Verkkouutiset

Kuvakaappaus videolta. POLIISI/DENNIS PASTERSTEIN

Poliisilta video: Näin sähköpyörä lähti varkaan matkaan

Asukas huomasi aamulla pyöränsä kadonneen. Syy löytyi valvontakameran nauhalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Dennis Pasterstein on julkaissut viestipalvelu X:ssä valvontakameran videon yöllä tapahtuneesta pyörävarkaudesta.

Video on nähtävissä tämän jutun lopussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Asukas huomasi aamulla yhden pyöristä kadonneen ja kamera kertoi syyn. Lukittu arvokas sähköpyörä lähti uuden ”omistajan” matkaan yön hiljaisina tunteina, Pasterstein kertoo.

Videolla on nähtävillä, kuinka sähköpyörän varastanut henkilö kantaa pyörän pois pihalta. Pastersteinin mukaan henkilöä ei ole tunnistettu.

Hänen mukaansa pyörävarkaudet ovat varsinainen vitsaus, ja niitä tapahtuu pelkästään Helsingissä yli 4 000 vuodessa. Pasterstein viittaa poliisin verkkosivuilla julkaistuun kirjoitukseen, jonka mukaan pyörävarkaudet lisääntyvät tasaisesti kesän lähestyessä. Kesä on varkauksien sesonkiaikaa.

Kaikkiaan poliisille tehdään polkupyöriin ja niiden tarvikkeisiin liittyvistä anastuksista noin 20 000 ilmoitusta vuosittain. Perinteisesti pyöriä varastetaan asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Varkauksia tehdään niin lukituissa kuin lukitsemattomissa tiloissa, ja osassa tapauksia esimerkiksi varaston lukko on murrettu auki.

Monet videota kommentoineet harmittelevat sitä, että pyörävarkauksista on käytännössä turha ilmoittaa poliisille, sillä yleensä tapausten tutkinta ei etene mihinkään.

– Samalla sekunnilla, kun tämän videon sisältänyt rikosilmoitus pyörävarkaudesta saavutti poliisin serverin, lähti lähettäjälle paluupostissa viesti tutkinnan lopettamisesta. Toisaalta vakuutusyhtiötä vartenhan ne rikosilmoitukset tehdäänkin, eräs keskustelija epäilee.

Useampi poliisina työskennellyt henkilö kertoi jo vuonna 2021 Iltalehdelle, kuinka poliisilla on tapana ”tappaa” osa rikosilmoituksista eli jättää ne järjestelmällisesti tutkimatta. Ex-poliisien mukaan varsinkin polkupyörävarkaudet ovat rikoksia, jotka pääsääntöisesti jätetään tutkimatta.

– Eräässä koulutuksessa päällystötason poliisi sanoi meille, että kun tulet autolla tekemään rikosilmoituksen polkupyörävarkaudesta, ennen kuin pääset takaisin parkkialueelle, se on siivottu pois, ex-poliisi kertoi IL:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)