Verkkouutiset

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päämaja Lubjankan aukiolla Moskovassa. Wikimedia Commons/Lilotel/CC BY-SA 4.0

Pekka Toveri varoittaa: Viattomia ruotsalaisia saatetaan pian pidättää Venäjällä

Entisen tiedustelupäällikön mukaan Moskova saattaisi haluta neuvotella "vaihdosta".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin vakoilupidätyksillä voi kenraalimajuri (evp.) Pekka Toverin mukaan olla kovia seurauksia.

– Jos pidätetyt vakoojat ovat riittävän merkittäviä ja heidät tuomitaan, kohta viattomia Ruotsin kansalaisia pidätetään Venäjällä vakoilemisestä syytettynä ja tuomitaan erittäin pitkiin vankeustuomioihin, entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö Toveri toteaa Twitterissä.

Hänen mukaansa Moskova aloittaisi tämän jälkeen neuvottelut ”vaihdosta”.

Tällaisen tiedetään kuuluvan Kremlin pelikirjaan.

Venäjä on esimerkiksi hiljattain ilmaissut halunsa vaihtaa Yhdysvalloissa pitkää vankeustuomiota istuva pahamaineinen asekauppias Viktor Bout Venäjällä huumausainerikoksesta vangittuun amerikkalaiseen koripallotähti Brittney Grineriin ja vuonna 2018 tekaistuiksi epäillyn vakoilutapauksen varjolla vangittuun amerikkalaiseen Paul WhelaniinVerkkouutiset on kertonut Whelanin tapauksesta ja Kremlin aiemmista vaihtokauppayrityksistä muun muassa tässä jutussa.

Ruotsin Säpo pidätti tänään kaksi henkilöä Tukholmassa. Toista pidätetyistä epäillään laittomasta tiedustelutoiminnasta Ruotsia vastaan ​sekä törkeästä laittomasta tiedustelutoiminnasta vierasta valtaa vastaan ja toista avunannosta rikoksiin.

Pidätetyt ovat mediatiedon mukaan venäläinen aviopari.

Pidätysten yhteydessä tehtiin kotietsintöjä ja kolmas henkilö vietiin kuulusteltavaksi. Säpoa avustivat etsinnöissä Ruotsin poliisi ja puolustusvoimat. Etsinnöissä käytettiin myös kahta puolustusvoimien helikopteria. Kyseessä on lyhyen ajan sisällä jo toinen korkean profiilin vakoilutapaus Ruotsissa.

Aiemmin marraskuussa nostettiin vakoilusyytteet kahta veljestä vastaan. Heitä epäillään törkeästä vakoilusta Venäjän sotilastiedustelun hyväksi. Toinen veljeksistä oli työskennellyt Ruotsin vastavakoilussa.

LUE MYÖS:
”Kreml toimii rikollisjärjestön tavoin” (VU 21.6.2020)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)