Verkkouutiset

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Kiovassa. LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky

Professori IS:lle: Ukrainan EU-jäsenyydessä voi kestää vuosikymmen

Jäsenyyden tiellä nähdään kaksi hidastetta.

Euroopan komissio totesi perjantaina suosittelevansa sekä Ukrainaa että Moldovaa EU:n jäsenehdokkaiksi. Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunion mukaan Ukrainan matka unionin jäseneksi tulee olemaan pitkä.

Raunio kommentoi asiaa Ilta-Sanomille. Hänen mukaansa hidasteita on kaksi: EU:n lisääntynyt varovaisuus laajenemisen suhteen sekä Ukrainan yhteiskunnalliset ongelmat.

EU ei ole laajentunut vuoden 2013 jälkeen. Tämän jälkeen asenteet laajenemista kohtaan ovat olleet varovaisempia.

– On katsottu, että tiettyjä maita on päästetty liian helpolla jäseneksi. Romaniaa ja Bulgariaa on käytetty tästä esimerkkinä. Nyt Puola ja varsinkin Unkari herättävät huolta, Raunio sanoo.

Yhteiskunnallisia ongelmia on sodan lisäksi muitakin.

– Miten toimii hallinto? Miten toimii oikeusjärjestys? Miten toteutuvat ihmisoikeudet? Mukaan lukien etniset vähemmistöt, Raunio kertoo.

– Aikalailla samanlaisia ongelmia, mitä muutkin entisen Itä-Euroopan maat ovat kohdanneet jäsenyysprosessin aikana.

Hidasteista huolimatta jäsenyys on Raunion mukaan todennäköinen.

– Täytyy muistaa, että Euroopan unioni on sitoutunut laajentumaan eurooppalaisiin maihin, jotka vain täyttävät nämä jäsenyyden ehdot. Kun ajatellaan, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, niin kyllä se tietysti myötävaikuttaa Ukrainan todennäköisyyteen päästä jäseneksi.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS