Verkkouutiset

Puolan presidentti Andrzej Duda. AFP / LEHTIKUVA / ED JONES

Puolan presidentti liennyttää – valmis keskustelemaan Volodymyr Zelenskyin kanssa ”ystävinä”

Andrzej Dudan mukaan asetoimituksia Ukrainalle ei lopeteta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi CNN:n mukaan olevansa valmis keskustelemaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ”ystävinä” maiden välisten ”vaikeiden tilanteiden” ratkaisemiseksi sen jälkeen, kun Varsova ilmoitti lopettavansa aseiden lähettämisen Kiovaan viljan tuontikiistan vuoksi.

Puolan, yhden Ukrainan vankimman tukijan, päätös oli suuri käänne.

Duda viittasi Zelenskyin tiistaina YK:n yleiskokouksessa esittämiin huomautuksiin, joiden mukaan ”jotkut ystävistämme Euroopassa näyttelevät solidaarisuutta poliittisessa teatterissa”, Duda kertoi puolalaiselle TVN24-kanavalle, että vaikka hänen ukrainalainen kollegansa ei maininnut Puolaa erikseen, ”viittaus oli olemassa ja me kaikki ymmärsimme sen.”

Kysyttäessä, olivatko Zelenskyin kommentit järkyttyviä, Duda vastasi: ”Ehkä järkyttynyt on liian voimakas sana.”

– Olin katkera, sanoisin mieluummin niin. Sanon näin: Pysytään rauhallisena, ei nosteta lämpöä, koska tämä on riita, joka koskee pientä osaa suhteistamme. Älkäämme antako sen vaikuttaa kokonaisuuteen, koska sille ei ole oikeutusta ja vain muut hyötyvät siitä, Duda sanoi.

Paine on kasvanut kuukausia ukrainalaisen viljan kiellosta, jonka useat Euroopan unionin maat asettivat alun perin tänä vuonna suojellakseen paikallisten maanviljelijöiden toimeentuloa, koska he olivat huolissaan ukrainalaisen viljan alhaisesta hinnasta.

EU ilmoitti viime viikolla aikovansa keskeyttää kiellon, mutta Puola, Unkari ja Slovakia sanoivat aikovansa uhmata muutosta ja pitää rajoitukset voimassa.

– Tämä asia on ratkaistava, se on kiista, joka on itse asiassa oikeudellinen kiista. Ymmärrän, että (Ukraina) etsii apua tilanteeseensa hinnalla millä hyvänsä, ja siksi he eivät välitä, missä he myyvät viljansa, mutta se ei ole meille välinpitämätön asia, ja haluamme auttaa heitä ja autammekin.

Duda totesi, että Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin keskiviikkoinen lausunto, jonka mukaan Varsova ei enää anna aseita Kiovaan, ”tulkittiin pahimmalla mahdollisella tavalla”.

Duda selvensi, että pääministeri puhui Puolan armeijan modernisointiin tarkoitetuista uusista aseista, ja että Puolan Ukrainalle antamia lupauksia – mukaan lukien haupitsit, ammukset ja miinanraivausajoneuvot – kunnioitetaan.

Hän ei myöskään sulkenut pois mahdollisuutta jatkaa aseiden toimittamista Kiovalle tulevaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)