Verkkouutiset

Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa 17. elokuuta 2022. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Pekka Toveri Ahvenanmaan demilitarisoinnista: ”Kyllä vaikuttaa”

Ahvenanmaalaisedustajan mielestä nykytilanne ei vaikuta saarten puolustukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ottaa kantaa Ahvenanmaan erityisasemaan Twitterissä.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström sanoi Helsingin Sanomissa, että demilitarisointi on tärkeää Ahvenanmaan itsehallinnon ja identiteetin näkökulmasta. Löfströmin mukaan huolta herättää se, mitä tapahtuu, jos Ahvenanmaan itsehallinnosta otetaan yksi osa, demilitarisaatio, pois, johtaako se joihinkin muihinkin muutoksiin. Hän myös viittasi käytännön pitkään historiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Demilitarisaatio ei ole mikään reliikki. Se ei myöskään vaikuta Ahvenanmaan puolustukseen, sillä kriisitilanteessa Suomella on oikeus sijoittaa alueelle joukkoja, Löfström sanoi HS:lle.

Pekka Toveri on eri linjoilla.

– Kyllä vaikuttaa, koska ei voida valmistella ja harjoitella alueella, eikä välttämättä edes sijoittaa joukkoja ennakoivasti alueelle, Toveri sanoo ja huomauttaa, että 1944 saarilla oli suomalaisia joukkoja puolustuksessa.

Venäjän Ahvenanmaan-konsulaattia on useita kertoja vaadittu suljettavaksi. Konsulaatilla on oikeus valvoa maakunnan demilitarisointia.

Asia nousi jälleen esiin, kun Venäjän Turun-konsulaatti päätettiin sulkea. Esimerkiksi valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka esitti näkemyksensä, että Venäjän Maarianhaminan-konsulaatti olisi pitänyt lakkauttaa samalla päätöksellä.

Ulkoministeriö valmistelee Ahvenanmaan erityisasemaa koskevaa oikeudellista selvitystä, jossa käsitellään muun muassa Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin asemaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)