päämääränä on hänen mukaansa Ukrainan pyyhkiminen pois Euroopan kartalta, mutta myös vallitsevan maailmanjärjestyksen kumoaminen.

– Kreml on nostanut häpeilemättömät valheet diplomatiansa ytimeen. Moskova on järjestelmällisesti rikkonut kansainvälistä oikeutta ja väittänyt olevansa syytön. Nykyiset kansainväliset instituutiot ovat osoittautuneet voimattomiksi Venäjän kyynisyyden edessä, hän toteaa.

Venäläiset ovat hänen mukaansa tottuneet siihen, että he voivat viljellä väkivaltaista retoriikkaa, rikkoa kansainvälisiä normeja ja hyökätä naapureidensa kimppuun ilman pelkoa varteenotettavista seuraamuksista. Taustalla on ajatus, että läntiset johtajat antavat lopulta periksi – toteuttipa Venäjä millaisia hirmutekoja hyvänsä.

– Jos tämä odotus osoittautuisi oikeaksi, seuraukset Euroopan turvallisuudelle olisivat katastrofaaliset. Sen sijaan on Euroopan etujen mukaista antaa Ukrainalle ne välineet, jotka se tarvitsee sinetöidäkseen Putinin tappion.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)