Verkkouutiset

39-vuotias Mikael ammuttiin Tukholman Skärholmenissa keskiviikkona. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / CLAUDIO BRESCIANI

Poliisi pelkää: Tukholman surma nakertaa demokratiaa

Poliisipäällikkö varoittaa perheenisän kuoleman heikentävän siviilirohkeutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskiviikkona ammutun 39-vuotiaan perheenisän kuolema uhkaa nakertaa ruotsalaisten siviilirohkeutta ja demokraattista yhteiskuntaa, varoittaa kolmen Keski-Ruotsin läänin Polisregion Mitt-poliisilaitoksen tiedustelupäällikkö Jale Poljarevius Dagens Nyheterin haastattelussa.

Keskiviikkoiltana 39-vuotias perheenisä Mikael oli matkalla uimahalliin 12-vuotiaan poikansa kanssa Tukholman Skärholmenissa, kun kaksikko kohtasi nuorisojengin alikulkutunnelissa. Isän ja jenginuorten välille syntyi sanaharkkaa, jonka jälkeen Mikaelia ammuttiin mediatietojen mukaan päähän. Hän kuoli saamiinsa vammoihin. Pääminsiteri Ulf Kristerssonin ”eläimelliseksi” luonnehtima teko on järkyttänyt Ruotsia.

Poliisipäällikkö Poljarevius luonnehtii DN:lle siviilirohkeutta demokraattisen yhteiskunnan kulmakiveksi. Mediatietojen mukaan keskiviikkona tapettu Mikael oli jo pitkään ollut huolissaan kotikaupunginosansa jengirikollisuudesta, ja ilmeisesti hän oli keskiviikkona yrittänyt puuttua alikulkutunnelin nuorten häiriköintiin. Mikaelin väkivaltainen kohtalo voi nyt nostaa ihmisten kynnystä puuttua asiattomuksiin, Poljarevius sanoo.

– Voi olla ihmisiä, jotka aikaisemmin empimättä puuttuivat asioihin, mutta jotka nyt perääntyvät. Se ei ole hyväksi demokratialle, uhreille tai yhteiskunnallemme. Yhteiskuntamme nojaa luottamukseen, solidaarisuuteen ja muiden auttamiseen. Yhteiskuntamme vaurioituu kun tällaista tapahtuu, se on äärimmäisen vakavaa, poliisipäällikkö toteaa.

Samalla Poljarevius tahtoo ”brutaalin rehellisesti” korostaa, että siviilirohkeudella on riskinsä. Jengirikollisuus on eskaloitunut ja aseita esiintyy yhä useammin katukuvassa, joten tilanteisiin puuttumista kannattaa harkita ”niin kerran, kahdesti kuin kolmestikin”.

Kriminologi Ardavan Khoshnood on niin ikään huolissaan Mikaelin kuoleman vaikutuksista ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Ihmiset tulevat todennäköisesti olemaan entistä varovaisempia, ja kehottamaan myös läheisiään suurempaan varovaisuuteen.

– Monet ajattelevat ja sanovat ”että ole herran tähden varovainen”, mikä on ymmärrettävää. Ongelma on se, että tämä pidemmällä aikavälillä heikentää luottamusta yhteiskuntaan ja sen kykyyn turvata kansalaisten turvallisuus. Se vaikuttaa täysin  demokratiaa kohtaan tunnettuun luottamukseen, hän sanoo lehdelle.

LUE MYÖS:
Ulf Kristersson: Tämä ei ole minun Ruotsini

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)