Verkkouutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Politiikan toimittajien tentissä Helsingissä 13. tammikuuta 2023. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Petteri Orpo: Koulutuksen pitää olla erityisessä suojelussa

Kokoomusjohtajan mukaan peruskoulu täytyy asettaa keskiöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan koulutuksen on oltava erityissuojelussa seuraavalla vaalikaudella.

– Olen käyttänyt sellaista termiä, että vaikka tulee vaikeat ja tiukat ajat, koulutuksen pitää olla erityissuojelussa, koska meidän on pidettävä kaikki mukana ja pidettävä yllä Suomen korkeaa koulutustasoa, Orpo sanoi Akavan vaalipaneelissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Orpon mukaan kokoomus tavoittelee seuraavalla vaalikaudella kaksivuotista esiopetusta, peruskoulun asettamista keskiöön sekä tutkimus- ja innovaatiorahoituksen kasvattamista.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo nosti esiin ennen vuoden 2015 vaaleja annetut lupaukset siitä, että koulutuksesta ei leikata.

– [Pääministeri] Juha Sipilän kaudella koulutuksesta leikattiin valtava määrä rahaa, ja sitä on tällä kaudella paikattu antamalla yli 800 miljoonaa euroa lisää koulutukseen ja tällä tiellä pitää jatkaa.

– Tässä perusasioiden korjaamisessa meillä on edelleen todella paljon töitä. Nyt ei tarvita lisää hankehumppaa ei lisää kirjaamista tai kaikkea sitä muuta, mikä on pois opetuksesta, Ohisalo totesi.

Petteri Orpo muistuttaa, että koulutuksesta on leikattu Suomessa jo ennen Sipilän hallitusta.

– Tämä kehitys on ollut 2000-luvun alusta lähtien ja on tietysti poliittisesti aina mukava syyttää muita puolueita, mutta koulutuksen resursseja leikattiin jo ennen Sipilän hallitusta, Orpo vastasi.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi totesi, että nykyisessä taloustilanteessa ei voi luvata kaikkea kaikille. Lohen mukaan opettajille ja oppilaille pitäisi taata työrauha koulussa.

– Otan esimerkiksi inkluusion, jossa ajatus siitä, että kaikki ovat samassa ryhmässä, on ajatuksena hyvä ja kannatettava, mutta jos siihen ei ole riittävästi resursseja siitä kärsivät oppilaat, jotka tarvitsevat tukea sekä sitten mahdollisista häiriötilanteista kaikki muutkin oppilaat, Lohi sanoi.

SDP:n varapuheenjohtajan Matias Mäkysen mukaan suomalaisessa koulutuspolitiikassa vaivuttiin “tyytyväisyyden tunteeseen” 2000-luvun alun menestysvuosien jälkeen.

– Kysymys on epäonnistuneesta talouspolitiikasta. Suomessa ei ole nähty, että tutkimus- ja kehityspanokset tai koulutuspanokset ovat meidän talouspolitiikan ydintä, Mäkynen sanoi.

LUE MYÖS:
Professori oppimistuloksista IS:lle: Olemme menossa kohti luokkayhteiskuntaa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)