Verkkouutiset

Lukittu pyörä taloyhtiön polkupyörävarastossa Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Poliisi Ylellä: Varastetun pyörän takaisin hakeminen voi olla rikos

Verkossa toimii ryhmiä, jotka keräävät tietoja varastetuista pyöristä edesauttaakseen niiden palautumista omistajalleen.

Poliisi varoittaa Ylellä vapaaehtoisvoimin toimivia pyöräpartioita lain rajojen ylittämisestä.

Eri puolilla maata toimivat partiot ovat yleistyneet, kun pyörävarkauksia ei ole saatu vähenemään. Tarkoituksena on jäljittää varastettuja polkupyöriä ja edesauttaa niiden palauttamista omistajilleen. Ryhmät julkaisevat tietoja esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä.

Helsingin poliisin rikosylikomisario Mikko Minkkinen suhtautuu toimintaan myönteisesti, mutta kehottaa jättämään muut toimet poliisille.

– Jos anastuksesta on kulunut aikaa, pyörä saattaa olla laillisesti jonkun käytössä. Jos menee ottamaan pyörää haltuun, on vaara syyllistyä omankädenoikeuteen, Minkkinen sanoo Ylelle.

Omankädenoikeudesta on säädetty laissa sakko- tai vankeusrangaistus. Siihen syyllistyy henkilö, joka ryhtyy toimeen, jota ei saisi tehdä ilman viranomaisen myötävaikutusta.

Omankädenoikeuden sijaan polkupyörävarkautta koskevat tiedot kannattaa Minkkisen mukaan ilmoittaa suoraan poliisille.

Minkkisen mukaan pyörävarkauteen voi puuttua, jos varkaan saa kiinni verekseltään. Poliisi muistuttaa, että tilanteessa kannattaa muistaa oma turvallisuus.

– Pyöriä varastavat yleensä päihteiden väärinkäyttäjät, joilla on usein puukkoja tai muita aseita mukana. Tilanne voi eskaloitua, jos menee itse ottamaan pyörää haltuun, Minkkinen sanoo.

Kansalaisten muodostamia pyöräpartioita on muodostunut siksi, että monet ovat turhautuneita siihen, ettei poliisi ole saanut pyörävarkauksia kuriin. Entiset poliisit ovat aiemmin julkisuuteen jopa kertoneet, että poliisin ohjeistuksena on ”tappaa” rikosilmoituksia ilman, että niitä edes yritettäisiin tutkia. Tällaisia ovat esimerkiksi pienet omaisuusrikokset kuten polkupyörävarkaudet.

Ylelle Minkkinen vakuuttaa, että poliisi reagoi jokaiseen rikosilmoitukseen. Samalla hän myöntää, että kaikki pyörävarkaudet eivät selviä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)