Verkkouutiset

Ihimiset osoittavat mieltään Venäjän konsulaatin edessä Maarianhaminassa, Ahvenanmaalla 11. maaliskuuta 2022. LEHTIKUVA / NICLAS NORDLUND

Jukka Tarkka tyrmistyi: Miksi Maarianhaminan-konsulaatti saa jatkaa toimintaansa?

Valtiotieteen tohtorin mielestä konsulaatti olisi pitänyt lakkauttaa samalla päätöksellä Venäjän Turun-konsulaatin kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka hämmästelee, miksi Venäjän Maarianhaminan-konsulaatti saa yhä jatkaa toimintaansa. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät keskiviikkona  Suomen ja Venäjän diplomaattisten edustustojen tilannetta.

Kokouksessa päätettiin perua Venäjän Turun-konsulaatin toimilupa lokakuun alusta lähtien vastatoimena Venäjän aiempaan ilmoitukseen sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– TP-UTVAn kantti ei kestänyt lakkauttaa samalla päätöksellä Venäjän Ahvenanmaa-konsulaattia, Tarkka arvostelee päätöstä Facebookissa.

Tarkka nostaa kirjoituksessaan esiin Maarianhaminan-konsulaatille myönnetyn valvontaoikeiden. Suomen ja silloisen Neuvostoliiton kanssa tehdyn sopimuksen mukaan konsulaatin tehtäviin kuuluu myös valvoa demilitarisoinnin toteutumista Ahvenanmaalla.

Verkkoutiset on aiemmin avannut kyseisen sopimuksen yksityiskohtia tässä jutussa. Sopimus on tehty vuonna 1940 – ja se on yhä voimassa.

Ulkoministeriössä on paraikaa valmistelussa Ahvenanmaan erityisasemaan liittyvä laajempi oikeudellinen selvitys, jossa käsitellään myös Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin asemaa.  TP-UTVAn kokouksessa keskusteltiin myös Maarianhaminan-konsulaatista, mutta keskustelujen sisällöstä ei tiedotettu tarkemmin.

Tarkka hämmästelee, ”kuinkahan kauan joudutaan nyt odottelemaan” ulkoministerön näkemystä asiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)