Verkkouutiset

Kuivuudesta kärsinyttä peltoa Tuusulassa kesäkuussa 2023. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Petri Sarvamaa EU:n uusista ilmastotavoitteista: Tulevat herättämään reaktioita

Syynissä ovat mepin mukaan jälleen metsät ja maatalous.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin komission juuri julkaistun ilmastotavoitteen mukaan EU tulee vaatimaan jäsenmailtaan kasvihuonekaasujen vähentämistä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) pitää tavoitteita äärimmäisen kunnianhimoisina, muttei odottamattomina.

– Näyttävä poliittinen liike lainsäädäntökauden loppumetreillä sinetöi sen, mistä nykyinen komissio kaikenkirjavine hahmoineen muistetaan. Syynissä tulevat jälleen olemaan metsät ja maatalous, kommentoi Sarvamaa tiedotteessa.

Sarvamaan mukaan ilmapiiri Euroopassa on kiristynyt Ranskasta ja Saksasta lähteneiden laajojen maataloustuottajien protestien vuoksi, ja kahtiajakautunut keskustelu on syventänyt kuilua eri osapuolten välillä.

– Nämä tavoitteet tulevat herättämään lisää reaktioita tuottajissamme, hän toteaa.

– EU-korttelit olivat protestien vuoksi viime viikolla kirjaimellisesti liekeissä. Tuottajien hätä on aito, eivätkä protestit tule rajoittumaan vain suuriin jäsenvaltioihin. Ruoantuotanto on koko eurooppalaisen yhteiskunnan kulmakivi ja huoltovarmuuden perusta.

– Olemme luvanneet perussopimuksissa asti EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteet, ja niihin kuuluvat esimerkiksi maatalousväestön kohtuullinen elintaso ja kohtuulliset kuluttajahinnat. EU ei saa näyttäytyä omille tuottajilleen kaksinaamaisena.

Suomen osalta keskusteluun tulee ehdotuksen myötä jälleen hiilinielujen asema ja hakkuiden määrä.

– Jälleen ollaan ratkaisevien metsäkysymysten äärellä. Suomi joutuu jatkuvasti perustelemaan kompetenssiaan metsäkysymyksissä ja tulevalla kaudella tarvitaan edelleen vahvoja kansallisen metsäkompetenssin puolustajia, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaa pitää erityisen tärkeänä, että keskustelu tavoitteen ympärillä rauhoitetaan alkuunsa, jotta kansalaisten siirtyminen keskustelun ääripäihin vältetään.

– Nyt joka ikisen keskusteluun osallistujan on vedettävä hieman happea. Näyttävällä luvulla ei välttämättä kovin pitkälle pötkitä, jos lainsäädäntökehikko erityisesti vuoden 2030 jälkeiselle ajalle ei ole riittävän joustava. Avainsanoja tulevissa keskusteluissa ilmastolainsäädännöstä ovat kustannustehokkuus, reiluus ja tarkoituksenmukaisuus.

– Peräänkuulutan kokonaisvaltaista arviointia, kansallisten erityispiirteiden huomioimista ja Euroopan unionin strategisen autonomian asettamista tärkeysjärjestyksen kärkeen. Ilmastolainsäädäntö on tärkeää, mutta tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa maanosamme autonomian on tultava ykkösenä, Sarvamaa arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)