Verkkouutiset

Professorin mukaan Alzheimerin taudin hoito ei ole toivotonta

Professorin mukaan Alzheimerin taudin lääkehoito pitää aloittaa mahdollisimman varhain ja potilaan tilaa tulee seurata säännöllisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neurologian professori, ylilääkäri Anne Remeksen mukaan vuosikymmenten toive Alzheimerin taudin pysäyttävästä tai parantavasta hoidosta on tuottanut toistuvia pettymyksiä.

– Ponnisteluista huolimatta tautiprosessia parantavaa tai edes hidastavaa hoitoa ei ole pystytty kehittämään. Tästä huolimatta Alzheimerin taudin hoito ei ole toivotonta, vaan käypänä hoitona ovat oireiden etenemistä hidastavat ja käytösoireisiin vaikuttavat lääkehoidot (donepetsiili, galantamiini, rivastigmiini ja memantiini), Remes toteaa tiedotteessaan.

Remes keskustelee aiheesta puheenvuorossaan Lääkäripäivillä. Lääkäripäivät järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–15. tammikuuta.

Jotta lääkehoidosta saataisiin paras mahdollinen hyöty, Remeksen mukaan hoito pitäisi aloittaa mahdollisimman varhain ja potilaan tilaa tulisi seurata säännöllisesti, jotta sairauden tuomiin haastaviin oireisiin pystytään puuttumaan oikea-aikaisesti ja potilas sekä perhe saisivat tarvittavat tuet ja palvelut.

– Alzheimerin taudin lääkityksellä on osoitettu tehoa potilaan toimintakykyyn, ja ne vähentävät potilaan käytösoireita. Myös käytösoireita vähentävien psyyke- ja rauhoittavien lääkkeiden tarve on vähäisempää.

Remeksen mukaan muistisairauksien määrä ikääntyvässä väestössä kasvaa. Alzheimerin tauti on yleisin muistisairaus ikäihmisillä, mutta voi alkaa jo työikäisenä.

Remes korostaa, että taudin oireet ja kesto vaihtelevat kuitenkin yksilöllisesti. Tauti tuo tullessaan unohtelua ja muistivaikeutta, mutta vaikeimpina oireina omaiset kokevat sairauden tuomat toimintakyvyn ja käyttäytymisen muutokset ja psyykkiset oireet.

– Nämä johtavat lisääntyneeseen avun tarpeeseen ja myöhemmin laitoshoitoon.

Remeksen mukaan lääkehoidon haasteita lääkärin kannalta ovat muistisairauden varhainen tunnistaminen, oikea diagnoosi sekä Alzheimerin taudin oirekuvan ja sen etenemisen tunteminen.

– Lisäksi lääkärillä tulisi olla rohkeutta puuttua hoidettaviin asioihin. Pitkä ja tiivis potilas-lääkäri-suhde helpottaa oirekuvan seurantaa ja hoidon onnistumista.

– Alzheimerin taudin lääkitys on vaikuttavaa hoitoa, mutta tulee muistaa, että se on vain pieni osa potilaan hoidosta. Pillerillä ei tässäkään taudissa savuteta hyötyä ilman hyvää ja kokonaisvaltaista hoitoa sekä oikein ajoitettuja palveluja ja tukea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)