Verkkouutiset

Kremlissä ei vallanvaihtoa suunnitella, mutta ei olla myöskään tyytyväisiä.

”Kreml toimii rikollisjärjestön tavoin”

Pietarin alamaailman menetelmistä on Venäjä-tuntijan mukaan tullut valtiollisen politiikan väline.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen oikeusistuin langetti aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain merijalkaväen entiselle sotilaalle Paul Whelanille 16 vuoden vankeustuomion vakoilusta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on ilmaissut tyrmistyksensä tuomiosta, syyttänyt oikeusprosessia useista olennaisista virheistä ja vaatinut joulukuussa 2018 pidätetyn Whelanin välitöntä vapauttamista.

– 50-vuotiaan miehen pitäminen panttivankina on erittäin epätavallinen valtiotaidon muoto – paitsi tietysti silloin, kun asianomainen valtio toimii kuin järjestäytynyt rikollissyndikaatti, Center for European Policy Analysis -ajatushautomon Venäjä-ohjelmaa johtava Brian Whitmore kirjoittaa.

– Paul Whelanin tuomitseminen hatarien vakoilusyytösten perusteella 16 vuodeksi venäläiseen vankilaan on viimeisin esimerkki siitä, kuinka Moskova käyttää kiristystä geopoliittisena työkaluna. Vladimir Putinin Kreml ei edes peittele, että se näkee entisen merijalkaväen sotilaan, amerikkalaisen varaosafirman turvallisuuspäällikkönä työskennelleen Whelanin panttivankina ja neuvottelujen pelimerkkinä, hän toteaa.

Vaihtokauppaa tyrkytetään avoimesti

Whelanin pidätys tapahtui joulukuussa 2018 hänen osallistuessaan hääjuhliin Moskovan Metropol-hotellissa. Hän oli vain hieman aiemmin vastaanottanut tuttavaltaan USB-tikun, jossa piti olla lomakuvia, mutta joka venäläissyyttäjien mukaan sisälsikin salassa pidettävää tietoa turvallisuuspalvelu FSB:n henkilöstöstä.

– USA:n Venäjän-suurlähettiläs John Sullivan tuomitsi suljetuin ovin ja kafkamaisen salakähmäisesti järjestetyn Whelanin oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuuden irvikuvana. Häntä vastaan esitettyjä todisteita ei ole julkistettu miltään osin, Whitmore sanoo.

– Venäjä on viimeisen vuoden ajan avoimesti esittänyt, että Whelan voitaisiin vapauttaa vaihtokauppana kahteen vankeustuomiota Yhdysvalloissa kärsivään Venäjän kansalaiseen Konstantin Jarošenkoon, joka on tuomittu 20 vuodeksi kokaiinin salakuljetuksesta, ja entiseen tiedustelu-upseeriin Viktor Boutiin, joka tuomittiin 25 vuodeksi asetoimituksista terroristeille, hän toteaa.

Kun Whelanin tuomio oli langetettu, Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov korosti Kremlin esittämän vaihtokauppatarjouksen olevan edelleen voimassa.

– Kanta on paljastava, joskaan ei yllättävä. Boutilla huhutaan olevan yhteys Putinin vaikutusvaltaiseen ja pitkäaikaiseen kätyriin, valtionyhtiö Rosneftin pääjohtajaan Igor Setšiniin, Whitmore huomauttaa.

Rikollisuus Kremlin ytimessä

Kremlin tapa hyödyntää järjestäytynyttä rikollisuutta omien tavoitteidensa edistämiseen on Whitmoren mukaan ollut pitkään tiedossa. Viron tiedustelupalvelu on paljastanut Venäjän hyödyntävän savukkeiden salakuljetusta hankkiakseen pimeää käteisvaluuttaa, jota käytettäneen peiteoperaatioiden rahoittamiseen.

Jo vuonna 2010 espanjalaissyyttäjä José Grinda Gonzalez sanoi Venäjän viranomaisten tukeutuvan rikollisjärjestöihin toteuttaakseen toimia, joita Venäjän valtio ei voisi hyväksyttävästi toteuttaa.

USA:n ulkoministeriöstä vuotaneissa sisäisissä viesteissä Putinin Venäjää on luonnehdittu virtuaaliseksi mafiavaltioksi, jossa rajanveto hallituksen ja rikollisjärjestöjen välillä on käytännössä mahdotonta.

– Kreml on käyttänyt järjestäytyneitä rikollisryhmiä tiedustelutoiminnan ja poliittisen vaikuttamisen välineinä. Niistä on todennäköisesti tulossa entistä suurempi ongelma, kun Venäjä jatkaa hankettaan lännen yhtenäisyyden ja toimintakyvyn horjuttamiseksi, Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeotti totesi jo vuonna 2017.

– Putinin siteet järjestäytyneeseen rikollisuuteen juontavat juurensa 1990-luvulle, jolloin hän toimi Pietarin apulaiskaupunginjohtajana ja hänen tehtäviinsä kuuluivat kaupungin hallinnon ja rikollisen alamaailman väliset suhteet. Panttivangin ottaminen ja tämän käyttäminen kiristyksen välineenä oli silloisina gangsteriaikoina hyvinkin yleistä. Kolme vuosikymmentä myöhemmin siitä on tullut osa valtiollista politiikkaa, sanoo Whitmore.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)