Verkkouutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Petteri Orpo EU-huippukokoukseen: Euroopan puolustuskykyä vahvistettava

Granadan huippukokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa Euroopan puolustuksesta ja kilpailukyvyn vahvistamisesta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) edustaa Suomea EU:n puheenjohtajamaassa Espanjassa järjestettävissä huippukokouksissa torstaina 5. ja perjantaina 6. lokakuuta. Perjantaina Granadassa kokoontuu ylimääräinen Eurooppa-neuvosto.

Torstaina pidettävään Euroopan poliittisen yhteisön tapaamiseen osallistuu EU-maiden johtajien lisäksi 20 muun eurooppalaisen maan päämiehet.

Euroopan poliittisen yhteisön kolmas kokous miettii keinoja tehdä Euroopasta selviytymiskykyisempi, vauraampi ja geostrategisempi. Kokous alkaa täysistunnolla, jonka jälkeen käydään ryhmäkeskusteluja eri aiheista.

Orpo osallistuu monenkeskisyyttä ja turvallisuutta käsittelevään keskusteluun. Suomen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa koko Euroopan tukea Ukrainalle ja pitää yllä diplomaattista painetta Venäjää kohtaan.

Eurooppa-neuvoston epävirallinen kokous aloittaa EU-johtajien keskustelut EU:n tulevaisuudesta. EU-maiden johtajien on määrä hyväksyä ensi kesäkuussa järjestettävien Euroopan parlamenttivaalien jälkeen EU:n strateginen ohjelma vuosille 2024–2029.

Granadan huippukokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa Euroopan puolustuksesta sekä Euroopan kilpailukyvyn vahvistamisesta.

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on osoittanut, että on tarpeen vahvistaa Euroopan puolustuskykyä, puolustustarviketeollisuutta, kriisinkestävyyttä, yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä strategista kilpailukykyä. Suomi voi tarjota tähän työhön vankkaa osaamista esimerkiksi huoltovarmuuden, kokonaismaanpuolustuksen, hybridi- ja kybervalmiuksien sekä puolustusteollisuuden sektoreilla, Orpo sanoo.

Valtioneuvoston EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan tiistaina Suomen kantoja loppuviikolla Espanjassa järjestettäviin huippukokouksiin.

Esillä oli myös ennakkovaikuttaminen EU:n 2040 ilmastotavoitteisiin. Komission arvioidaan antavan tiedonantonsa asiasta ensi vuoden alkupuolella. Ennakkovaikuttaminen komission tiedonantoon on tärkeää, koska sen pohjalta tehdään myöhemmin yksityiskohtaisemmat esitykset ilmastotavoitteesta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)