Verkkouutiset

Asiantuntija uskoo Harkovan osuneen ohjuksen olleen pohjoiskorealainen. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

Asiantuntija on varma: Venäjä ampui pohjoiskorealaisen ohjuksen

Moskova rahoittaa nyt Pohjois-Korean ohjusohjelmaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka Venäjä on kiistänyt tekevänsä asekauppoja Pohjois-Korean kanssa, uskoo aseistariisunnan asiantuntija, Middlebury Institute of International Studies -yliopiston professori Jeffrey Lewis Venäjän ampuneen pohjoiskorealaisen Hwasong-ohjuksen Ukrainaan. Lewis kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä.

Yhdysvallat kertoi aikaisemmin tällä viikolla Venäjän iskeneen ainakin kahteen otteeseen pohjoiskorealaisilla ohjuksilla Ukrainaan. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby luonnehti Pohjois-Korean ja Venäjän lähentymistä ”merkittäväksi ja huolestuttavaksi eskalaatioksi”. Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un teki syyskuussa harvinaisen vierailun Venäjälle, ja useat asiantuntijat ovat epäilleet maiden suunnittelevan suuria asekauppoja.

Viestipalvelu X:ssä Lewis analysoi kuvia Ukrainan Harkovaan 2. tammikuuta iskeytyneen ohjuksen jäännöksistä. Kuvien perusteella Lewis uskoo Venäjän ampuman ohjuksen olevan pohjoskorealaista Hwasong 11-luokkaa, ja erot venäläiseen Iskanderiin ovat asiantuntijan mukaan huomattavat. Ketjussaan hän vertailee Harkovaan osunutta ohjusta kuviin pohjoiskorealaisista Hwasong-ohjuksista. .

– Tämä on aikamoinen joukko yhtäläisyyksiä. Ohjus ei todellakaan ole Iskander. On hyvin, hyvin vahvoja syitä olettaa, että kyse on Hwasong 11-ohjuksesta. Itse asiassa ainoa selkeämpi todiste olisi, että työntekijä jättäisi Kim Jong-unin allekirjoittaman kirjeen ohjukseen.

Lewis toteaa viestipalvelussa, että mikäli Pohjois-Korea vie ohjuksia Venäjälle, voi Etelä-Korea myös myydä aseita Ukrainalle. Venäjä rahoittaa nyt käytännössä Pohjois-Korean ohjusohjelmaa, Lewis toteaa. Vaikka Etelä-Korean aseteollisuus on kasvanut viime vuosina, ei maa toistaiseksi ole vienyt aseita puolustustaistelua käyvään Ukrainaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)